Hlavní obsah

Kandidátka ODS čelí tvrdé kritice: Její byznys bere místa pro školáky

Foto: Profimedia.cz

Renáta Zajíčková.

Reklama

aktualizováno •

Starostka Prahy 5 a kandidátka ODS do Sněmovny Renáta Zajíčková čelí ostré kritice za to, že se kvůli jejímu podnikání nevejdou místní děti do škol. Její rodina se také podílí na významné zakázce pro kampaň SPOLU ve volbách.

Článek

Kandidátka do Sněmovny za ODS a starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková odmítla garantovat místním základkám část městské školní budovy, kterou radnice pronajímá jejímu soukromému gymnáziu. Nedostatek míst pro prvňáky se dnes probíral na mimořádném jednání zastupitelstva, které si opozice vydupala pomocí veřejné petice.

Nadiežda Priečinská z koaliční TOP 09 navrhla úpravu nájemní smlouvy, prostřednictvím které si starostka od své městské části budovu pronajímá. Její Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů by podle dodatku smlouvy muselo poskytnout tři školní učebny místním přeplněným základním školám.

Návrh ale neuspěl, hlasovala pro něj jen necelá třetina zastupitelů. A neuspěl ani takřka shodný návrh Josefa Cuhry z opoziční KDU-ČSL. Místo toho Zajíčková navrhla jednání s Společností YIT, která má ve vhodné lokalitě řadu pozemků a developerských projektů.

Starostka zároveň informovala o schůzce zástupců jejího gymnázia s ředitelem jedné z místních základních škol. Na schůzce podle ní padla ústní dohoda, že v případě potřeby její gymnázium uvolní dvě učebny pro žáky ZŠ Nepomucká.

Pavel Světlík, iniciátor petice, na základě které zastupitelstvo o problému se školami jednalo, ale takový krok označuje za nedostatečný. Sám je zastupitelem za hnutí Praha Sobě na pražském magistrátu a v současnosti zakládá hnutí Praha 5 Sobě s ambicí uspět v příštích volbách.

„Ústní dohoda nemá žádnou váhu. Je to jenom gesto, navíc pár měsíců před volbami. My navrhujeme, aby se upravila závazná smlouva, a to paní starostka odmítá,“ říká Světlík.

Podnikání starostky Zajíčkové

Zajíčková čelí čím dál většímu tlaku kvůli podnikání na úkor místních obyvatel. Ostře ji kritizuje část veřejnosti, opozice i někteří koaliční zastupitelé kvůli jejímu střetu zájmů.

Vystudovaná učitelka a manželka vlivného pražského politika Renáta Zajíčková založila přibližně před patnácti lety soukromé Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů. V roce 2012 tehdejší zastupitelstvo zrušilo jednu z místních základních škol ve velké školní budově s lukrativní adresou na Plzeňské ulici. Zrušení ZŠ Plzeňská i přes protesty rodičů prosadil Petr Lachnit (ANO), tehdy i dnes radní MČ Praha 5 a spolužák Zdeňka Zajíčka z právnické fakulty. Zdeněk Zajíček je významná postava pražské ODS a manžel Renáty Zajíčkové.

Hned příští rok si budovu za velmi výhodných podmínek pronajalo Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů v čele s majitelkou a zároveň ředitelkou Zajíčkovou. Nájem činil lehce přes 55 tisíc korun měsíčně a součástí smlouvy byla i opce na prodloužení nájmu do roku 2033, tedy celkem na dvacet let.

Jenže od té doby se několik věcí změnilo. Zajíčková se po úspěšné kandidatuře ve volbách v roce 2018 stala radní Prahy 5 pro školství. A po převratu na radnici dokonce starostkou. Jako starostky a zároveň majitelky soukromé firmy tak její jméno figuruje na obou stranách některých smluv radnice se školou.

Foto: Seznam Zprávy

Dodatek starší smlouvy o výpůjčce majetku ve školní budově. Na tomto dodatku, včetně odpisu vybavení za necelý milion korun, už Zajíčková vystupuje za obě smluvní strany.

A především se změnila situace v základních školách. Populačně silnější ročníky se spojily s masivní výstavbou, takže kapacita místních škol přestává obyvatelům stačit. Především to platí pro čtvrť Košíře, do které bývalá základka na Plzeňské ulici patří. Děti už se zkrátka nevejdou do školy, zatímco prostornou budovu bývalé základní školy obývá soukromá střední škola starostky Zajíčkové.

S nástupem do funkce starostky se Zajíčková vzdala funkce ředitelky a jako jednatel od letošního dubna vystupuje její syn Šimon Zajíček. Starostka si dokonce nechala od advokátní kanceláře vypracovat dokument, podle kterého není ve střetu zájmů. Například senátor za Prahu 5 advokát Václav Láska ale její argumentaci odmítá. Pozici starostky Zajíčkové přirovnává k premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a jeho holdingu Agrofert zakotvenému ve svěřenských fondech.

Losování prvňáčků

Situace v Košířích se v posledních dvou letech natolik zhoršila, že pro místní děti nebylo v nejbližších školách dost místa. O „vyvolených“ se dokonce muselo losovat. Na koho se nedostalo, ten teď musí složitě dojíždět například do vedlejší Prahy 4. A tato situace se letos měla opakovat, některé školy totiž letos na jaře znovu oznámily, že budou muset mezi přihlášenými žáky vybírat.

„Jedna dcera je ve třetí třídě, druhá se bála, že se k ní nedostane,“ popisuje jedna z místních obyvatelek. „Když jsme se dozvěděli, že se bude losovat, byla to hrozná rána. Už jen ta několikaměsíční nervozita byla strašná,“ popisuje další z rodičů.

Situaci pro tento rok vyřešila shoda náhod a nepříjemných řešení. Kapacita místních škol se během posledních let nafoukla na maximum, takže některé třídy vznikly třeba z bývalých odborných učeben. V každé z prvních tříd některé školy navíc letos vypsaly maximální počet 30 dětí, což vůbec nepomáhá kvalitě výuky.

A nakonec řada rodičů zvolila pro své děti odklad, a to částečně kvůli obavám z losování a zčásti kvůli epidemii covid-19. Podle dat školského výboru je to letos přibližně o 30 až 40 dětí víc, než před rokem.

Zoufalá situace místních dětí se tím ale nezlepšila, spíše naopak. Kvůli nestandardnímu počtu odkladů bude v roce 2022 bojovat o místo v lavicích o to víc prvňáčků. Nově postavené byty v Košířích mezitím čeká kolaudace a nastěhování nových rodin. Podle demografické studie, kterou si radnice nechala vypracovat, budou během následujících let scházet stovky míst v místních základních školách.

Foto: Profimedia.cz

Starostka Zajíčková před radnicí během demonstrace, na které lidé požadují místo pro své děti ve školách.

Zastupitelé proto pravidelně interpelují starostku Zajíčkovou. Jako snadné řešení se nabízí ukončit nájem soukromé střední škole, která ani plně nevyužívá kapacitu budovy základní školy. Místo toho mimo jiné padl od radnice návrh na zastavění školní zahrady nedaleké ZŠ Podbělohorská. Ve hře je několik variant výstavby nových školních budov, to ale nepomůže dětem nastupujícím do školy v nejbližších letech.

Tlak na starostku ve střetu zájmů se proto v posledních měsících stupňuje. Před rokem a půl dostala Zajíčková od zastupitelstva za úkol předložit varianty výstavby nové školní budovy v Košířích. Dva stanovené termíny ale uplynuly bez toho, že by nějaké řešení představila. Ani návrh na spolupráci s developerem (místo toho, aby starostka poskytla část budovy, kterou si pronajímá od města) ale kritiky neuspokojila.

Starostku ostřeluje nejen opozice, ale také někteří koaliční partneři. Kvůli střetu zájmů starostky rezignovala na funkci radní pro majetek zastupitelka koaliční TOP 09 Nadežda Priečinská. Na evidentní střet zájmů několikrát upozornil senátor za Prahu 5 Václav Láska. Vznikají veřejné petice. Za poslední z nich stojí místní obyvatelé, kteří do příštích komunálních voleb budou kandidovat pod praporem nového hnutí Praha 5 Sobě.

14 milionů pro rodinnou firmu

S Renátou Zajíčkovou je spojený i další zajímavý příběh. Reklamní agentura Nordeko dostala od začátku roku už 14 milionů od koalice Spolu za kampaň pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Společnost je spjatá s rodinou Zajíčkových.

Občanští demokraté si pronajímají billboardy od společnosti Nordeko dlouhodobě, v letošním roce ale společnost zažívá velký boom. Od 25. ledna, kdy koalice Spolu spustila transparentní účet k podzimním volbám, inkasovala Nordeko celkem 14 157 000 korun za pronájem billboardů. Společnost je přitom úzce spojená s výraznými postavami pražské ODS.

Pro agenturu Nordeko pracuje Matěj Zajíček, syn vlivného muže pražské ODS Zdeňka Zajíčka a Renáty Zajíčkové. Zajíčková drží na kandidátce koalice Spolu osmé místo. Celkem se v Praze rozděluje 24 mandátů, v minulých volbách dostali kandidáti ODS, TOP 09 a KDU-ČSL dohromady devět křesel.

Jako starostka hojně obydlené městské části může Zajíčková některé méně známé kolegy na kandidátce přeskákat. Navíc se může těšit na marketingovou podporu, kterou má z velké části na starosti právě reklamní agentura Nordeko.

Zajíček mladší má podle informací redakce v budoucnu převzít významnou část akcií této společnosti. Do představenstva přitom vstoupil relativně nedávno, v říjnu 2019. Ve svém životopise uvádí, že pro Nordeko pracuje jako Key Account Manager.

V říjnu 2019 se zároveň stala členkou dozorčí rady jeho manželka Linda Zajíčková. Podle dokumentů ve veřejném rejstříku bere Zajíček jako místopředseda představenstva 120 tisíc korun ročně, jeho manželka dostává jako členka dozorčí rady 12 tisíc korun ročně.

„Jednáme s každým“

Podnikání společnosti Nordeko spočívá v nákupu reklamní plochy, respektive pronájmu venkovních billboardů klientům. Jejich know-how údajně spočívá v digitální mapě dostupných billboardů i s jejich konkrétní hodnotou. Zjednodušeně řečeno – vědí, na kterou plochu se kolik lidí denně podívá.

„Politiku v tom nehledejte. My prostě díky digitalizaci máme přesné informace. Jednáme se všemi klienty, kteří nás osloví,“ popisuje Tomáš Volf, jeden ze dvou majitelů společnosti. Jak ale sám přiznává, žádná jiná politická strana v tuto chvíli s reklamní agenturou Nordeko nespolupracuje.

Firma má 21 akcií na jméno. Z listin publikovaných v rejstříku lze vyčíst, že v roce 2018 držel přesně dvě třetiny akcií bývalý dlouholetý poslanec Oldřich Vojíř, který ODS opustil v roce 2013, a třetinu akcií zmíněný Tomáš Volf. Ten je stále členem místní buňky ODS v Košťanech u Teplic. Jinak za sebou ale nemá větší politickou kariéru a nesedí ani v místním zastupitelstvu.

Podle Volfa by měl postupně jeho vlastní třetinu akcií převzít jeho syn Vojtěch Volf. Druhý ze dvou majitelů – Oldřich Vojíř údajně předal dvě ze svých čtrnácti akcií Danielu Chalupovi, který celou firmu už dlouhou dobu řídí. A zbytek Vojířových akcií má podle Volfa postupně přejít právě na Matěje Zajíčka, syna dobře známého Zdeňka Zajíčka, vlivného politika ODS.

Zajíčkův návrat na výsluní?

Čtyřiapadesátiletý Zdeněk Zajíček není za současného stavu na pražském magistrátu vidět tolik jako před několika lety. Podle informací Seznam Zpráv ale plánuje velký návrat na výsluní, mluví se o něm jako o příštím kandidátovi ODS na primátora.

Zatím předsedá pražským opozičním zastupitelům ODS. V minulosti ale vystřídal řadu významných pozic, mimo jiné byl ředitelem pražského magistrátu, čtyři roky seděl v Poslanecké sněmovně a byl náměstkem tří různých ministrů, konkrétně vnitra, spravedlnosti i financí. Loni v létě se Zdeněk Zajíček stal viceprezidentem Hospodářské komory ČR.

Jeho doménou je digitalizace, pracoval na elektronizaci veřejné správy a prosazoval projekt Czech POINTů. A právě tady se podle Tomáše Volfa protíná know-how rodiny Zajíčkových s reklamní agenturou Nordeko.

Reklama

Doporučované