Hlavní obsah

Invaze spustila pád evropských akcií. Týká se firem podnikajících v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Akcie reagují na ruskou invazi na Ukrajinu výprodejem. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Evropské akcie zahájily čtvrteční obchodování výrazným propadem. Reagují tím na vpád ruské armády na Ukrajinu. Výprodej postihl i pražskou burzu.

Článek

Na evropských burzách „teče krev.“ Akcie v Evropě po zahájení obchodování výrazně oslabují, panevropský index STOXX Europe 600 odepisoval přes tři procenta a dostal se nejníže od loňského jara. Zároveň je v pásmu korekce, což znamená, že z lednového maxima už klesl o více než deset procent.

Pražská burza po útoku Ruska na Ukrajinu ve čtvrtek spadla nejníže od počátku loňského listopadu. V poledne index PX proti středečnímu závěru ztrácel víc než čtyři procenta. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Obří výprodej pak postihl i ruské akcie. Ty ve čtvrtek dopoledne oslabily téměř o 50 procent, ale později ztrátu zmírnily. Hodnota akcií na burze v Moskvě tak spadla o více než 250 miliard dolarů (5,6 bilionu Kč).

Na trzích teď sílí obavy, že válka v Evropě přispěje k dalšímu růstu inflace a zhatí relativně příznivý vývoj ekonomiky, která se teprve vzpamatovává z koronavirové krize.

Vysoké ztráty naznačují i takzvané futures na americké akciové indexy S&P 500 a Nasdaq 100. Propad se pohybuje od dvou do 2,6 procenta. Negativní nálada se tak pravděpodobně přenese i na burzy ve Spojených státech.

V Evropě oslabují akcie bank, které se výrazně angažují v Rusku. Je to například rakouská Raiffeisen Bank, italská UniCredit nebo francouzská Société Générale. Ztráty se pohybují zhruba od pěti do sedmi procent. Všechny tyto bankovní domy působí i na českém trhu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Index DAX, což je hlavní cenový indikátor akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem, ztrácel 3,6 procenta. Ocitl se tak nejníže od loňského března. Německo je v Evropské unii považováno za zemi, která má s Ruskem nejčilejší obchodní vztahy. Závislé je především na ruských energetických zdrojích.

Propad o 2,7 procenta registroval krátce po zahájení index FTSE 100, což je hlavní indikátor vývoje cen akcií na burze v Londýně. Celkový propad zmírňují energetické a komoditní tituly, kterým pomáhá růst cen ropy a dalších surovin.

Reklama

Doporučované