Hlavní obsah

Vesnicí roku Královéhradeckého kraje je Žďár nad Metují, roste mu počet obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Žďár nad Metují na Náchodsku oficiálně převzal ocenění za vítězství v soutěži Vesnice roku Královéhradeckého kraje. Obec bude kraj reprezentovat v celostátním finále, jehož výsledky budou vyhlášeny v polovině září v Luhačovicích.

Článek

Do letošního ročníku soutěže se v Královéhradeckém kraji přihlásilo 13 obcí. Poslední dva roky se soutěž nekonala kvůli pandemii koronaviru.

Žďár nad Metují za posledních 25 let významně investoval do infrastruktury, především do rozvoje bydlení. V obci vyrostla nová čtvrť rodinných domů. „Podařilo se nám tím zastavit úbytek obyvatel a nastartovat jeho přírůstek. Před rokem 2000 zde žilo asi 420 obyvatel, dnes zhruba 680. Ve škole bylo jednu dobu jen 13 dětí, v současnosti až 55,“ řekl starosta Pavel Šubíř (nezávislý).

Díky příjmům z turistické ubytovny obec není závislá jen na daňových příjmech a dokáže si tvořit i finanční rezervy. Letošní rozpočet obce je na úrovni 18 milionů korun, zhruba třetina z nich jde na investice. Aktuální hlavní investicí obce je více než šestimilionová rekonstrukce bývalého hospodářského objektu na expozici zemědělství a řemesel a na zázemí pro potřeby obce.

„V současnosti pracujeme na digitalizaci obce a snažíme se připravit na energetickou krizi,“ uvedl starosta. Ročně se v obci koná více než desítka kulturních a společenských akcí. V katastru obce leží turisty vyhledávaná stolová hora Ostaš se skalními labyrinty.

Zlatá stuha spojená s titulem Vesnice roku přinesla Žďáru nad Metují do rozpočtu milion korun. Královéhradecký kraj obci přispěl na uspořádání dnešního slavnostního vyhlášení všech cen.

Na druhém místě v krajské soutěži Vesnice roku skončily Dobřany na Rychnovsku a na třetím Havlovice na Trutnovsku. Bílou stuhu za činnost mládeže udělila porota obci Ohnišov na Rychnovsku, zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí obci Pohoří na Rychnovsku a oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Stračov z okresu Hradec Králové. Dalších sedm zúčastněných obcí obdrželo cenu hejtmana.

V krajském i navazujícím celostátním kole se hodnotí koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost a další parametry. „Soutěž upozorňuje veřejnost na to, že rozvoj regionu není jen o těch velkých miliardových investicích, ale že stejně důležitá je snaha místních společenství nebo i jednotlivců,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Do soutěže se mohou každoročně přihlásit obce vesnického charakteru, včetně statutu města a městyse, které mají do 7500 obyvatel a zpracovaný strategický dokument rozvoje obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Obec se hlásí vždy jako celek.

V roce 2019 se Vesnicí roku v Královéhradeckém kraji stal městys Nový Hrádek na Náchodsku. Tehdy se do klání v kraji přihlásilo 12 obcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované