Hlavní obsah

Izolace pro pastelky a pravidelné větrání. Svět připravuje návrat dětí do škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ve Francii má vláda připravené čtyři scénáře možného vývoje. Děti nastoupí do školy v rouškách. (Ilustrační foto.)

Reklama

Školy v Evropě musí zůstat otevřené a být bezpečným místem pro děti i zaměstnance, žádá po vládách WHO i Unicef. Jak vypadá začátek školního roku nejen v Evropě v době rostoucí hrozby v podobě delta varianty koronaviru?

Článek

Ve Velké Británii zatím sledují, jak vypadá situace ve Skotsku, kde se děti do školy už vrátily. Příliš optimistické zprávy ale ze severu nepřicházejí. Skotsko totiž zaznamenalo v posledních dnech rapidní nárůst počtu nakažených covidem-19. Velké množství z nich jsou mladší ročníky. Co se týče pravidel ve školách, roušky tam aktuálně musí nosit děti od druhého stupně základních škol, a to po celou dobu vyučování. Hromadné testování se nekonalo. Před začátkem školního roku se měli žáci a učitelé otestovat doma.

Jinak je to v Anglii, kde se na návrat do školních lavic teprve připravují. Žáci od druhých stupňů základních škol a výše projdou povinným plošným testováním přímo ve vzdělávacích institucích. A to rovnou dva testy s časovým rozestupem tři až pět dní. Roušky poté nebudou ve školách nutné.

Do anglických škol ale putuje 300 tisíc přístrojů, které monitorují CO2 v místnosti, a tedy kontrolují, zda je ve třídě dostatečně vyvětráno. Původně však odbory žádaly vylepšení celého ventilačního systému v budovách škol. Zvláště s přicházejícím podzimem bude „pouhé“ vyvětrání logicky obtížnější.

Čtyři francouzské scénáře

Francouzská vláda vydala scénář tzv. rentrée, jak Francouzi říkají návratu do školních lavic. Školy se budou řídit podle čtyř úrovní pandemického plánu. Od té nejnižší – zelené, která dovoluje běžný provoz až po čtvrtou, červenou úroveň, která omezuje například sportovní aktivity v interiérech a starší studenty posílá na tzv. hybridní výuku (částečně distanční).

Francouzské děti se vracejí do škol ve čtvrtek 2. září. Dohromady asi 12,4 milionu žáků a studentů se bude řídit prozatím druhou úrovní pandemického scénáře. Znamená to pro ně fyzickou přítomnost ve škole a tělocvik venku. Roušky musí děti, učitelé i personál nosit ve všech vnitřních prostorách, venku pak v davu lidí. Pokud se objeví případ nákazy, do karantény jde celá třída, ve které dítě nebo vyučující je. A to na týden.

Vláda navíc žádá, aby se v prostorách škol několikrát denně dezinfikovaly povrchy a školní pomůcky. Knihy, časopisy, pastelky nebo jiné předměty musí být po každém užívání 24 hodin uložené mimo dosah, v izolaci.

S tím, aby školní rok začínal ve Francii na druhé úrovni akčního scénáře, nesouhlasí odborníci. Podle posledních dat je ve věkové skupině do 19 let pětkrát více případů covidu-19, než tomu bylo na začátku školního roku 2020. Jen 34 procent dětí od 12 do 17 let je plně naočkovaných. Mladším dětem se vakcína nepodává vůbec.

Také ve Francii (podobně jako ve Velké Británii) je tématem větrání ve třídách. Ministerstvo však odmítlo plošně nakupovat monitory oxidu uhličitého, řešení nechalo na jednotlivých regionech.

Více učitelů nebo běžný provoz

Španělsko se kvůli delta variantě koronaviru rozhodlo držet víceméně stejných protipandemických opatření jako v květnu. Pro školáky to znamená například to, že v jedné třídě nesmí být naplněná kapacita. Rozestupy mezi jednotlivými žáky ale budou 1,2 metru, o něco se tak pravidla od jara přeci jen uvolnila a v místnosti může být najednou 25 dětí namísto původních 20.

Když ministryně školství Pilar Alegríová oznamovala podmínky návratu dětí z prázdnin do školních lavic, ubezpečila, že základním úkolem všech je, aby žáci absolvovali školní rok fyzicky ve školách. Řekla také, že se centrální španělská vláda rozhodla alokovat 13,5 miliard eur do regionů, a to za účelem zlepšení veřejné služby, tedy i školství. Jedním z hlavních úkolů je zaměstnat tisíce nových učitelů.

Švédsko je jednou ze zemí, která se rozhodla školy nechat po celou dobu pandemie otevřené. Respektive nejen školy, ale chod celé země. Přestože poté vláda přistoupila k opatřením, stále byla reakce na pandemii daleko mírnější než v jiných evropských zemích. V porovnání se skandinávskými sousedy ale Švédsko utrpělo v rámci pandemie největší ztráty na životech.

Školy se mají ve Švédsku po letních prázdninách otevřít bez restrikcí. Ministerstvo zdravotnictví ale upozorňuje, že nemocné děti nebo ty, které se dostanou do kontaktu s nakaženým člověkem, mají rodiče nechat doma. Pouze vyšší ročníky základních a středních škol mohou část výuky organizovat distančně.

Rozdělené státy

Jak se na „back to school“ připravují za Atlantickým oceánem? Nepříliš sjednoceně, ačkoliv je třeba připomenout, že ne každý americký stát začíná školu v září, jak tomu je většinou v Evropě. Některé státy mají letní prázdniny od konce května a děti se vrací už v srpnu zpět do školy. Problémy s rychle se šířící delta mutací koronaviru však řeší USA podobně jako na „starém“ kontinentu.

Foto: Profimedia.cz

Děti ve francouzském Vincennes loni 1. září.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí před třemi týdny prohlásilo, že pouze nenaočkované děti potřebují ve škole nosit roušku. Zatímco tamní Akademie pediatrů kontrovala, že všechny děti starší dvou let by měly roušku nosit.

Nakonec je ale na každém jednotlivém americkém státu, aby určil pravidla. Například Arizona, Arkansas a dalších pět států zakázaly, aby školy po žácích vyžadovaly nošení roušek. „Doba, kdy vláda vyžadovala roušky, je pryč. Nyní je čas na osobní odpovědnost,“ tweetoval texaský guvernér Greg Abbott. Oproti tomu Kalifornie nebo Washington školám povinnost nošení roušek ve škole nařizují.

Svačiny za přepážkou

Čína, která hranice zatím neotevřela zahraničním studentům, a způsobuje jim tak nemálo starostí ještě před samotným zahájením akademického roku, své školáky nažene do lavic hned 1. září. Čínské Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poslední srpnový den vydalo doporučení pro ředitele škol o urychleném očkování a nošení roušek na veřejných prostranstvích. Každá čínská škola by měla od září provozovat vlastní testovací centrum.

„Slibujeme, že přijmeme nezbytná opatření, abychom zajistili bezpečný návrat do školy pro všechny. Každá škola poskytne studentům a zaměstnancům bezplatné testování, což nám pomůže zastavit epidemii dřív, než vypukne,“ píše čínské CDC.

Řadu opatření pro učitele i žáky zavedlo i tchajwanské ministerstvo školství. Školní výuku tak doplní pravidelné měření teploty, kontrola zdravotního stavu, povinné roušky a časté mytí rukou. Každý student bude sedět na stálém místě se jmenovkou. Pro svačinové a obědové přestávky vzniknou speciální stoly s přepážkami. „U stolů nebude dovoleno jíst ve skupinkách a mluvit. Po jídle bude každý stůl vyčištěn a dezinfikován,“ píší tchajwanské agentury. Letošní prvňáčci své rodiče musí nechat před branami škol, do budov mají vstup zakázán.

Odklad a omezené počty

Návrat do lavic dělá starosti Japoncům. Výzkum ministerstva školství prováděný od jara ukázal, že pobyt ve školách může za největší část nakažených u lidí ve věku 16 až 18 let. Poradní sbor však u ministerstva školství s návrhem uzavření škol neuspěl. Některé školní obvody se tak rozhodly začátek školního roku odložit. Tokijská guvernérka Juriko Koikeová minulý týden navrhovala například zkrácení vyučovacích hodin nebo omezení počtu studentů rotační výuky.

Nejvyšší vládní poradce pro covidové záležitosti Šigeru Omi v sobotu varoval, že začátek školního roku rozjede šíření delty po celé zemi a přetíží zdravotnický systém. „Přesto si nemyslím, že by musely základní školy zavřít nebo přecházet na on-line výuku,“ uvedl Omi na tiskové konferenci. Dodal, že pokračování ve studiu na dálku doporučuje univerzitám. Vysokoškoláci by se vzhledem k mimoškolním aktivitám měli pravidelně testovat.

Už v srpnu do lavic zasedli jihokorejští studenti. Přestože v zemi nakažených přibývá, Ministerstvo školství během prázdnin připravilo soubor rozvolněnějších pravidel tak, aby ve třídách mohlo zasednout co nejvíce dětí. Úřady stanovily strop maximálního počtu studentů ve třídách v závislosti na ročnících.

Třetí až šesté ročníky základních škol a první dva ročníky středních škol zasednou v polovičním počtu. Ve třídách druhého stupně základních škol se sejdou dvě třetiny dětí. Mateřské školy, prvňáci, druháci a školy pro zdravotně postižené budou kvůli zvýšené potřebě sociálních interakcí osvobozeny od pravidel bez ohledu na závažnost pandemie.

Tato pravidla však příliš nepotěšila samotné studenty a jejich rodiče, kteří začali ve velkém podepisovat petice volající po revizi plánu. „Souhlasím s krokem vlády přivést více dětí zpět do tříd, ale nemyslím si, že je ten správný čas na implementaci této politiky, protože se varianta delta rychle šíří,“ zní návrh „matky dvou dětí navštěvujících mateřskou a základní školu“. „V situaci, kdy se děti nemohou nechat očkovat, by rodiče a studenti měli mít na výběr, zda do školy půjdou, či nikoli,“ uvádí další petice.

Reklama

Doporučované