Hlavní obsah

Policie chce poslat Mynáře k soudu kvůli dotaci na penzion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

aktualizováno •

Policie uzavřela případ kolem bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře. Navrhla státnímu zástupci, aby ho obžaloval za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Článek

Policie chce poslat k soudu případ bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Obviněn je kvůli podezření, že se dopustil dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, když požádal o dotaci ve výši téměř šesti milionů korun pro svoji firmu Clever Management.

„Policejní orgán předal státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma. Podle něho žalobce rozhodne nejdříve za jeden měsíc, zda podá na Mynáře obžalobu k soudu.

Mynářův případ policie uzavřela poté, co se bývalý Zemanův kancléř seznámil v uplynulých dnech se spisem. Ten byl společně se zmíněným návrhem nyní předložen žalobci.

Advokát Lukáš Trojan, který Mynáře zastupuje, posun ve vyšetřování nekomentoval. „Zprávy o tom, že někdo něco udělal, třeba že podal návrh na podání obžaloby, nekomentuji, neboť není tento dokument obhajobě doručován,“ napsal Trojan.

A podobně se vyjádřil pro Seznam Zprávy i Mynář. „O tom, zda byl, či nebyl podán návrh na podání obžaloby ze strany policie, nejsem informován,“ uvedl Mynář. „Informace a skutečnosti, které mi nejsou známy, nebudu komentovat,“ doplnil.

Od chvíle, kdy byla vznesena první podezření, však Mynář vinu odmítá.

Policejní obvinění proti němu stojí na tom, že v žádosti o dotaci na stavbu svého penzionu Malovaný v Osvětimanech neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od Ministerstva školství.

To schválilo v roce 2008 třináct milionů korun na projekt ubytovny pro sportovce, který předložil osvětimanský Spolek Chřibák, v němž byl Mynář tehdy hospodářem. Když byla za tuto dotaci hotova hrubá stavba, převzala ji Mynářova firma Clever Management. Podepsala se Spolkem Chřibák smlouvu o pronájmu objektu za 30 tisíc korun ročně. Smlouva však byla podle policie uzavřena v rozporu s podmínkami čerpání dotace, protože spolek nesměl po dobu deseti let nikomu budovu pronajmout.

Clever Management poté hrubou stavbu ubytovny dokončil v penzion Malovaný, na který také požádal o dotaci z evropských fondů - a dostala 5 994 109 korun. „Projekt společnosti Clever Management byl ve druhé etapě schválen k financování, ačkoliv měl být správně vyřazen pro nesplnění eliminačního hodnocení, a společnosti byla následně neoprávněně vyplacena podpora,“ uvedla však posléze policie.

Případ dotace pro firmu Vratislava Mynáře

  • V roce 2007 dostal spolek Chřibák dotaci od Ministerstva školství na projekt ubytovny pro sportovce.
  • V červnu 2011 získala společnost Clever Management, která patří Vratislavu Mynářovi, z Evropské unie veřejnou podporu 5 994 109 korun na dostavbu Penzionu Malovaný v Osvětimanech.
  • Během roku 2019 se však ukázalo, že už předtím byla stavba tohoto objektu jednou dotačně podpořena, takže podle ROP Střední Morava odporuje přidělení další dotace regulím.

Ke stejnému závěru - že Mynářova firma musela v žádosti uvést, že její projekt navazuje na dotaci, která byla získána dříve - pak dospěla i loni soudkyně ostravského krajského soudu Barbora Berková. A to když řešila žalobu nejvyššího žalobce Igora Stříže proti tomu, že Mynářova firma nemusela dotaci vracet.

Po tomto verdiktu – loni v dubnu – společnost Clever Management pak nakonec dotaci vrátila. Poslala ji na účet Ministerstva pro místní rozvoj.

Naše inventura Hradu:

Mynářova říše

Foto: Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Případ prezidentských darů:

Zemanovy milosti

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Balákovy Lány

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Miloš Balák.

Reklama

Doporučované