Hlavní obsah

Zajíček se chystá rezignovat na funkci poradce premiéra Fialy

Hostem SZ Byznys byl Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory ČR.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Budu prosazovat, aby vládní úspory nedopadly na podnikatele,“ říká čerstvě zvolený prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Jak to chce v době ohlášených úsporných balíčků udělat? Sledujte Agendu SZ Byznys.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Ve funkci je přesně týden, s klidným startem však nový prezident největší organizace zastupující podnikatele v zemi počítat nemůže. Zdeněk Zajíček, advokát a expert na digitalizaci státní agendy, přebírá funkci ve chvíli, kdy Česko čeká tvrdá hubnoucí kúra.

Za hlavní úkol označil udržet české podniky konkurenceschopné a prosperující. To prakticky znamená při současném obrovském schodku státního rozpočtu velký cit pro diplomacii. Nový prezident komory se totiž bude muset domluvit s ministrem financí a svým kolegou z ODS Zbyňkem Stanjurou, ale také s odbory, které vyhlásily stávkovou pohotovost.

„Bylo nám přislíbeno, že vše budeme řešit v pracovních týmech. Na mnoho problémů dojde a naše připomínky budou, doufejme, vyslyšeny. Skutečně si myslím, že by to jinak mohlo způsobit komplikace,“ říká v pořadu Agenda Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory ČR.

Největší tlaky na české hospodářství z hlediska času dnes Zajíček cítí v oblasti energetické infrastruktury.

„Pokud nepadnou zásadní politická rozhodnutí v příštích měsících, nemáme šanci stihnout to, co máme. V důsledku nebudeme schopni vyrábět dostatek elektřiny na svém území,“ vysvětlil prezident HK ČR.

Zásadní rozhodnutí musí podle jeho slov padnout zejména v oblasti legislativy.

„Musíme se podívat na právní předpisy, které regulují výstavbu strategických investic v Česku, a to od povolování změn územního plánu, jejich projednávání až po financování těchto investic,“ uvedl.

Podle jeho slov může jít v příštích deseti letech o tisíce miliard korun, které bude muset stát společně se soukromým sektorem do této oblasti investovat.

„Je to také otázka dodavatelská. Mnoho celků, například pro jaderné bloky, budeme muset dovážet ze zahraničí,“ dodává.

Přesto rozhodnutí vlády pustit se do konsolidace veřejných financí Hospodářská komora ČR vítá. Úspory by mohly být prý dokonce větší.

Chceme pomoci

„Především na straně výdajů by podle nás mohlo dojít k dalším zásahům. Naopak z hlediska daní a rušení výjimek, tam vnímáme určitou míru citlivosti daňových subjektů. Je třeba mít na mysli, že podnikání mohou provozovat i z jiných států, než je Česká republika. Pokud by se nároky na navyšování daní a odvody za zaměstnance přehnaly, budou firmy odcházet, ať už jsou nadnárodní, nebo ty české. A to nechceme,“ okomentoval Zajíček v pořadu Agenda SZ Byznys.

Hospodářská komora by se plánování aktuálních vládních úspor ráda účastnila.

„Současně s konsolidačním balíčkem chceme přijít s balíčkem, který by měl odstranit zbytečné regulace a administrativu, které podnikatelům komplikují byznys. Tyto návrhy opatření jsme vládě poslali. Protože je ale času málo a rozhodnutí je třeba učinit co nejdříve, rozhodli jsme se napsat i konkrétní paragrafová znění opatření,“ informoval o plánu prezident HK ČR.

Má jít podle jeho slov o 34 oblastí, kde by bylo pomocí úsporných opatření možné ekonomickou krizi zmírnit.

Funkce za funkci

V důsledku nové funkce Zdeňka Zajíčka, jako prezidenta Hospodářské komory ČR, bylo podle jeho slov nutné rezignovat na pozici místopředsedy ODS.

„Po zvolení jsem poslal rezignační dopis předsedovi ODS. Pražským zastupitelem stále zůstávám, pokud budu moci pomoci strategickým rozvojovým projektům v Praze, budu velmi rád. Pokud bych se měl ale dostávat do střetu zájmu, jsem v souladu se zákon připraven něco takové oznámit,“ uvádí v rozhovoru.

Jedna z funkcí současnému prezidentu HK ČR ale zůstává, je totiž stále poradce premiéra Petra Fialy (ODS) pro oblast digitalizace státní správy. Brzy by ji ale měl opustit. Věc se chystá Zajíček s premiérem projednat v dalších dnech.

„Máme před sebou rozhovor s panem premiérem. Budu o tom chtít mluvit. Bylo by moudré, abych tuto pozici opustil. V některých případech mohu být totiž za Hospodářskou komoru také kritikem (vlády), například nedostatečné rychlosti z hlediska digitalizace, kterou vláda realizuje,“ uvedl nový prezident HK ČR.

Celé znění najdete v úvodním videu nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované