Hlavní obsah

Zlaté časy pro prodej firem skončily

Foto: Mall.cz

Na e-shopy dopadá pokles poptávky spotřebitelů. Ceny při transakcích s internetovými obchody již proto nedosahují dřívějších úrovní. Ilustrační foto.

Reklama

Nepříznivý stav ekonomiky se odráží také v obchodech s firmami. Majitelé již nemohou očekávat, že za své podniky dostanou stejné částky jako v minulých letech. Na trhu navíc bude přibývat firem prodávaných pod tlakem věřitelů.

Článek

Pokud by tuzemská skupina e-shopů Mall Group měnila majitele teď, cena by již nebyla 23 miliard korun jako před rokem, ale pravděpodobně by byla klidně poloviční. Obchod s předním internetovým holdingem ukazuje, jak moc se změnila realita na trhu s firmami. Jejich majitelé se musejí smířit s tím, že za podniky již nedostanou tolik jako v minulých letech.

„Zatímco v předchozích letech se celkový počet transakcí pohyboval nad 200, v letošním roce očekáváme nižší číslo. Důvodů je hned několik. Na jaře došlo ke zpomalení na trhu kvůli nejistotě spojené s válkou na Ukrajině. Přestože válka stále trvá, trh se do jisté míry uklidnil a naučil se s touto novou nejistotou pracovat. K tomu se ale přidávají silně rostoucí ceny vstupů, které snižují marže společnosti,“ komentoval Daniel Janeček, specialista na fúze a akvizice v poradenské společnosti PwC Česká republika.

Zároveň bude podle odborníka přibývat firem na prodej, které jsou v problémech. Takzvané distressové transakce uskutečňované pod tlakem věřitelů jsou jedním z příznaků krize.

„Skoro každý den dostávám nabídku na odkoupení nějaké plastikářské firmy. Prodávají se, protože už ‚dýchají přes stéblo,“ řekl již dříve pro SZ Byznys ostravský průmyslník Rudolf Bochenek, jehož skupina BR Group vyrábí například díly pro automobilky.

Na trhu fúzí a akvizic zároveň po letech končí éra, která přála prodávajícím. Ti si za své firmy mohli dlouho říkat o větší a větší částky.

Slabší očekávání

„Na našich transakcích vidíme, že očekávání prodávajících, které bylo v posledních letech vyhnané vysoko úspěšnými roky, klesá. Přibližují se tak očekávání kupujících,“ poznamenal Janeček z PwC.

Právě nerealistická očekávání vlastníků v kontextu nové situace na trhu vedla k pozastavení některých transakcí. „Majitelé tak mají dvě možnosti. Buď čekat, až se bouře přežene, a pak prodat za cenu, kterou očekávali, ale také se jim může stát, že bouří neprojedou. Avšak my na straně kupujících říkáme, že se situace změnila,“ poznamenal v rozhovoru pro SZ Byznys investor Tomáš Budník ze skupiny Thein.

Nová ekonomická situace zpětně ovlivňuje také transakce, které se uskutečnily již loni. Týká se to prodeje e-shopové skupiny Mall Group a přepravce balíků WeDo. Od miliardáře Daniela Křetínského a skupin PPF a Rockaway tyto firmy loni na podzim koupil polský holding Allegro. Cena byla závratných 23 miliard korun.

Nyní Allegro uznalo, že české firmy koupilo na vrcholu cyklu za cenu, která už teď kvůli poklesu spotřebitelské poptávky a inflaci neodpovídá. Zároveň firma uvedla, že úbytek hodnoty u podobných společností je 50 až 70 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované