Hlavní obsah

Daleko od letiště, blízko válce. Hoteliér říká, čím Praha vyhání turisty

V roce 2015 patřila Praha mezi turisticky nejoblíbenější destinace. Teď ztrácí. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Praha přišla o svůj primát. Zahraniční turisty už tolik netáhne. Američané a Asiaté se nám vyhýbají kvůli válce na Ukrajině, další odrazuje chybějící infrastruktura.

Článek

Ještě v roce 2015 patřila Praha mezi TOP 5 turisticky nejoblíbenějších destinací světa podle hodnocení cestovatelského serveru TripAdvisor. S dalšími lety ale začala ztrácet a v aktuálním žebříčku už nefiguruje vůbec. Podle hoteliéra Jaroslava Svobody, majitele Czech Inn Hotels, to dokonale ilustruje situaci v tuzemském turistickém ruchu.

Už nehrajeme extraligu, utíká nám i Budapešť

„Praha byla vždycky premiantem – nejenom střední Evropy, ale dlouho byla jedním z pěti nejnavštěvovanějších míst Evropy a ve dvacítce světových měst. Dnes už se ale nesrovnáváme s těmi nejlepšími. Už nejsme v té extralize, hrajeme nějakou druhou ligu. Srovnáváme se s Varšavou a Budapeští, a i ty se zlepšují a utíkají nám. Vídeň a Berlín už nám utekly,“ říká Svoboda s tím, že důvodem je mimo jiné i špatná infrastruktura Česka.

„Zatímco například mezi Římem a Neapolí jede vlak necelou hodinu, u nás se za hodinu z Prahy nedostane člověk vlakem ani do Pardubic. Slabá je dálniční síť, zaspali jsme v rozvoji letiště. Máme sice dva terminály, ale nemáme dlouhé lety. Proč nemáme spojení s Indií? To by pomohlo nejenom turismu, ale i průmyslu. My ale nemáme ani spojení pražského letiště s hlavním městem,“ dodává Svoboda.

To, co stačilo před covidem, už nestačí

Tohle všechno jsou podle něj důvody, proč Praha v očích turistů klesá. Mnoho lidí totiž cestuje pracovně a nároky turistů i obchodníků stále rostou. To, co stačilo před covidem, dnes už nestačí a nedostatky jsou víc vidět.

Česku navíc stále chybí docela velká skupina turistů. „Zatímco před covidem do Česka mířil mix cizinců ze zámoří, z Asie, Ruska a Evropy, v letošním roce nás turisté z Asie a USA vidí ve stejné zóně jako Ukrajinu. Takže sem nebudou jezdit kvůli tomu, že tady – nebo v blízkosti nás – je válka,“ říká Svoboda. A dodává, že výpadek těchto cizinců nahrazují zejména Češi, Poláci, Němci a Slováci.

Obsazenost? Jinde je hlad po cestování větší

Zásadně se také změnilo chování turistů. „Zákazníci oproti době před covidem své pobyty zkracují, rezervují je na poslední chvíli, ale vybírají si vyšší kvalitu služeb. Ten, kdo se ubytovával ve tříhvězdičkovém hotelu, dnes vyhledává čtyři hvězdy,“ vysvětluje Svoboda. Podle něj tak budou mít problém zejména ty hotely, které budou v dnešní náročné době hledat úsporná opatření a nebudou poskytovat dostatečnou kvalitu.

I když se obsazenost hotelů letos vrací na úroveň dob před covidem (tedy na zhruba 70 procent), se západní Evropou se Česko srovnávat podle Svobody nemůže.

„Naše skupina má hotely v Portugalsku a v dalších místech Evropy a vidíme, že západní Evropa silně profituje z odložené spotřeby. Na západě je teď poptávka po cestování obrovská.“ Podle něj díky tomu teď v zahraničí i výrazně rostou ceny hotelových pokojů. „V Paříži rostou ceny na 300 eur a více za pokoj a noc, v Praze jsme se nedostali nad sto eur,“ dodává s tím, že každé zdražování je v Česku velmi problematické kvůli silné konkurenci.

Třicet hotelů v portfoliu

Skupina Czech Inn Hotels v loňském roce utržila přes miliardu korun. „Ziskovost byla loni také nejlepší. Pohybujeme se rámcově v maržích 5–10 procent. Tento rok bychom měli výsledky ještě zlepšit,“ popisuje Svoboda.

Skupina je na trhu 20 let a provozuje 30 hotelů. Jedním z posledních, které do svého portfolia přidala, je známý Hotel International v pražských Dejvicích. Tím ale posilování nekončí.

„Aktuálně vyjednáváme hotely v Maďarsku, v Rakousku, Srbsku a dalších východních zemích. Představuji si, že v průběhu letošního roku koupíme nebo pronajmeme další dva až tři hotely v Česku, na přelomu tohoto a příštího roku pak otevřeme hotely v Maďarsku a Polsku,“ představuje plány Svoboda.

A dodává, že společnost jedná o převzetí hotelu ve Varšavě a Budapešti. „Máme zájem o velké hotely, takže jsou to hotely, které mají 100 a víc pokojů.“ Půjde o transakce v řádech od půl miliardy korun výš.

Reklama

Doporučované