Hlavní obsah

Žalobci od Bradáčové vrátili do hry prověřování Mynářových kauz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu se musí znovu zabývat případy, na které v éře Miloše Zemana a Vratislava Mynáře upozornily Seznam Zprávy. Žalobkyně vyhověla stížnosti proti odložení kauz.

Článek

Pražské vrchní státní zastupitelství vrátilo do hry prověřování čtyř kauz kolem bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře. Jde o případy, které souvisejí ještě s érou prezidenta Miloše Zemana, ale policie u nich nezjistila, že by došlo ke spáchání trestného činu.

Jenže v uplynulých dnech, jak zjistily Seznam Zprávy, rozhodli žalobci o stížnosti, kterou podala - už v éře Zemanova nástupce Petra Pavla - Kancelář prezidenta republiky. Žalobci řekli, že se policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu musí jednotlivými případy zabývat znovu.

„Dozorová státní zástupkyně rozhodla usnesením na základě stížnosti poškozené Kanceláře prezidenta republiky o tom, že se usnesení policejního orgánu ruší a policejnímu orgánu se ukládá, aby o věci znovu jednal a rozhodl,“ potvrdila žalobkyně Denisa Sotáková z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Dál se tak musí policisté například zabývat případem, kdy si Mynář nechal do Osvětiman ke své sjezdovce odvést party stan z hradního skladu. Policie bude prověřovat rovněž to, jak Hrad podle dokumentů nakupoval slivovici pro reprezentační účely. Zaplatil za to 1,1 milionu zlínskému autoservisu, který na prodej alkoholu neměl koncesi.

Navíc se musí detektivové zajímat také o to, kde skončily dary od prezidentské kanceláře za nejméně 535 tisíc korun. Do hry se vrátilo i bydlení Mynářova dvakrát odsouzeného podřízeného Miloše Baláka.

Seznam Zprávy už dříve zjistily, že policie se s některými souvislostmi, které reportéři zjistili, v usnesení o odložení případů vůbec nevypořádali. A to je nyní i důvod, proč byl Hrad se svou stížností úspěšný.

Policie se však nebude zabývat jen zmíněnými čtyřmi případy, ale prověřuje i kauzy, které souvisí s Mynářovou érou a které dosud odloženy nebyly.

Jde o jeho lovy v prezidentské Lánské oboře či to, jak hradní náklaďák navážel bývalému kancléři do Osvětiman borovice od dodavatele, jenž zároveň získal veřejnou zakázku v Lánech.

Naše inventura Hradu:

Mynářova říše

Foto: Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Případ prezidentských darů:

Zemanovy milosti

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Balákovy Lány

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Miloš Balák.

Reklama

Doporučované