Hlavní obsah

Finančník Winkler koupil na Ukrajině síť tepláren

Foto: Seznam Zprávy

Libor Winkler.

Reklama

Miliardář a filantrop Libor Winkler koupil s místními společníky síť tepláren na biomasu v Kyjevě a Kyjevské oblasti. Intenzivnější fáze války podle něho do dvou let skončí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Libor Winkler začal jezdit na Ukrajinu už dlouho před vypuknutím současného válečného konfliktu. Jeho investice do tamní energetiky jsou součástí dlouhodobého plánu, který má byznysový a společenský rozměr.

„Společně s partnery z kyjevské teplárenské skupiny Ukrajinske teplo jsme koupili síť tepláren na biomasu v Kyjevě a Kyjevské oblasti. Celkem jde o 14 objektů s výkonem 15 megawattů a roční výrobou okolo 80 tisíc gigajoulů. K teplárnám patří i linka na výrobu štěpky a dřevěných pelet. Jedná se o investici přes jeden milion eur (25 milionů korun),“ řekl pro SZ Byznys Libor Winkler, řídící partner investiční skupiny RSJ.

Ukrajinské teplárenství je velmi neefektivní a zastaralé a Winkler sází na to, že poválečná modernizace bude zahrnovat velkou transformaci ze zemního plynu na biomasu a další zdroje.

„Zde jde o nákup stávající sítě tepláren, ale připravujeme i jejich zefektivnění. Dále s partnery z Ukrajinského tepla připravujeme výstavbu nových tepláren na začátku příštího roku. To by mohly být další jednotky milionů eur investované do ukrajinského teplárenství,“ říká.

Podle něho je nejpravděpodobnějším scénářem, že do dvou let intenzivnější fáze války skončí, přičemž nelze vyloučit nějaké zamrznutí konfliktu. Obnova Ukrajiny přesto bude probíhat, jelikož Evropská unie má zájem, aby se země do budoucna stabilizovala.

Finančník věří, že pokud Západ nezklame, ruská armáda se jen stěží dostane dále na západ, natož aby opět ohrozila Kyjev, a jeho investice zůstanou v bezpečí. „Se ztrátou nepočítáme, ale vzhledem k situaci jsme na ni mentálně dobře připraveni,“ říká.

Ukrajinský fond

Winkler před rokem uzavřel memorandum o spolupráci s jinou ukrajinskou teplárenskou společností, Teploinvest, do jejíž projektů modernizace tepláren a teplárenských kotelen už zainvestoval jednotky milionů korun. Teploinvest je ukrajinská společnost vyrábějící teplo s 27 kotelnami v 17 lokalitách. Všechny využívají jako palivo biomasu, především dřevěné pelety nebo slunečnicové pelety. Vzhledem k tomu, že působí v Záporožské a Chersonské oblasti, další investice kvůli ruské invazi zatím zamrzly.

Skupina RSJ i Winkler jsou stále připraveni zřídit podfond, který by investoval do ukrajinské bioenergetiky. Nyní tedy hlavně výroby tepla z biomasy, případně pěstování rychle rostoucích topolů. Winkler ostatně na Zakarpatí vlastní školku na pěstování rychle rostoucích topolů pro teplárny, kterou letos rozšířil a která se má příští rok znovu zvětšit.

„To by se mohlo jít o dobře přes 10 milionů eur ve vlastním kapitálu, ovšem za podmínky, že další kroky už budou spolufinancované nějakou bankou (výjimkou bude ještě příští jaro, kdy to možná dáme ještě bez banky),“ uzavírá finančník.

Ukrajinské teplárenství je zatím stále silně závislé na plynu z Ruska. Do budoucna však může mít zajímavý potenciál. Ukrajinští partneři RSJ jednají o reformě teplárenství s politiky na úrovni poslanců a náměstků ministrů. Silně se v otázce transformace angažuje také ředitelka ukrajinské Agentury pro energetickou efektivitu (SAEE) Anna Zamazejevová.

Reklama

Doporučované