Hlavní obsah

Chtěly se schovat, ale kryt byl zavřený. Kyjevany pobouřila zbytečná smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Kryt tudy. Nápisy a směrovky ukazují v ukrajinských městech nejbližší úkryt při leteckém poplachu (ilustrační snímek).

Reklama

Při čtvrtečních útocích na ukrajinskou metropoli zemřely dvě ženy a jedno dítě. Úlomky raket je zasáhly, když se marně snažily dostat do krytu. Ukrajinské úřady vyšetřují, kdo může za to, že kryt v době útoků nebyl přístupný.

Článek

Obyvatelé Kyjeva se běželi před ruským raketovým útokem schovat do nejbližšího krytu. Když k němu ale dorazili, zjistili, že je zavřený. Zůstali tak stát před vchodem a zoufale se snažili dostat dovnitř. V tu chvíli se na ně zřítily úlomky sestřelených ruských raket.

Na místě zemřeli tři lidé – devítiletá dívka, její čtyřiatřicetiletá matka a další třiatřicetiletá žena, oznámila ukrajinská policie. Šestnáct dalších utrpělo zranění.

„Lidé klepali… Klepali velmi dlouho… Byly tam ženy, děti. Nikdo neotevřel. Moje žena a dítě [tam] byly. Dítě je v pořádku, ale moje žena zemřela,“ uvedl pro stanici Suspilne Jaroslav, jehož žena se stala jednou z obětí čtvrtečního raketového útoku na Kyjev.

On sám stál v době tragédie jen kousek opodál. „Jen jsem přeběhl na druhou stranu a zavolal na ně, aby otevřeli. A v tu chvíli se všechno stalo, v tu chvíli něco letělo – nevím, střepiny nebo tak něco,“ dodává.

Okolnosti, za kterých k úmrtím došlo, vzbudily mezi mnohými Ukrajinci pobouření, píše stanice CNN. V nejvyšších patrech ukrajinské politiky vyvolaly rozsáhlé debaty o nutnosti podobným incidentům do budoucna zabránit.

„Uzavřené protiatomové kryty za války nejsou jen lhostejností. Je to zločin,“ okomentoval čtvrteční události ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.

„Jsme v šestnáctém měsíci plnohodnotné války. Zdálo by se, že během této doby by měli odpovědní činitelé zjistit a odstranit všechny nedostatky týkající bezpečnosti lidí. Nepřítel pokračuje v rozsáhlém ostřelování měst. Ale některé kryty zůstávají během leteckého poplachu stále zavřené,“ dodal Klymenko.

Oznámil, že v současné době probíhá vyšetřování, které odhalí, zda lidé opravdu zemřeli v důsledku toho, že byl kryt uzavřený. Určí také, kdo za tragický incident v ukrajinské metropoli nese odpovědnost.

Kancelář generálního prokurátora ve čtvrtek večer oznámila, že v případu zadržela čtyři lidi: představitele místních úřadů, ředitele zdravotnického zařízení (kde se kryt nachází, pozn. red.) a jeho náměstka, kteří jsou podezřelí z nedbalosti s vážnými následky, a také hlídače krytu, kterému hrozí obvinění z ohrožení s následkem smrti.

„Reakce bude tvrdá“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na otázku novinářů, kdo za smrt civilistů ponese odpovědnost, pokud se potvrdí, že byla zapříčiněna uzavřením krytu, odpověděl: „Každý bude odpovědný, reakce bude tvrdá.“

„Rusko jako nepřítel nám nestačí, máme i vnitřní nepřátele… Řekl bych (kdo bude hnán k odpovědnosti), (ale) je tu mnoho novinářů; řekl bych, že existuje slovo; mám ho na jazyku, ale nemohu ho říct…,“ uvedl Zelenskyj na tiskovém brífinku v Moldavsku.

Kyjevan promluvil o útocích na ukrajinskou metropoli

Noci v Kyjevě v posledním týdnu den po dni ničí ruské vzdušné útoky. Oproti předchozím měsícům značně zesílily. Podle právníka Myroslava, který se v hlavním městě nachází, se i tak lidé snaží dál žít své životy.

Po chvíli dodal: „Je možné, že dojde ke knockoutu.“ Podle serveru Ukrajinska Pravda je možné, že prezidentův hněv dopadne na starostu Kyjeva Vitalije Klička.

Zelenskyj také v návaznosti na tragické události v Kyjevě nařídil ukrajinským orgánům, aby provedly audit všech krytů na Ukrajině.

Kyjevský starosta oznámil, že policie bude odteď v době, kdy začnou znít protiletecké poplachy, hlídat všechny kryty ve městě a kontrolovat, zda jsou otevřené.

Kyjevská administrativa pak slíbila, že budou násilně otevírat kryty, které jsou v soukromém vlastnictví, pokud jejich majitelé budovy, kde se nachází, nezpřístupní veřejnosti v době, kdy je zapnutý protiletecký poplach.

„Jsem připraven převzít tuto odpovědnost. Raději budu zodpovědný za otevření soukromé nemovitosti než za smrt lidí,“ uvedl Roman Tkachuk, ředitel odboru kyjevské městské bezpečnosti. Připomněl, že ve městě se nachází celkem 4455 krytů, z toho 1100 je v soukromém vlastnictví.

Na uzavřené kryty si obyvatelé Kyjeva hromadně stěžovali už před dvěma týdny, kdy Rusové na ukrajinskou metropoli masivně zaútočili.

Reklama

Doporučované