Hlavní obsah

Odtržený ledovec v Himálaji způsobil bleskovou povodeň, zřejmě 150 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záchranářské práce před tunelem Tapovan v okresu Chamoli.

Reklama

Bleskové povodně, které zapříčinil pád ledovce do přehrady v indickém státě Uttarákhand, si pravděpodobně vyžádaly až 150 lidských životů. Na místě neštěstí aktuálně probíhají záchranářské operace.

Článek

Desítky lidí pravděpodobně zemřely při bleskových záplavách způsobených zřícením ledovce, který spadl do přehrady přidružené k vodní elektrárně ve státě Uttarákhand.

Záběry na sociálních sítích ukazují, jak prudký proud vody před sebou valí vše, co mu přijde do cesty.

Hlavní tajemník pro stát Uttarákhand se obává, že mohlo zemřít až 150 lidí. Dodal, že konečný počet obětí ale zatím není potvrzený. Aktuálně na místě probíhají záchranářské akce. V okrese Chamoli se záchranářům podařilo zachránit 16 lidí uvězněných v tunelu Tapovan.

Svědci popisují celou událost jako velkou valící se stěnu prachu, kamenů a vody. „Přišlo to rychle, nebyl čas na to někoho upozornit,“ řekl Sanjay Singh Rana, obyvatel vesnice Raini, agentuře Reuters. „Cítil jsem, že i my můžeme být odneseni,“ dodává.

Indický premiér Naréndra Módí vyjádřil soustrast a solidaritu s celým postiženým státem a uvedl, že situaci vláda monitoruje. Poskytnout pomoc by podle něj mohla i letecká služba. Až 50 pracovníků elektrárny podle šéfa tamní policie zemřelo. Tři se podařilo zachránit. Záchranáři dále evakuují desítky vesnic.

Uttarákhandské autority nicméně uvádí, že se situace stabilizuje. Hladina řeky Alaknandy je aktuálně metr nad normálem a neustále klesá.

Ničivé bleskové povodně, které si vyžádaly šest tisíc lidských životů, postihly stát Uttarákhand i v roce 2013. Hromada bahna, kamení a vody označovaná médii jako „Himálajská tsunami“ tehdy kromě lidských životů pohřbila i vesnice a zničila silnice i mosty.

Reklama

Doporučované