Hlavní obsah

Přehledně: Jak chce Brusel zlevnit energie

Foto: artjazz/Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se v pátek nad ránem shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií. Navrhují zastropovat cenu zemního plynu a jeho společné nákupy.

Článek

Sedmadvacítka se dohodla na další sérii kroků, které mají snížit ceny energií, zajistit jejich dostatek a omezit spotřebu. Evropa se potýká s vysokými cenami energií, jež posilují inflaci. Tuto situaci ještě zhoršilo Rusko, které po invazi na Ukrajinu začalo snižovat dodávky plynu.

Lídři zemí EU na čtvrtečním jednání, jež se protáhlo až do noci, podpořili návrhy Evropské komise. O opatřeních by měla příští úterý jednat ještě rada energetických ministrů.

Na čem se představitelé EU shodli?

Komise podle agentury Reuters navrhla zavedení alternativního cenového referenčního cenového indexu pro zkapalněný zemní plyn (LNG). Ten by měl v současné situaci fungovat lépe než stávající TTF (Title Transfer Facility), který je pro ceny plynu v Evropě rozhodující, ale podle lídrů Unie je spíš příhodný pro plyn protékající potrubím.

Nový nástroj by EU měla stanovit začátkem roku 2023 a měl by fungovat jako mechanismus cenové korekce v případě mimořádného zdražení.

Povinný nákup plynu?

Dále se EU dohodla na dobrovolném společném nákupu plynu. Povinné společné nákupy se vztahují na objem 15 procent kapacity plynových zásobníků. V případě Česka by to odpovídalo 518,55 milionu kubíků plynu. O zákonech, které by společný nákup umožnily, bude třeba ještě jednat v nadcházejících týdnech.

Bude zastropována cena plynu?

Na stropem u ceny plynu stále visí otazník. Na omezení cen plynu se lídři EU stále nedohodli a možnosti, jak tento krok realizovat, budou stále zkoumat. Komise nestanovila žádný časový rámec, dokdy chce o cenovém stropu rozhodnout. Ministři energetiky EU však budou další opatření probírat v úterý.

Konkrétní rozhodnutí o zastropování a novém virtuálním obchodním uzlu by měli ministři a exekutiva EU brzy předložit. Měla by zahrnovat „analýzu nákladů a přínosů“ omezení cen plynu pro odvětví energetiky.

Na zastropování cen plynu však mají země různé názory. Například Německo je proti, protože na výrobu elektřiny z plynu zčásti spoléhá. Naopak Francie by ráda na všech sedmadvacet zemí aplikovala systém, který funguje již na Iberském poloostrově.

Tzv. iberský model funguje ve Španělsku a Portugalsku, které stanovily strop pro cenu na domácím trhu u plynu používaného k výrobě elektřiny.

Strop pro ceny plynu stále doprovázejí obavy některých zemí, že by mohlo dojít ke zvýšení spotřeby plynu.

Na čem se Unie dříve shodla?

Sedmadvacet zemí se již dohodlo na naplnění zásobníků plynu a na vymáhání mimořádných zisků od energetických firem, které budou použity na pomoc spotřebitelům s účty za energie.

Dále Unie stanovila požadavky na pětiprocentní úsporu elektřiny ve špičce a úspory plynu. Představitelé států se chtějí dohodnout také na prodloužení Dočasného krizového rámce, z něhož mohou čerpat finanční podporu firmy, jejichž byznys byl zasažen důsledky války na Ukrajině.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

Reklama

Doporučované