Hlavní obsah

Video: Jih a západ USA sužují extrémní vedra, kvůli suchu hoří

Bez komentáře: Jih a západ Spojených států sužují extrémní vedra a první požáry.Video: AP

 

Reklama

Značnou část Spojených států zasáhla vlna veder, která letos přišla nezvykle brzy. Na mnoha místech již padly absolutní teplotní rekordy. V několika státech se již objevily první požáry.

Článek

Zásoby vody v nádrži Lake Mead poblíž Las Vegas, která zásobuje vodou 25 milionů lidí, jsou na nejnižší úrovni od 30. let minulého století, kdy se rezervoár poprvé napustil vodou.

Ve Phoenixu úřady varují obyvatele před rozžhaveným asfaltem na silnicích, který dokáže způsobit vážné popáleniny – teplota tam v příštích dnech vystoupá ke 47 stupňům Celsia.

Energetické společnosti v Texasu žádají zákazníky, aby omezili používání klimatizací, protože tam kvůli rostoucí spotřebě energie hrozí výpadky proudu.

Někteří vědci varují, že vzhledem k oteplování klimatu si lidé žijící v těchto oblastech USA budou muset zvykat na to, že se podobné situace budou často opakovat.

„Vlny veder na západě se zhoršují, protože je půda tak suchá,“ řekl Park Williams z Kalifornské univerzity, který spočítal, že je nyní půda v západní části USA nejsušší od roku 1895. „Možná se nám tu objeví dvě, tři, čtyři, pět podobných vln veder do konce léta,“ dodal.

Mimořádně horké počasí bude zřejmě trvat až do neděle. Ve městě Palm Springs v jižní Kalifornii zaznamenali rekordních 49 stupňů Celsia. Dosud nejvyšší naměřenou teplotu 38 stupňů Celsia hlásí i z Denveru, který leží v nadmořské výšce přes 1600 metrů. Pokoření rekordních 47 stupňů v dalších dnech očekávají v Las Vegas.

Ve státech Montana, Wyoming, Utah a Arizona již vypukly první požáry letošní sezóny. V prvních dvou jmenovaných státech se od úterka objevilo 14 nových ohnisek.

Hasičům se zatím nepodařilo dostat oheň ani zčásti pod kontrolu. Práci jim značně komplikuje místy těžce přístupný terén a extrémní sucho. Silný vítr způsobil, že kouř putuje po celé oblasti. Kvůli masivním oblakům dýmu platí i upozornění na zhoršenou kvalitu ovzduší.

Obavy z nadcházejícího léta panují rovněž ve státu Idaho, které podle expertů zažívá nejhorší sucho za posledních 126 let.

Pod mimořádným tlakem jsou energetické sítě ve dvou nejlidnatějších amerických státech – v Kalifornii a Texasu. V Kalifornii pracují kvůli nedostatku vody hydroelektrárny na nízký výkon, přičemž poptávka po energii roste s vyššími teplotami.

Texas, který se potýkal s vážnými energetickými problémy při letošní tvrdé zimě, nezvládá nápor ani ve vedrech. Úřady tak žádají obyvatele, aby nastavili domácí termostaty minimálně na 26 stupňů Celsia, jinak hrozí přetížení sítě, jež by vedlo k masivním výpadkům.

Podle expertů se situace nebude do budoucna zlepšovat a region musí přijmout řadu reforem a investic, aby dokázal podobné počasí dlouhodobě zvládat. „Musíme přestat přemýšlet o suchu jako o dočasné záležitosti,“ řekla Felicia Marcusová ze Stanfordovy univerzity.

Reklama

Doporučované