Hlavní obsah

Glosa: Další Babišova přítěž. Ale Francie je daleko

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš na mítinku v červnu 2022.

Reklama

Andrej Babiš je vyšetřován pro podezření z daňových podvodů při nákupu nemovitostí na Azurovém pobřeží.

Článek

Požadavky voličů na potenciální prezidentské kandidáty bývají různorodé. Někdo klade důraz na kulturní rozhled a sečtělost. Takže by ho mohlo zneklidňovat třeba to, že Andrej Babiš v živém rozhovoru nedokázal doporučit žádnou knihu, kterou za poslední léta přečetl.

Méně výstřední kritéria se týkají bezúhonnosti. Pod ní se například rozumí (ale to až v té opravdu nejmírnější verzi), že potenciální kandidát nemá oplétačky s policií.

Jenže věčný smolař Babiš se nevyhne připomínkám ani z tohoto konce. Doma je obžalován z pomoci k dotačnímu podvodu na Čapím hnízdě („je to kampaň“). A nákup nemovitostí prostřednictvím řetězce offshorových společností začal vyšetřovat francouzský Ústřední úřad pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům („všechno proběhlo v souladu se zákony“, opáčil v pátek Babiš.)

I tohle je součást Babišovy pověsti a reputace. Asi cítíme, jak neskutečně stylové by bylo oznamovat s takovou zátěží prezidentskou kandidaturu nejen svátečního 28. října, ale rovnou se sochou Masaryka v zádech. Nebo pod tou jeho známou fotkou gesta se zdviženým prstem. Alegorie mravnosti.

Bezvadná je také představa, že by Andrej Babiš nejen kandidoval, ale byl i zvolen, a u příležitosti oficiální návštěvy v Paříži podával na Ústředním úřadu pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům vysvětlení. Nebo že by u něj na Azurovém pobřeží zaklepali vyšetřovatelé. Minimálně ve Francii ušetříme za reklamní kampaň na Česko. S hlavou státu v hlavní roli.

Podrobnosti k vyšetřování:

Samozřejmě, paleta představ o dobrém kandidátovi je rozmanitější. O tom, jak se na Babiše-politika dívá řada lidí na Ostravsku, výmluvně hovoří předseda odborů oceláren Liberty Roman Bečica: „Pro ně je rozhodující, že dostanou přidáno a zlepší se jim životní úroveň. Tečka, víc ve vztahu k Babišovi neřeší. Když se řeší kauza Čapí hnízdo, budou mít za to, že jde o útok konkurence na ANO. S takovým názorem se tu setkávám často.“ A také: „On sem jezdil často, zavítal i sem na huť, přišel do továrny, pobavil se s lidmi, vyslechl jejich problémy. Měli pocit, že se o ně zajímá, byť ve finále nedošlo k výsledkům, které se tu představovaly.“

Jestli se Andrej Babiš rozhodne pro prezidentskou kandidaturu, bude tohle hrát v kampani nemenší roli než všechny „knížky & bezúhonnost“ dohromady.

Napjatého čekání na rozuzlení, jak celý příběh dopadne, nás může ušetřit Babiš sám. Stačí když si vzpomene na to, co napsal na Twitter v roce 2014: „Nikdy nebudu kandidovat na prezidenta. Náplň jeho práce by mě nikdy nebavila ani na ni nemám předpoklady.“ Takže, co tu celou dobu vlastně probíráme? Vždyť on to už osm let dobře ví!

Reklama

Doporučované