Hlavní obsah

Video: Vlci proti ruským orkům. Na frontě s elitní jednotkou gruzínské legie

Vlci proti ruským orkům. Natáčeli jsme na frontě s elitní jednotkou gruzínské legie.Video: Roman Havelka, Ray Baseley, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jejich hlavním úkolem je likvidace ruských velitelských štábů a logistiky. Tři dny po jejich boku jen stovky metrů od ruských pozic natáčeli pro Seznam Zprávy Ray Baseley a Roman Havelka.

Článek

Jestli někdo naprosto rozumí situaci, ve které se ocitla Ukrajina, jsou to Gruzínci.

Je to čtrnáct let, co Kreml obvinil Tbilisi z „agrese proti Jižní Osetii“. Následovalo něco, co se už tehdy v Moskvě nazývalo „mírovou operací“, ale jednoznačně bylo bleskovou pětidenní válkou. Rusko tehdy, v srpnu 2008, provedlo rozsáhlou pozemní, leteckou a námořní invazi do Gruzie. Po vítězném střetu Moskva uznala nezávislost dvou gruzínských provincií ovládnutých separatisty, Abcházie a Jižní Osetie, kde dodnes udržuje silnou vojenskou přítomnost. A Osetie plánuje už za pár dní uspořádat referendum o připojení k Rusku.

Gruzínští bojovníci – říkají si vlci – nezapomněli na zvěrstva, jež ruské jednotky stihly napáchat. A mnozí jsou teď na Ukrajině, aby bojovali proti Rusům a jejich „speciální operaci“. Než Putin válku rozpoutal, uznal nezávislost dvou samozvaných ukrajinských republik – Luhanské a Doněcké. Jejich odštěpenecké snahy Moskva roky podporovala.

Reportéři Ray Baseley a Roman Havelka strávili tři dny s jednou z elitních jednotek gruzínské legie, jež na Ukrajině operuje. S dvacítkou legionářů se pohybovali v Záporožské oblasti, která je z většiny pod ruskou nadvládou. Byli na frontové linii u obce Kamjanské. Směli natáčet i v zázemí během tréninku na střelnici.

Detaily si můžete pustit v úvodní videoreportáži.

„Máme několik bojových jednotek po celé délce frontové linie,“ popisuje na kameru Irakli Madžarašvili, druhý ve velení gruzínské legie na Ukrajině. „Jednotka, se kterou jste byli, byla vůbec tou první, co tu vznikla. A také první, která zaútočila na nepřítele.“

Po boku Gruzínců působí v legii i další bojovníci ze zahraničí. Například Paul z Texasu, jenž bojové zkušenosti sbíral v americké armádě. Byl seržantem 101. výsadkové divize, opakovaně byl nasazen v Iráku. „V Iráku bylo hodně sebevražedných atentátníků, což je věc, kterou v Evropě moc neuvidíte. Tady se bojím spíš toho, že mě uvidí dron nebo trefí dělostřelectvo, než že poblíž mě vybuchne nějaké improvizované výbušné zařízení,“ komentuje situaci na frontě.

Paul je skeptický k tomu, že se světovým lídrům podaří konflikt ukončit. „Politici, kteří nikdy předtím nebyli na Ukrajině, se teď snaží najít řešení ze svých kanceláří. Jsou to prostě křesílkoví politici, křesílkoví generálové. Myslím, že jsou opravdu mimo realitu. Lidé, co si myslí, že stačí jen nakreslit linii na mapě a tím vyřešit problémy ve světě, moc nerozumí historii.“

A podobně to vidí i sám velitel gruzínské legie Mamuka Mamulašvili: „Ukrajina všem říkala, že čelí otevřené agresi Ruska – celých těch osm let. A mezinárodní společenství bohužel nechtělo otevřít oči a vidět, co se tady opravdu dělo. Teď říkají, že tu máme absolutní válku. Ale absolutní válku tu máme už osm let, nezačala v únoru.“

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované