Hlavní obsah

Glosa: Prosím, na tyhle volby se nevykašlete

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Pozor na politiky, kteří budou slibovat pro příští období prosperitu a blahobyt. Ilustrační foto.

Reklama

Nemalujme si, že tíživá situace a ekonomy očekávaná recese nedolehnou i na města a vesnice. Dolehnou. Nepopulární, leč nevyhnutelné „utahování opasků“ začne právě už od obecních rozpočtů.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jste znechuceni, otráveni „velkou“ politikou? Štvou vás nekončící přestřelky mezi politiky bývalé a současné vlády? Případně mezi oběma vládami a těmi, kteří sice nikdy nevládli a ani vládnout nechtějí, nicméně právě proto křičí o to hlasitěji, aby to jejich voliči náhodou neprokoukli?

Máte pocit, že v současné době je kolem vás tolik nových tíživých problémů? Válka, drahota, strach z budoucnosti? A na nějakou lokální politiku nemáte v takovém rozpoložení ani pomyšlení? Však ať se tam ty partičky nějak pomuchlají, ono to nakonec stejně nějak dopadne?

Vlastně se není čemu divit. Nad účtenkami z obchodu, nově vyměřenými splátkami hypotéky a hrozícími násobnými náklady na energie se otázka, kdo bude sedět na židli starosty nebo nějakého náměstka, natož řadového zastupitele, najednou jeví jako něco, na co už prostě nezbývá v hlavě zahlcené starostmi kapacita.

Opravdu se není za co stydět. Je to – zcela bez nadsázky – logické. A ze všech úhlů pochopitelné. Přesto, nebo spíš právě proto by ale nebyl dobrý nápad letošní komunální volby vynechat. On to tedy není dobrý nápad nikdy, ale tentokrát to platí tak nějak ještě víc.

A to píšu jako volič, který sám dva dny před volbami stihl kandidátky ve „své“ Olomouci prohlédnout zatím jen velmi letmo.

Bohužel dnes nikdo nedokáže přesně říct, co všechno se na nás ještě v nadcházejícím období přivalí. Může být dost možná jedním z nejnáročnějších za posledních 30 let. A s jistotou o něm víme jen to, že netušíme, jak dlouho potrvá. Možná rok, ale třeba taky pět.

Nemalujme si, že tíživá situace a ekonomy očekávaná recese nedolehnou také na města a vesnice. Dolehnou. Nepopulární, leč nevyhnutelné „utahování opasků“ začne právě od obecních rozpočtů. Šetřit se bude v každé vsi i v každém městě. A ne málo. Pokud vám někdo tvrdí opak, rovnou si ho ze svých volebních úvah vyškrtněte, protože prachsprostě kecá.

Více než dřív budou radnice potřebovat zodpovědné vedení, které pečlivě zváží, na co naše společné peníze vynaloží a co je naopak zbytné. Jestliže pro křiklouny, marnotratné šíbry a papaláše není vhodná doba nikdy, nyní není vhodná dvojnásob. Rozlišit jedny od druhých nemusí být vždycky snadná disciplína. Zvlášť ti druzí se umějí šikovně maskovat.

Zkuste se ale podívat na práci, která za lidmi zůstala v posledních letech. Ať už města doteď řídili, nebo působili v opozici. Jestli je za nimi víc kontroverzí a skandálů z nedávné doby hojnosti, těžko předpokládat, že si v chudších časech povedou líp.

Nezáleží tolik na tom, ze které strany jeden či druhý kandidát je. Rovnice je vlastně vcelku prostá: Vyhovuje vám, jak se věci ve vašem městě poslední čtyři roky vyvíjely? Zlepšil se váš každodenní život díky dění přímo kolem vás? Pokud ano, odměňte ty, kdo tak na radnici rozhodovali. Pokud zní odpověď ne, vyberte z nabídky někoho jiného. Ale hlavně běžte a vyberte. Za promrhaný hlas většinou dostanete výsledek, o který jste stáli nejméně.

Nikdy bych si nedovolil zde komukoliv radit, koho má volit a koho ne. S jedinou výjimkou. Nedovolme vzestup průhledných bezpáteřních populistů. A že se jich letos vyrojilo. Atmosféra jim bohužel hraje do karet. Jenže představují navýsost riskantní volbu.

Poznat tuhle kategorii zase tak složité není. Většinou to vyčtete už z předvolebních plakátů a hesel. Pokud vám totiž zrovna dnes někdo dopředu slibuje pro příští čtyři roky nekonečnou prosperitu, blahobyt a rychlý recept na všechny palčivé problémy, pak se stal buď šťastným majitelem kouzelného prstenu princezny Arabely, anebo si můžete být jistí, že je to jen populistický žvanil.

Rychlá a geniální řešení komplikovaných problémů bohužel obvykle neexistují, jakkoliv libozvučně mohou jejich přísliby – obzvlášť lidem sžíraným existenčními obavami – znít. Proč? Dovolím si citovat slova kamaráda a někdejšího kolegy: „Povedlo se vám někdy vyřešit něco velkého a složitého ve svém životě snadno a bezbolestně? Skoro jistě ne. Tak proč by mělo najednou fungovat to, že hodíte do urny hlas někomu, kdo přesně takový zázrak slibuje?“

Přeji vám všem při páteční a sobotní volbě šťastnou ruku. Budeme ji potřebovat.

Reklama

Doporučované