Hlavní obsah

„Jako gladiátorský zápas.“ Putinův poradce promluvil o stavu ruské armády

Foto: Profimedia.cz

Ruslan Puchov v rozhlasovém studiu rádia Sputnik v Moskvě v roce 2018.

Reklama

Situace na Ukrajině by se mohla „do konce léta zdramatizovat“. Tvrdí to jeden z hlavních poradců ruského ministerstva obrany Ruslan Puchov, podle něhož ruská armáda čelí nedostatku vojáků i problémům se zastaralými technologiemi.

Článek

Ruslan Puchov je členem poradní skupiny ruského ministerstva obrany. Má blízko k Putinově vládě a vede Centrum pro analýzu strategií a technologií. Ruslan Puchov zkrátka ví, v jakém stavu je ruská armáda. V rozhovoru s ruským novinářem, o němž informoval německý web Focus, vykreslil katastrofální obraz ruského vojenství. Tedy i vojáků, kteří v současnosti bojují na ukrajinském bojišti.

„Máme příliš málo vojáků,“ řekl Puchov. „Frontová linie je rozsáhlá a nasazené jednotky nestačí.“ Ukrajinci jsou podle něj v defenzivě a mají početné dělostřelectvo a pozemní jednotky.

„Musíme prolomit ukrajinskou frontovou linii, přestože máme příliš málo vojáků a zranitelné tanky i vojenská vozidla,“ uvedl. Ruská armáda se snaží tento problém řešit masivním nasazením dělostřelectva, ale pokrok je podle něj příliš pomalý.

Náznaky, že je ruská armáda v žalostném stavu, se nicméně objevují již od začátku invaze na Ukrajinu. Podle řady tehdejších odhadů ruská armáda ve svých počátečních plánech, mezi něž například patřilo rychlé obsazení letiště Hostomel nedaleko Kyjeva, selhala i kvůli problémům s technikou.

„Někde vystřelíme tisíce neřízených střel“

Celkově vzato, Puchov shledává chyby ve vybavení armády. Ruská armáda nedisponuje stíhačkami nejnovější generace. „Navíc nemáme vysoce přesné zbraně. To dále snižuje efektivitu našich zastaralých letadel,“ řekl. To je podle něj hlavní důvod, proč se Rusům dosud nepodařilo dobýt vzdušný prostor.

Západní země dále pomáhají Ukrajině:

Británie a Dánsko pošlou na Ukrajinu další peníze a zbraně. Oznámily to podle agentury Reuters na dárcovské konferenci v Kodani. Británie dodá podle ministra Bena Wallace mimo jiné další salvové raketomety, které mohou zasáhnout cíle ve vzdálenosti až 80 kilometrů.

„Je to jako gladiátorský zápas. Bojujeme s mečem a štítem. Druhá strana s trojzubcem a sítí. Někde vystřelíme stovky, někde dokonce tisíce neřízených střel. Jsou levné, ale téměř vůbec se netrefují. Dva vysoce přesné projektily nepřítele způsobují mnohem větší škody,“ prohlásil Puchov.

Navíc má ukrajinská armáda jednoduše výhodu v podobě zkušeností. „Bojují už osm let, jejich dělostřelectvo je velmi zkušené. My jsme na druhou stranu dělostřelectvo na bojištích naopak používali jen velmi zřídka,“ řekl Puchov.

Uvidí se do konce léta

Puchov také zdůraznil, jak důležité je pro Ukrajince nedávné rozmístění amerických raketometů typu HIMARS. Dříve podle něj obě strany bojovaly za pomoci houfnic. Moderní západní dělostřelectvo už může dostřelit až do vzdálenosti 40 až 41 kilometrů. Raketomety HIMARS však dostřelí až do vzdálenosti 85 kilometrů.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v nedávných dnech zničení množství vojenské techniky ukrajinské armády, včetně amerických raketometů HIMARS. Kyjev dosud každé ruské oznámení o likvidaci systémů HIMARS popřel.

Nemobilizujeme dostatek vojáků. A bojujeme proti armádě, která zažívá již čtvrtou vlnu mobilizace. O bojovníky nemají nouzi.
Ruslan Puchov, ředitel moskevského Centra pro analýzu strategií a technologií

I tak jsou pro Rusy tyto zbraně v ukrajinských rukou velký problém, na který upozornila již řada odborníků. Díky mobilitě, přesnosti a doletu střel mohou nyní Ukrajinci ničit muniční sklady, velitelská stanoviště a zásobovací trasy Rusů z velké vzdálenosti a nutit nepřítele k ústupu nebo dlouhým objížďkám.

Podle Puchova je jasné, že dodávky zbraní ze Západu na Ukrajinu budou neustále pokračovat. „Do konce léta by se pro nás situace mohla zdramatizovat. Nemobilizujeme dostatek vojáků. A bojujeme proti armádě, která zažívá již čtvrtou vlnu mobilizace. O bojovníky nemají nouzi,“ uvedl.

Ukrajinci podle něj zatím nezahájili žádnou větší protiofenzívu. Na rozdíl od jiných ruských expertů se však domnívá, že nepřítel je toho schopen. „Podcenění nepřítele nás přišlo draho,“ řekl Puchov. Ukrajinci by při velké ofenzivě měli jistě podobné problémy jako Rusové. „Jejich vojáci jsou však dobře vybaveni,“ dodal.

BBC: Rusko má problém sehnat vojáky pro Ukrajinu

Kreml stále odmítá vyhlásit plnou mobilizaci. Tento krok by totiž mohl být pro prezidenta Vladimira Putina značně nepopulární.

I podle Vitalije Ševčenka z britské BBC existují náznaky, že Kremlu ve válce s Ukrajinou jednoduše docházejí bojeschopní vojáci. Regionální úřady v Rusku pokračují v kampani na nábor dobrovolných bojovníků, té se podle BBC ale příliš nedaří.

Brusel se dosud kolektivnímu trestu vyhýbal. Česko o něj stojí

Rusové stále mohou trávit dovolenou v Evropě, pokud je neodradí složité cestování s přestupy. Předsednická Praha chce změnu.

Podle nezávislé ruské internetové stránky Mediazona se nyní snaží vytvořit dobrovolnické prapory nejméně 25 ruských regionů. „Místní úřady nešetří prostředky na jejich propagaci… Výsledky jejich snažení ale nedělají dojem,“ uvádí Mediazona.

Místní správy nabízejí za boj na Ukrajině štědré odměny, podle Kommersantu úředníci slibují dobrovolníkům měsíční platy v přepočtu v rozmezí od 50 tisíc korun do 130 tisíc korun. I tak ale řada z nich dokázala sestavit jen zlomek bojové síly, o níž se snaží, uvedla Mediazona.

Britské ministerstvo obrany již dříve informovalo, že dobrovolnické prapory, které se shromažďují po celém Rusku, budou pravděpodobně tvořit velkou část nového armádního sboru.

Nicméně „vzhledem k velmi omezené míře nadšení obyvatelstva pro dobrovolné zapojení do bojů na Ukrajině“ bude pro Rusko pravděpodobně obtížné najít potřebný počet vojáků, uvedla britská armáda.

Podle britské armády dokonce kvůli mimořádné poptávce od armády Rusko zřejmě nebude schopno splnit některé objednávky na vývoz svých bojových vozidel. „Ruské vojensko-průmyslové kapacity jsou nyní pod značným tlakem a důvěryhodnost mnoha jeho zbraňových systémů podkopalo spojení se špatnými výsledky ruských sil ve válce na Ukrajině,“ tvrdí Británie.

Reklama

Doporučované