Hlavní obsah

EU chystá další várku sankcí. Potrestat chce Sberbank i Putinovy Noční vlky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident po boku lídra motorkářského klubu Noční vlci v roce 2019. Někteří členové klubu se mají nově objevit na sankčním seznamu EU.

Reklama

Na sankčním seznamu by se mělo objevit 48 nových jmen. Mezi nimi lídři motorkářského klubu Noční vlci, šéf metalurgického gigantu i ruská komisařka pro práva dětí, která je podle EU odpovědná za převoz ukrajinských dětí do Ruska.

Článek

Evropská unie plánuje rozšířit sankce proti největší ruské bance Sberbank a přidat na sankční seznam dalších téměř pět desítek lidí a firem v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Uvedla to v úterý agentura Reuters s odvoláním na neveřejný návrh, který by mohli již tento týden schválit zástupci členských zemí.

Evropská komise navrhla v pořadí sedmou sadu sankcí od začátku ruské invaze minulý pátek. Její zásadní součástí je zákaz dovozu ruského zlata, další opatření jsou většinou určena ke zefektivnění dosavadních postihů.

Sankce, jejichž přípravu v pondělí podpořili ministři zahraničí unijních zemí, obsahují také 48 nových jmen na seznamu lidí a firem, jimž EU zmrazila majetek a zakázala cesty na své území.

O sankcích by měli ve středu jednat velvyslanci členských zemí. Pokud dojdou k jednomyslné shodě, seznam potrestaných Rusů se rozšíří na více než 1 200 a firem či institucí bude přes sto.

Sberbank

Podle návrhu citovaného agenturou Reuters na seznamu přibyde největší ruský bankovní dům – Sberbank, jemuž již unie v rámci minulých sankcí zakázala přístup do mezinárodního platebního systému SWIFT.

„Rozšíření sankcí proti Sberbank by znamenalo kompletní zmrazení aktiv banky na Západě a znemožnění transakcí s výjimkou finančních operací k zajištění obchodování s potravinami a hnojivy,“ uvedl pro Reuters nejmenovaný představitel Evropské unie.

Zmíněná výjimka je součástí rozhodnutí Evropské unie, které má vstoupit v platnost ve středu. Sedmadvacítka se rozhodla, že zreviduje své sankce vůči Moskvě. Ruským bankám, které byly dříve zařazeny na seznam, umožní používat některé zmrazené finanční prostředky k obchodování s potravinami a hnojivy. Tímto krokem chce zmírnit překážky v celosvětovém obchodu se základními surovinami.

V návrhu dokumentu uvádí, že peníze mohou být uvolněny „po zjištění, že tyto finanční prostředky nebo hospodářské zdroje jsou nezbytné pro nákup, dovoz nebo přepravu zemědělských a potravinářských produktů, včetně pšenice a hnojiv“.

Evropská unie rovněž plánuje usnadnit vývoz potravin z ruských přístavů. Jejich obsluha byla kvůli sankcím pozastavena, přestože opatření výslovně osvobozují vývoz potravin, jak uvedl jeden z úředníků.

Noční vlci

Na sankční seznam se mají nově dostat také vůdčí členové kontroverzního motorkářského klubu Noční vlci, který má úzké vazby na ruského prezidenta a bývá nazýván „Putinovým motorkářským klubem“.

Mezi nimi například Josef Hambalek, který je prezidentem evropské frakce klubu. Hambalek čelí obvinění z toho, že v kempech na Slovensku cvičil členy klubu k boji na Ukrajině. „Má blízké vazby na bývalou slovenskou vládu a může být napojen na ruského prezidenta Vladimira Putina,“ vysvětluje EU jeho zařazení na seznam.

Noční vlci se pravidelně vydávají na cesty po Evropě. Navštěvují zejména Bulharsko, Slovensko nebo země západního Balkánu, kde se těší největší oblibě a jejich fanoušci se organizují skrze facebookové skupiny, vysvětluje server Euractiv.

Šéf metalurgického gigantu

Nové sankce se dotknou také dalšího významného ekonomického hráče. Na seznamu se má objevit šéf metalurgického kolosu UMMC Andrej Kozycin. V dokumentu stojí, že Kozycin je „zapojen do ekonomického sektoru, který poskytuje vládě náhradní zdroj příjmu“.

Potenciální ředitel ruské tajné služby

Další osobou, která má být Evropskou unií potrestána, je Sergej Korolev, první zástupce šéfa ruské tajné služby FSB. Terčem sankcí se stal, neboť EU předpokládá, že Korolev by mohl v budoucnosti nahradit současnou hlavu FSB Alexandra Bortnikova. On sám už na sankčním seznamu EU figuruje.

Žena odpovědná za převoz ukrajinských dětí do Ruska

Nejnovější sankce by se měly dotknout také ruské ombudsmanky pro práva dětí Marie Lvovy-Belové. Podle Evropské unie je totiž právě ona „jednou z osob, které se nejvíce angažují v ilegálním převozu ukrajinských dětí do Ruska a jejich adopci ruskými rodinami“.

Ukrajina Rusko obviňuje z toho, že od začátku války ze země odvezlo více než 200 tisíc dětí. Rusko všechna nařčení popírá. Tvrdí, že pouze pomáhá Ukrajincům, kteří prchají ze země.

Člen Státní dumy

Na seznamu by se měl objevit také člen dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy, Adam Delimkhanov, upozorňuje Rádio Svobodná Evropa. Ten je podle dokumentu EU zodpovědný za „ustavení čečenských jednotek“ na východě Ukrajiny a vedení obléhání přístavního města Mariupol.

V dokumentu stojí, že Delimkhanov je „od začátku ruské válečné agrese na Ukrajině osobně zapojen do přípravy útoků“.

Reklama

Doporučované