Hlavní obsah

V Česku je i brazilská mutace koronaviru. Objevili ji na Děčínsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem zachytila tzv. brazilskou mutaci koronaviru. Informaci potvrdil ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Podle informací Seznam Zpráv hygienici zaznamenali novou mutaci ve Varnsdorfu.

Článek

Ministr na tiskové konferenci oznámil, že se v pondělí právě i kvůli nové mutaci neotevřou první stupně škol a poslední ročníky školek v okrese Děčín.

„Možná ještě nevíte, že tam byly potvrzeny dva případy brazilské mutace, takže to je jeden z důvodů,“ řekl Arenberger.

„Tato informace je stará několik minut, takže zatím předběžně víme, že je to dovezeno ze zahraničí. Budeme dále trasovat a informace se upřesní a budeme dále pátrat po dalších kontaktech. Z mých informací spolu případy souvisí, ale nechal bych potvrzení na výsledku trasování,“ dodal.

Zachycené případy brazilské mutace koronaviru pocházejí z Vansdorfu. Redakci Seznam Zprávy to potvrdila ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

„Vzorky jsou z poloviny března. Ve Šluknovském výběžku převládá asi z 90 procent britská mutace. Některé vzorky, u kterých jsme typ mutace nedokázali určit, jsme v polovině března převezli do Prahy. Státní zdravotní ústav potom ve středu večer potvrdil dva případy brazilské mutace,“ popsala Šimůnková.

Hygienici se nyní snaží zamezit dalšímu šíření brazilské mutace testováním rodinných příslušníků osob, u kterých se nová mutace prokázala, dodala hygienička.

Laboratoře dosud v Česku zachytily několik případů jihoafrické mutace, široce rozšířená je takzvaná britská mutace.

Na konci února Ministerstvo zdravotnictví zakázalo kvůli novým mutacím koronaviru vstup Čechů až na neodkladné výjimky do několika afrických a jihoamerických zemí. Do 11. dubna se nesmí cestovat právě do Brazílie, Jihoafrické republiky, Keni nebo na Zanzibar.

Brazilská mutace neboli varianta P.1 je podle první podrobnější studie nakažlivější než jiné kmeny koronaviru. Může také způsobovat opětovnou infekci a hrozí, že bude odolnější vůči některým dosud vyvinutým vakcínám.

Reklama

Související témata:

Doporučované