Hlavní obsah

Lajdáctví v účtech za desítky milionů. Záchrana solární Maliny v ohrožení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Po pádu dodavatele domácích solárních elektráren Malina zůstalo velké množství klientů se zaplacenými zálohami v nejistotě (ilustrační foto).

Reklama

Chaos ve skladu, ve vyplácených provizích i chybějící doklady o transakcích za desítky milionů korun. Tak vypadalo účetnictví dodavatele solárních panelů Energetického holdingu Malina. Děním ve firmě se zabývá také policie.

Článek

Účetnictví Energetického holdingu Malina bylo vedené natolik lajdácky, že to ohrožuje i plánovanou reorganizaci padlého dodavatele domácích fotovoltaických elektráren. Ve firmě panoval chaos ve skladu i v nakládání s penězi, vyplývá z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Malina má od začátku června krizové vedení. Noví manažeři se snaží dát účetnictví do pořádku natolik, aby to nakonec restrukturalizaci neohrozilo.

„Dlužník v minulosti neplnil podstatnou část svých zákonných povinností. Tyto skutečnosti jsou správcem analyzovány a jsou též předmětem činnosti orgánů činných v trestním řízení. Je zjišťována míra zavinění předchozím vedením společnosti,“ uvedl ve své zprávě o stavu firmy insolvenční správce Maliny Rudolf Vinš.

„Cílem dalšího prověřování také bude snaha zjistit, do jaké míry tak bylo činěno z nedbalosti a do jaké míry s úmyslem,“ dodal správce v nově publikovaném dokumentu datovaném k 30. červnu.

Nevedení účetnictví nebo uvádění hrubě zkreslených údajů v účetních knihách je trestný čin. Redakce se snažila zjistit, zda v případě účtů Maliny již došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu a co z toho bude vyplývat.

„Nejsem vyšetřovatel ani právník, ale samozřejmě to napadá každého. A pokud vím, tak v tom policie činí nějaké kroky,“ reagoval krizový šéf Maliny Marian Klásek, který firmu řídí od 1. června.

Jisté je, že o důležitých majetkových operacích v Malině zatím chybějí doklady. Podle správce je postupná rekonstrukce účetnictví možná, ale bude to náročný proces.

Kde byla chyba?

„Účetnictví dlužníka nebylo vedeno řádně,“ poznamenal insolvenční správce.  „Probíhá zjišťování, zda byla chyba na straně dodavatele účetnictví, nebo v kvalitě poskytnutých dokladů ze strany dlužníka v minulosti,“ doplnil Vinš.

Správce namátkovou kontrolou zjistil, že z účtů Maliny odešly významné výdaje v řádu desítek milionů korun, které nejsou přiřazeny k odpovídajícím operacím v účetnictví.

Na druhou stranu v pořadu Reportéři České televize nedávno zazněly informace o tom, jak představitelé Maliny utráceli peníze z firemních účtů za megalomanské večírky, drahá auta nebo nákladné cesty do zahraničí.

Situace s účetnictvím Maliny je natolik vážná, že může ovlivnit další osud společnosti. Firma totiž hodlá vyřešit bankrot insolvenční reorganizací. To znamená, že po přeskupení byznysu by fungovala dál.

„S ohledem na stav podniku dlužníka, zejména v důsledku minulého jednání dlužníka, je navrhovaná reorganizace ohrožena,“ podotkl insolvenční správce Vinš. Zatím však podle správce nelze říci, jestli je restrukturalizace zmařena zcela.

„Pokud nemá firma kompletní účetnictví, tak nelze provést reorganizaci. Myslíme si však, že ho budeme do konce července mít. Intenzivně na tom pracujeme, takže to fakticky nevnímáme jako reálné ohrožení,“ řekl krizový manažer Maliny Klásek.

O způsobu řešení úpadku Maliny bude rozhodovat schůze věřitelů svolaná na 29. srpna k Městskému soudu v Praze.

Zmatek v provizích

Od začátku června je v čele Energetického holdingu Malina nový krizový management v čele s Marianem Kláskem. Také on již krátce po nástupu do firmy objevil finanční nesrovnalosti. Týkaly se vyplácení odměn obchodníkům za nábor nových klientů.

„V provizích byl velký zmatek, mohly být vypláceny vícekrát, jejich situace není jasná,“ stojí ve zveřejněném zápisu ze schůze věřitelského výboru ze začátku června.

Chaotické poměry vládly též ve skladu Maliny. „Bylo zjištěno, že dlužník fakticky nevedl skladovou evidenci, respektive nevedl skladové hospodářství na základě závazných dokladů při příjmu na sklad a výdejích ze skladu. Ve skladovém hospodářství jsou oceňovány položky v různých cenách, které nenavazují na pořizovací ceny,“popsal správce.

Malina v počáteční fázi řízení dokonce ani nebyla schopná určit, kde jsou její zásoby a materiál uskladněny. Původní správce rovněž zjistil zásadní nedostatky ohledně zabezpečení zboží a skladové evidence, skladníci neměli žádnou hmotnou zodpovědnost. Z evidence materiálu na rozdělaných zakázkách zůstaly jen fragmenty.

V reportu insolvenčního správce jsou však k přečtení rovněž pozitivněji laděné části. Správce Vinš například konstatoval, že komunikace nového krizového manažera Maliny vůči správci a věřitelskému výboru se od nástupu Kláska výrazně zlepšila.

„Zásadním bodem reorganizačního procesu je provoz dlužníkova podniku, který se v této chvíli jeví jako běžící s velkými problémy, ale nekolabující a generující příjmy do majetkové podstaty,“ napsal ve své zprávě insolvenční správce.

Staré zásoby

Firma je podle správce schopná hradit aktuální náklady i personálně zajistit dokončení zakázek. Výhodou pro Malinu také je, že v současnosti nemusí vynakládat peníze na propagaci a reklamu a soustředit se jen na dodělání sjednaných zakázek.

Správce ale zároveň konstatoval, že Malina se soustředí na dodělání zakázek těsně před dokončením, které již nejsou náročné na materiál a díly. Poslední nákup komponent se uskutečnil v listopadu 2022. Díly na ostatní zakázky ale firma zatím nemá k dispozici a bude je muset nakoupit.

To se ostatně odráží i na nabídce, kterou Malina na konci června rozeslala zákazníkům, kteří sice složili zálohy, ale zatím u nich práce nezačaly. Společnost klientům nabídla dodělání zakázek, ale za vyšší ceny. V jedné z variant však firma nabízí přenesení rozdílu mezi původní a zvýšenou cenu na partnerskou společnost výměnou za postoupení pohledávky klienta vůči Malině.

Reklama

Doporučované