Hlavní obsah

Rusové bojují o poslední cesty z Bachmutu. Kyjev ale ví, proč chce město udržet

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci pálí z houfnice M119 na ruské pozice u Bachmutu.

Reklama

Ruské síly podle Kyjeva bojují na jihu, západě i severozápadě od Bachmutu. Drobné úspěchy si připsaly i v centru města. Ukrajinské velení pokračující obranu Bachmutu zdůvodňuje tím, že pád města by otevřel Rusům cestu na západ.

Článek

Ukrajinský generální štáb nepřímo připustil, že ruské síly téměř obklíčily Bachmut. Ruská redakce BBC tak interpretuje jeho úterní zprávu o situaci na bojišti. Kyjev se v ní zmiňuje o bojích na jih, západ a severozápad od města.

„V bachmutském směru pokračuje nepřítel v útoku na město Bachmut, který drží naši obránci, i v oblastech osad Orechovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Ozarjanivka,“ píše se ve zprávě ukrajinského generálního štábu.

Bohdanivka leží západně od Bachmutu v blízkosti jedné ze dvou klíčových silnic vedoucích z ukrajinské strany do Bachmutu (O0506). I v posledních dnech byla v dostřelu ruských zbraní (nejen děl či minometů, ale i protitankových střel) a podle záběrů z posledních dní ji lemuje minimálně několik kusů opuštěných a zničených vozidel, ale ukrajinské síly ji stále používají.

Ivanivske pak zase leží přímo u dálnice T0504 směřující do Bachmutu z jihozápadu od nedalekého města Kosťantynivka. I tu ale zatím dokázaly ukrajinské síly v posledních dnech alespoň v omezené míře používat. Orechovo-Vasylivka je pak na severozápadě od města, Ozarjanivka jižně.

O ruském postupu v okolí Bachmutu píše v nejnovější zprávě také americký think-tank Institut pro studium války (ISW). Ruské síly podle záběrů, jež analytici zkoumali, pravděpodobně postoupily v severozápadní části města. Pokračuje tak trend boje o každý bachmutský dům.

Ukrajinský tank střílí na ruské pozice v Bachmutu.Video: twitter/sentdefender

Ruská státem kontrolovaná agentura RIA Novosti už v neděli zveřejnila záběry, podle nichž ruští žoldnéři z Vagnerovy skupiny postoupili v metalurgickém závodě AZOM na severu Bachmutu. Rusové dokonce tvrdí, že továrnu plně kontrolují. Město v pondělí navštívil i zakladatel vagnerovců Jevgenij Prigožin, zavítal do školy nedaleko centra města.

ISW na druhou stranu upozorňuje, že část nejlepších vagnerovských bojovníků se zřejmě přesunula do dalšího místa tvrdých bojů z poslední doby – k Avdijivce, která leží na předměstí Doněcku a je stále pod kontrolou ukrajinské armády.

Ruské velení by novou posilou podle analytiků mohlo chtít akcelerovat nedávné úspěchy, jichž v této oblasti dosáhlo (psali jsme zde). Hůř vytrénované síly separatistické Doněcké lidové republiky, které tam operují, jsou navíc už vyčerpané, uvádí ISW.

Ukrajinci v nedávné době vydali několik prohlášení, která naznačovala, že nejhorší část bitvy o Bachmut už skončila. Velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj minulý týden na sociální síti Telegram napsal, že vagnerovci u Bachmutu „zásadně ztrácí sílu a dochází jim pára“. Kyjev toho podle něj „velmi brzy využije“.

O ochabující ruské ofenzivě psali v posledních týdnech i analytici z ISW a další pozorovatelé. Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj tento víkend napsal, že situace u Bachmutu „se stabilizuje“.

Syrskyj ale zároveň v pondělí řekl, že intenzivní boje pokračují. „Situace je pořád těžká. Nepřítel utrpěl vážné ztráty na lidských zdrojích, zbraních i vojenském vybavení, ale pokračuje v útočných akcích,“ prohlásil generál.

Faktory nasvědčující chystané ofenzivě

Že se blíží další ukrajinský protiútok, tuší i Rusové. Na frontě budují zákopy a nervózní je i vůdce vagnerovců. Rychlý průlom se ale čekat nedá a navzdory přesvědčení expertů, že „něco“ přijde, některé faktory svědčí o opaku.

Někteří západní představitelé dlouho ukrajinské úsilí o obranu Bachmutu zpochybňovali, protože město nemá strategický význam. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho navzdory tomu začátkem měsíce označil za klíčové. Podle něj by po jeho pádu měli Rusové volnou cestu východní Ukrajinou. I Syrskyj aktuálně označil obranu města za „vojenskou nezbytnost“.

Důležitost obrany Bachmutu může spočívat v tom, že město dlouho vázalo ruské jednotky, které pak nemohly být použity jinde. Rusové tam navíc podle ukrajinských představitelů zaznamenávali vysoké ztráty.

Podle jejich prohlášení pro veřejnost byly ztráty ruských jednotek v okolí města sedmkrát vyšší než ztráty ukrajinské. Televize CNN zase citovala nejmenované představitele západních tajných služeb, podle kterých byl poměr ztrát 5 : 1 v neprospěch kremelských jednotek. Tyto údaje samozřejmě nelze nezávisle ověřit, stejně jako jiná prohlášení bojových stran.

Reklama

Doporučované