Hlavní obsah

Velký solární hráč chystá v Česku obří projekty, už si vytipoval pozemky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Agenda s Alešem Spáčilem z fotovoltaické firmy Greenbuddies. Ta chystá se zahraničními partnery řadu solárních projektů. Ilustrační fotoVideo: Daniel Novák

 

Reklama

Navzdory problémům některých dodavatelů fotovoltaik pro domácnosti s plněním závazků, pokračuje solární trh v rychlém růstu. V rozhovoru pro SZ Byznys to řekl spolumajitel fotovoltaické společnosti Greenbuddies Aleš Spáčil.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

První dodavatelé fotovoltaických systémů pro domácnosti nezvládli rychlý růst a nyní mají problémy dostát svým závazkům – navzdory tomu, že od lidí vybrali vysoké zálohy. Trh jako celek ale přehřátý není, naopak pokračuje silný růst, popsal v rozhovoru spoluvlastník solární společnosti Greenbuddies Aleš Spáčil.

Napjatá situace je nyní kolem holdingu Malina Group. Samotná firma připustila, že má problémy a chystá rozsáhlé změny ve skupině. Zároveň jedná s investory o vstupu do společnosti.

„Zmíněné problémy vyplývají ze stylu řízení firmy. To se stává v každém oboru, že někdy někdo se osobně přehřeje a nedopadne to tak, jak má. Nemyslím tedy, že je to znakem nějakého ochlazování. Celý obor v Evropě stále strmě roste,“ řekl Spáčil ze společnosti Greenbuddies, která se zaměřuje na větší fotovoltaické projekty.

„Aby firma byla úspěšná, tak nepotřebuje jen dobrý obchod a marketing, ale potřebuje také zdravé finance,“ uvedl šéf Greenbuddies. „U dodávek pro rezidenční trh je navíc velmi důležité zvládnout proces,“ dodal Spáčil.

Firma Greenbuddies uzavřela pro rozvoj byznysu v Česku dvě partnerství se zahraničními investory. První s francouzským developerem Langa International má přinést projekty v hodnotě kolem 2,4 miliardy korun. Druhé s německou společnosti IB Vogt se týká větších projektů v hodnotě přes devět miliard korun.

Výsledkem partnerství s Francouzi má přinést kolem 100 megawatt realizovaných projektů. „V současné době máme vytipované pozemky asi na čtyřnásobek tohoto objemu,“ doplnil Spáčil.

Společný podnik s IB Vogt je ještě ambicióznější. Týkat se bude větších fotovoltaických elektráren. „Ambicí tohoto podniku je dosáhnout výkonu několika set megawatt. Máme v tuto chvíli tři velmi nadějné projekty, které věříme, že dotáhneme do konce,“ řekl šéf Greenbuddies.

V rozhovoru padla rovněž otázka, zda pro solární projekty představuje návrh Ministerstva životního prostředí na zpřísnění ochrany nejlepší půdy. To by znamenalo ztížení podmínek pro výstavbu právě například fotovoltaických elektráren.

Aleš Spáčil dal v odpovědi příklad Nizozemska, kde mají Greenbuddies pobočku. Země tulipánů řeší dlouhodobě nedostatek zemědělské půdy, ale zároveň se nebojí masivní výstavby slunečních zdrojů.

„Tato země, která se pere s nedostatkem orné půdy, dokázala postupovat tak chytře, že dokázala vytipovat oblasti, kde je možné fotovoltaické elektrárny stavět. Ochrana nejcennější půdy má smysl, ale zároveň všichni stojíme o to, abychom byli energeticky nezávislí na ruském plynu,“ uvedl Spáčil z Greenbuddies.

Celý rozhovor je k dispozici ve videu nebo v podcastových aplikacích.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované