Hlavní obsah

Další porážka Ruska. Ukrajina vyhrála válku o boršč

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinka Oleksandra Lukanjuková nalévá boršč během komunitní akce v Chebu.

Reklama

Kultura ukrajinského vaření boršče byla mezivládním výborem organizace UNESCO zapsána na Seznam nehmotného kulturního dědictví, jež potřebuje naléhavou ochranu.

Článek

Na Seznam nehmotného kulturního dědictví byla ukrajinská verze oblíbené polévky boršč zapsaná už v roce 2020. Boršč je podle UNESCO nedílnou součástí rodinného a komunitního života na Ukrajině a jsou mu věnovány kulturní akce a festivaly.

Vzhledem k pokračující válce vyvolané Ruskem a jejímu negativnímu dopadu na tuto tradici Ukrajina požádala členské státy UNESCO, aby boršč zařadily i na Seznam nehmotného kulturního dědictví, které potřebuje naléhavou ochranu, a členské státy jí vyhověly.

„Vítězství ve válce o boršč je naše. Kromě téhle války vyhrajeme i tu skutečnou,“ komentoval podle agentury AFP rozhodnutí ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko.

Snahy Kyjeva o ochranu boršče jako ukrajinského dědictví dlouhodobě leží v žaludku Moskvě, protestovala i proti tomuto kroku. V dubnu se v souvislosti s polévkou rozohnila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, když říkala, že na Ukrajině po vzoru nacistického Německa pálí knihy.

„Všechno, co bylo spojeno s etnokulturou. Dokonce knihy o vaření. Ty byly také zakázány. Proč? Protože se nesměli dělit o boršč. Nesměli. Mohl patřit jen jedněm. Jen jednomu národu. A aby patřil všem? A aby v každém regionu, aby ho v každém městě mohla hospodyňka uvařit podle svého? Ne. Nechtějí přistoupit na kompromis. To je to, o čem my hovoříme: xenofobie, nacismus, extremismus ve všech svých projevech,“ vyřkla tehdy Zacharovová.

Mezivládní výbor UNESCO ale zdůrazňuje, že ukrajinský boršč je verzí pokrmu, který je populární i jinde. Své rozhodnutí vysvětlil tím, že ozbrojený konflikt ohrožuje tradici vaření boršče – vysídlení lidé nejen že nejsou schopni ho vařit a pěstovat k jeho přípravě zeleninu, ale ani se nemohou scházet, aby si na ukrajinském národním jídle pochutnali.

Boršč se vaří ve všech ukrajinských regionech, vlastní verzi oblíbeného pokrmu si vytvářejí jednotlivé komunity, rodiny či restaurace. Základem je vždy červená řepa, další přísady odrážejí místní charakteristiky a produkty závislé na regionech. Někdy to jsou houby, jindy ryby nebo třeba sladká paprika. Boršč je dle UNESCO součástí ukrajinské identity, podává se na svatbách, pořádají se soutěže v jeho vaření a slouží i jako turistický magnet.

Minulý týden UNESCO informovalo, že na území Ukrajiny bylo od počátku ruské agrese částečně nebo úplně zničeno už 152 památek.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované