Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Celkem devět hvězdných restaurací bude nově zářit na české gastro scéně - jedna z nich dokonce dvojnásob. První dvojhvězdičkovou restaurací v České republice se stal Restaurant Papilio.
Dalších 18 restaurací se může pochlubit oceněním Bib Gourmand, které patří k podnikům nabízejícím „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. Rozdaly se i čtyři zelené hvězdy, které oceňují udržitelné podniky s ekologickým přístupem, i individuální ocenění za skvělý servis, sommeliérství a cenu pro mladého šéfkuchaře.
Dosud se anonymní inspektoři uznávaného gastronomického průvodce soustředili pouze na Prahu, kde se pyšnily michelinskou hvězdou na dveřích podniky La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. Oba mimochodem svou hvězdu obhájily.
Michelinské hvězdy 2025
| Dvě Michelinské hvězdy: |
|---|
- Restaurant Papilio (Vysoký Újezd) - šéfkuchař Jan Knedla
| Jedna Michelinská hvězda: |
|---|
- La Degustation Bohême Bourgeoise (Praha) - chef patron Oldřich Sahajdák
- Field (Praha) - šéfkuchař Radek Kašpárek
- Levitate (Praha) - šéfkuchař Christian Chu
- Essens (Hlohovec) - šéfkuchař Otto Vašák
- Entrée (Olomouc) - šéfkuchař Přemek Forejt
- La Villa (Zlín) - šéfkuchař Július Löffler
- Casa De Carli (Praha) - šéfkuchař Mateo de Carli
- Štangl (Praha) - šéfkuchař Martin Štangl
| Ocenění Bib Gourmand: |
|---|
- Dejvická 34, Na Kopci, The Eatery, Dvůr Perlová voda, Bar Atelier&Bistro, Valoria, Miura, Šatlava, Bohém, Štipec, Alma, U Kalendů, Výčep, Perk Restaurant, Goldie, Long Story Short, U Matěje, Šupina a Šupinka
| Zelená hvězda: |
|---|
- Leaf, Štangl, Sůl a Řepa, Dvůr Perlová voda
V Praze k nim přibyly další tři michelinské podniky. Mezi novými držiteli je restaurace Štangl, která se oddělila z dříve Bibem oceněného podniku Eska. Šéfkuchař Martin Štangl zde pracuje s lokálními surovinami, divokými bylinami i ušlechtilými plísněmi a fermentací. Kromě klasické červené hvězdy získal podnik i tu zelenou za udržitelný přístup.
V hlavním městě ozdobí červená plaketa s hvězdou také restauraci Levitate, kde vám ve čtyřech patrech naservíruje kreativní zážitek šéfkuchař Christian Chu, a italskou rodinnou restauraci Casa De Carli.
Ještě více letos září ocenění mimo hlavní město. Hned dvou hvězdiček se totiž dočkal Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdu nedaleko Berouna. Kuchyni v ní šéfuje Jan Knedla, který má za sebou zkušenosti z vyhlášených michelinských restaurací ve světě, včetně dnes už tříhvězdičkové Amber v Hong Kongu.
„Je to jako kdybych byl v nějakém snu. Pracuji s nejlepším týmem. Lidé, které jsem si vybral a kteří se mnou pracují, to jsou špičky v oboru. Kuchař je vždycky stejně dobrý, jako je jeho vlastní tým,“ řekl Knedla poté, co mu ředitel průvodce Michelin Gwendal Poullennec oblékl bílý rondon s dvěma červenými hvězdami na prsou.
Další michelinské hvězdy putují na Moravu. Například do jihomoravské obce Hlohovec nedaleko Valtic, kde v hraničním zámečku sídlí Restaurant Essens pod vedením šéfkuchaře Otto Vašáka. U Essens inspektoři ocenili rovnováhu, eleganci a smysl pro detail. Jednu hvězdu získala také olomoucká Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta a zlínská La Villa, kde kuchyni šéfuje Július Löffler.
Přečtěte si dřívější rozhovor s Janem Knedlou:
Kromě restaurací, které byly oceněny hvězdami nebo oceněním Bib Gourmand, zahrnuje výběr dalších 52 restaurací, jejichž kuchyně vyniká pečlivou přípravou a kvalitou jídel.
Smlouva na tři roky
Příchod prvního celorepublikového michelinského průvodce provázely rozjitřené emoce kvůli poplatku, který společnost Michelin začala zemím od roku 2022 účtovat. Jde přibližně o 10 milionů korun ročně za to, aby na místní scéně působila a hodnotila místní restaurace.
Zatímco část veřejnosti i odborníků tento výdaj kritizovala, zástupci tuzemské gastronomie v čele se špičkami oboru naopak vyzývali někdejšího premiéra Petra Fialu v otevřeném dopise k uhrazení poplatku. Nakonec státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism uzavřela s francouzskou společností tříletou smlouvu za přibližně 32,5 milionu korun, jejímž účelem je propagace Česka jako gastronomické destinace.
Podle ředitele agentury CzechTourism Františka Reismüllera přítomnost Průvodce Michelin v Česku pomůže zvýšit mezinárodní povědomí o české kuchyni. „Zároveň přiláká náročnější klientelu, která ocení kvalitu, inovace i lokální suroviny. Jsme rádi, že Česko tuto možnost dostalo, a rozhodně ji naplno v rámci našich kampaní využijeme,“ uvedl už dříve.
Před dnešním vyhlášením získalo historicky jednu michelinskou hvězdu pouze pět podniků v Praze. Poprvé se jí dočkala v roce 2008 dnes již neexistující restaurace Allegro fungující v hotelu Four Seasons, kterou vedl šéfkuchař Andrea Accordi. O rok později k ní přibyla další hotelová restaurace Maze, která v pražském Hiltonu fungovala pod patronací slavného skotského šéfkuchaře Gordona Ramsayho.
V roce 2012 pak michelinští inspektoři vyzdvihli restaurace s českými šéfkuchaři - Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise. O čtyři roky později se do hvězdného týmu dostala ještě restaurace Field.
Rozhovory s michelinskými šéfkuchaři
Kdo jsou někteří z oceněných šéfkuchařů? Kde začínali, co je v kariéře posunulo dál a jaká jsou jejich oblíbená jídla?
Dosavadní historie michelinských hvězd v Česku
- 2008: Allegro, šéfkuchař Andrea Accordi (zanikla v roce 2011 )
- 2009: Maze, pod patronátem Gordona Ramsayho (po jeho odchodu následující rok hvězdu neobhájila)
- 2012: Alcron, Roman Paulus (o hvězdu přišla v roce 2018)
- 2012: La Degustation Bohême Bourgeoise, Oldřich Sahajdák
- 2016: Field, Radek Kašpárek
















