Hlavní obsah

Pozor na spánkový rozvod aneb Proč nepodceňovat chrápání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Spánek má člověka nabít novou energií, ne ho o ni naopak připravit. Ilustrační fotografie.

Reklama

Říká se tomu spánkový rozvod. Ten hrozí, když jeden z partnerů chrápe tak moc, že je vykázán z ložnice. Chrápání sice obtěžuje toho, kdo to musí poslouchat, pro samotného chrápajícího ale může představovat zdravotní problém.

Článek

Chrápete? Pokud vás v noci několikrát probudí dloubnutí do žeber či nepříjemné mlaskání, pak asi ano. A patříte ke třem milionům Evropanů, kteří mají stejný problém. Mnohem více se to týká mužů, kteří chrápou v poměru 3:1 k ženám.

Po menopauze se to ovšem změní. „Do té doby nás chrání ženské pohlavní hormony, které protektivně chrání naše dýchání. Pak se to většinou srovná,“ říká doktorka Jana Vyskočilová ze Spánkové laboratoře v Plzni.

MUDr. Jana Vyskočilová

Pracuje jako vedoucí lékařka plicního oddělení a spánkové laboratoře EUC kliniky v Plzni.

Poznatky ze své dlouholeté praxe zúročuje také při osvětě mezi odbornou i laickou veřejností.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Internistka a plicní lékařka Jana Vyskočilová.

Chrápání ale není pouze fyziologická záležitost, která by znepříjemňovala spaní vašemu partnerovi – může být známkou spánkové apnoe. A to zejména, pokud se ráno budíte rozlámaní a bez energie. Během spánkové apnoe dochází k zástavám dechu delším než deset sekund, během kterých se tělu nedostává dostatek kyslíku.

„Kdybyste tohle měli v bdělém stavu, tak se probudíte na ARO s rourou v krku a oni s vámi budou dýchat,“ popisuje závažnost situace Vyskočilová. Během těch krátkých zástav dechu se navíc člověk jakoby „mikroprobudí“. Znamená to, že má opravdu narušený spánek, ačkoli si to vůbec neuvědomuje.

Jestliže tedy máte pocit, že spánek vás nenabíjí novou energií, ale naopak vám ji bere, je možná nejvyšší čas navštívit spánkovou laboratoř, kde vám pomohou odhalit hlubší potíže týkající se právě třeba apnoe.

Trpíte nespavostí? Přečtěte si o tomto tématu více

Budíte se uprostřed noci, nevíte proč a začíná vás to stresovat? O možných příčinách se dočtete v tomto článku.

S nespavostí mohou pomoci i bylinky. Které to jsou?

Projevy akutní spánkové deprivace se dostavují již po 24 hodinách v bdělém stavu. Jak dlouho to bez spánku vlastně můžete vydržet, se dozvíte zde.

Pokud jde o lehkou spánkovou apnoi, lze ji léčit pomocí drobného zákroku, který zlepší průchodnost vzduchu do plic. Může to být třeba odstranění mandlí nebo části měkkého patra. Při těžších stavech pak lékaři pacientovi dají takzvanou nazální přetlakovou ventilaci, kterou si pak bere na každou noc a která pomáhá udržovat dýchací cesty otevřené.

Může spánkovou apnoi člověk ovlivnit svým chováním? A co v těle vlastně způsobuje ono chrápání? Poslechněte si podcast MUDr.ování v úvodu článku, kde tyto zajímavé informace všechny zazní.

Reklama

Doporučované