Hlavní obsah

Spor o Polívkovo divadlo dělí Brno. Výtku dostal ředitel, který odmítl azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Letní shakespearovské slavnosti

Brněnští zastupitelé se dohadují o budoucnosti Divadla Bolka Polívky.

Reklama

Brněnští zastupitelé se na jednání pustili do ostré diskuze ohledně budoucnosti Divadla Bolka Polívky. Vedení města představilo preferovanou variantu ohledně přesunu souboru.

Článek

Zastupitelé vzali na vědomí stěhování Divadla Bolka Polívky. Strohé zprávě ale předcházelo vyhrocené dvouhodinové jednání brněnských politiků. Debatovali o přínosu známého herce pro Brno i budoucnosti souboru, který ve městě působí přes 30 let.

Scéna doteď sídlí na Jakubském náměstí v centru města. Kvůli špatné statice budovy ve vlastnictví města se však musí na novou divadelní sezonu přestěhovat.

Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) se nyní jeví jako nejpravděpodobnější, že se divadlo přesune do nevyužitého sálu Břetislava Bakaly v Bílém domě v centru. „Je to preferovaná varianta, pokud se ukáže, že je to technicky možné, což v tuto chvíli nevíme stoprocentně,“ uvedla po ranním vyhroceném jednání zastupitelů.

Debata se totiž vede na pozadí politického sporu. Opoziční politici v uplynulých dnech kritizovali ODS v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou. Tvrdí, že soukromé Polívkovo divadlo dostalo 18milinovou dotaci na tři roky také za to, že herec podpořil primátorku v loňské předvolební kampani. „Byl to politický kalkul,“ řekl například opoziční zastupitel a bývalý náměstek Matěj Hollan (Žít Brno).

Primátorka i herec takovou intepretaci jednoznačně odmítají. Vaňková před zastupiteli hájila přínos Polívkova divadla pro město.

Odkázala mimo jiné na dřívější sociologický průzkum. Vyplývá z něj, že Brňané vnímají vedle Leoše Janáčka nebo Gregora Johanna Mendela právě Polívku jako nejvýraznějšího žijícího brněnského umělce.

„Je to brněnský a moravský fenomén a za celý život měl možnost Brno opustit, ale rozhodl se tady zůstat. Zasloužil by si spíš vděk, ne reakce, se kterými jsem se setkala,“ zdůraznila Vaňková. Podle ní nebyla dotace nijak nestandardní vzhledem k významu Polívkova souboru.

Stěhování do Reduty?

Právě ODS se snažila prosadit, aby se Polívkovo divadlo od září přesunulo do azylu na půdě Národního divadla Brno. Politici z vedení radnice sondovali, zda soubor může obsadit Redutu na Zelném trhu, jednu ze tří scén brněnského národního divadla.

Národní divadlo Brno je zřizované městem, jeho provoz vyjde ročně okolo půl miliardy korun. „Měli jsme jasné zadání od zřizovatele. Znělo jasně: Najděte způsob, jakým je možné koexistovat s Divadlem Bolka Polívky v Redutě. Měli jsme s divadlem dvě jednání. Deklarovali, že nemohou hrát s menším počtem než 15 hracích dní. Zřizovateli jsme předložili analýzu, co to bude znamenat,“ popsal ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser s tím, že paralelní angažmá souborů není proveditelné.

A v úterý primátorka ředitele Glasera před zastupiteli podrobila kritice. „Pan ředitel mě lidsky zklamal. Čekala jsem mnohem větší míru empatie, solidarity a kolegiality. S tou jsem se nesetkala. Na druhou stranu je to odborník, který v uměleckém prostředí vede divadlo velmi dobře,“ řekla pak novinářům. Odmítla však, že by se schylovalo k jeho odvolání.

Podle opozice se vedení brněnské radnice příliš vmísilo do kulturní instituce. „Představa, že se národnímu divadlu vezme jeho scéna, je za hranou toho, jak se politika vměšuje do uměleckého provozu,“ namítl Hollan. Dodal, že mezi provozem obou divadel jsou velké rozdíly, ať už se týkají použitých technologií, scénografie nebo principů fungování.

Hollan se pokusil prosadit, aby zastupitelé odmítli souběžné působení v Redutě. Zároveň žádal, aby zastupitelé zaručili, že se Polívkův soubor po opravách na Jakubské náměstí vrátí. Zastupitelé pro to ruku nezvedli.

Podle primátorky hrozí, že se Polívkův soubor z náměstí odstěhuje natrvalo. „Obáváme se, že oprava budovy může trvat klidně pět let. Hledáme nejvhodnější možnost, ale žádná není optimální,“ řekla. Podle předběžných odhadů magistrátu vyjdou opravy budovy na téměř 400 milionů korun.

V budově sídlí také univerzitní kino Scala, jeho budoucnost je rovněž nejistá. Město zatím ani nerozhodlo, že si budovu ponechá.

Politici dlouhodobě věděli, že bude nutné budovu opravit. Teprve v únoru však statik konstatoval, že je nosná konstrukce v havarijním stavu. „Od té doby intenzivně řešíme, jak se situací naložit,“ sdělila Vaňková.

Stále také není jasné, zda brněnské národní divadlo své tři scény u zřizovatele obhájí. Glaser dostal informaci, že nemá připravovat program Reduty na sezonu 2024/2025.

„Jeví se to tak, že se chce město Reduty zbavit,“ reagovala opoziční zastupitelka Monika Lukášová Spilková (Piráti).

Primátorka od národního divadla očekává špičkovou operu a činohru. „Reduta nějakým způsobem doplňuje tuto činnost, proto se vedly debaty, zda by nemohla doznat nějakých změn. Přiznávám, že debaty o Redutě se vedly i v minulém volebním období a úvahy byly vráceny do hry. Souvisí to s náklady na provoz Národního divadla Brno. Neinvestiční příspěvek je půl miliardy ročně. Ohledně optimalizace výdajů byla řešena i otázka Reduty. Ale zatím nemáme podklady od pana ředitele Glasera, abychom mohli učinit finální rozhodnutí,“ uvedla Vaňková.

Podle ní je těžké odhadnout, kdy město situaci okolo Polívkova divadla vyřeší. Ráda by našla východisko do dalšího jednání zastupitelů.

Reklama

Doporučované