Hlavní obsah

Turistickému ráji se kvůli covidu hroutí ekonomika. Zkouší rychlý restart

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostrov Phuket chce do začátku července naočkovat 70 % své populace a zároveň plánuje otevřít své hranice zahraničním turistům. Příkladem chce jít i dalším oblíbeným destinacím v regionu.

Článek

V místech, kde si lidé užívali luxusní dovolenou, přijížděli na exkluzivní byznysové summity nebo se účastnili velkolepých svateb, dnes funguje sedm očkovacích center. Thajský Phuket se tak snaží připravit co nejdříve na možnou turistickou sezonu, kterou chce zahájit 1. července. Turisté mají populárnímu ostrovu dodat co nejdříve ztracenou ekonomickou vzpruhu. „Bez turistů na Phuketu se ekonomika prostě zhroutila: žádní kupci, žádní prodejci,“ popisuje situaci pro britský The Guardian zdravotní sestra z tamního vakcinačního centra Bang-orn Rungruang.

Před začátkem pandemie Phuket ročně navštívilo až 10 milionů turistů. Covid-19 tohle všechno zastavil. Pláže jsou prázdné a podobně například i noční život v oblíbené Pattaye. Na kohokoliv, kdo chce do země vstoupit, čekají striktní pravidla - 14denní sebeizolace v hotelu a prokázání se negativním testem.

Minimálně jednu dávku očkování dostalo 60 % Phukeťanů. I přestože se země pomalu turistům začne otevírat již na začátku příštího měsíce, pro plně naočkované turisty z nerizikových nebo méně rizikových zemí budou platit pravidla. Hosté budou muset pobývat v hotelech s minimálně 70procentní naočkovaností personálu, roušky budou povinné venku a podobně i trasovací aplikace.

Zcela by se země měla otevřít v polovině října, uvedl thajský premiér Prajutch Čan-oča, aby tak byla připravena na hlavní sezonu od listopadu. Dodal také, že kvůli ekonomickým dopadům odlivu turistů místní „enormně trpí, protože přišli o svůj zdroj obživy a příjmy“.

Přestože očkovací kampaň obyvatel Phuketu je úspěšná a není daleko od kolektivní imunity, situace v celé zemi je zcela jiná. Očkování dostalo dosud jen 7,5 % obyvatel. Země navíc začala očkovat až na začátku června vakcínami AstraZeneca a Sinovac. Jen za červen vláda hodlá podat šest milionů dávek. Do konce roku chce naočkovat 70 procent z více než 66milionové populace.

Země čelí aktuálně zatím nejhorší třetí vlně. Ta je zodpovědná za většinu z celkového počtu téměř 214 449 nakažených. Od začátku pandemie tamní úřady ohlásily 1609 úmrtí.

Reklama

Doporučované