Hlavní obsah

Švýcarský prezident je skeptický vůči prodeji tanků Česku a Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Karolis Kavolelis, Shutterstock.com

Švýcarsko má na skladě 96 vyřazených tanků Leopard 2. Aby je mohlo prodat, musel by je parlament postavit „mimo službu“. Ilustrační snímek

Reklama

Německo i Česko projevily zájem o vyřazené švýcarské tanky, aby doplnily zásoby po dodávkách na Ukrajinu. Právě to ale může být pro alpskou zemi překážkou: nepřímo by tak dodávala zbraně do země, kde se válčí, což zakazuje zákon.

Článek

Švýcarský prezident Alain Berset se vyjádřil skepticky k žádosti Německa a Česka o doplnění tankových zásob vyřazenými švýcarskými tanky Leopard 2.

Berset na okraj zasedání OSN v New Yorku podle německé veřejnoprávní televize ARD prohlásil, že pravidla o nevývozu zbraní neznají žádné zákonné výjimky. I když švýcarský parlament v současné době projednává změny, podle prezidenta na ně teď „není čas“.

„Chceme zůstat v těchto otázkách poměrně konzervativní a umírnění,“ prohlásil prezident a odkázal se na princip neutrality. „Vláda musí, a má to také v úmyslu, dodržovat právní předpisy a pracovat v rámci nich,“ dodal Berset podle serveru Swissinfo.

Pozice hlavy státu je ve Švýcarsku spíš ceremoniální – obsazení úřadu se mění každý rok, střídá se v něm sedm členů Spolkové rady, tedy švýcarské vlády.

Německo slíbilo, že některé vlastní tanky Leopard 2 dodá na Ukrajinu. Mezery ve vybavení bundeswehru by chtělo zaplnit odkupem vyřazených strojů ze Švýcarska. O kolik tanků má Berlín a případně i Praha zájem, není jasné.

Zbraně ze Švýcarska?

V situaci, kdy na ukrajinská města denně dopadají ruské rakety a drony, to může působit jako nepochopitelná absurdita: Německá vláda dodala Ukrajině protiletadlové obrněnce Gepard a ráda by k nim přidala také asi 12 tisíc kusů nábojů. Jenže nemůže. Střelivo se totiž vyrobilo ve Švýcarsku, které odmítá povolit jejich další vývoz – s odkazem na svoji přísnou neutralitu. Více v textu Tomáše Perglera.

Německé ministerstvo obrany uvedlo, že je ochotné se smluvně zavázat k tomu, že tanky ze Švýcarska neskončí na Ukrajině.

Prodej Švýcarskem vlastněných tanků německé výroby by ale mohl umožnit navýšení pomoci Ukrajině, neboť by jimi Německo a další země mohly nahradit stroje již dodané či přislíbené Kyjevu, poznamenala ČTK.

Švýcarsko podle ARD vlastní 230 tanků Leopard 2, z toho 134 je v provozu a 96 vyřazených. Podle Bernu ale zákon umožňuje pouze prodej strojů postavených „mimo službu“, což se zmíněných tanků netýká. O jejich převedení do této kategorie by musel rozhodnout parlament.

Švýcarská ministryně obrany Viola Amherdová se ale dříve k exportu nevyjádřila tak skepticky jako Berset. „Jakmile budou obranné potřeby Švýcarska uspokojeny, zůstane řada tanků, které nebudeme potřebovat a které můžeme dát k dispozici, pokud je parlament prohlásí za vyřazené z provozu,“ uvedla ministryně.

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu se ve Švýcarsku rozvířila debata o dodávkách zbraní. Alpská země, která není součástí EU, sice přijala všechny sankce zavedené Bruselem proti Moskvě, ale neústupně trvá na své vojenské neutralitě, poznamenala ČTK.

Přestože Kyjev a jeho spojenci naléhali, aby švýcarská vláda povolila reexport zbraní a munice na Ukrajinu, ta prozatím smetla žádosti Německa, Španělska a Dánska ze stolu. V parlamentu pokračují různé iniciativy na uvolnění těchto pravidel, ale rozhodnutí se neočekává dříve než za několik měsíců.

Reklama

Doporučované