Hlavní obsah

Elektřina nebyla nikdy tak drahá. Padla historická hranice a bude ještě hůř

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rostoucí ceny plynu vyhnaly přes historickou hranici i cenu elektřiny. Na německé burze se megawatthodina obchodovala za 502 eur, tedy přes 12 tisíc korun.

Článek

V pondělí ceny elektřiny na burze hranici 500 eur jen atakovaly, nyní už se přes ni přehouply.

Cena megawatthodiny elektřiny s dodávkou na příští rok vyskočila na německé energetické burze o 5,2 procenta na 502 eur, tedy 12 278 korun. To podle agentury Bloomberg představuje zhruba 500% nárůst za poslední rok. A s vidinou omezených dodávek ruského plynu v zimě zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měl tento trend otočit.

Rostou však i ceny s dodávkou až na rok 2024 i 2025, což je pro všechny spotřebitele špatná zpráva – vyšší ceny elektřiny se udrží několik dalších let. A propíší se nejen do samotných účtů za elektřinu, ale také do ceny dalšího zboží a budou dál zvyšovat už tak vysokou inflaci.

Hlavní příčinou rostoucích cen elektřiny je úzká vazba na cenu plynu, neboť na uhlovodíky z Ruska vsadilo Německo při své energetické revoluci a přechodu k obnovitelným zdrojům. Letos se však ještě přidaly problémy s francouzskými jadernými zdroji a nedostatkem vody v Norsku i jinde v Evropě.

Vysoké ceny energií dal zvýší tlak na vlády, aby se do cenotvorby vložily – buď zastropováním, nebo nějakou formou kompenzace.

Reklama

Související témata:

Doporučované