Hlavní obsah

Úniky informací z Pentagonu: Předpovědi nevyšly, Ukrajina zpravodajce překvapila

Foto: Seznam Zprávy

Kvůli úniku utajovaných informací Pentagonu byl v USA obviněn gardista Jack Teixeira.

Reklama

Článek

Stále vycházejí najevo nové detaily z úniku tajných dokumentů amerického Pentagonu. Materiály obsahují nejen důležité informace o ruské válce na Ukrajině, ale třeba i o špionáži Washingtonu vůči spojencům. Ukrajina ale dokázala zpravodajce překvapit, předpovídali například, že už v březnu fakticky přijde o schopnost chránit vzdušný prostor. Jak velké škody - a komu - může únik napáchat? A co napomohlo k vyzrazení zpravodajských tajemství?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč únik dokumentů z Pentagonu vyvolává ve světě už dva týdny mimořádnou pozornost.
  • Že řada zveřejněných tajemství Ukrajinu poškozuje, Kyjev ale může i něco získat.
  • Proč má ve Spojených státech přístup k citlivým zpravodajským informacím tak velký počet lidí.

Slabiny ukrajinské armády, přítomnost západních speciálních jednotek na Ukrajině nebo náznaky, že americké zpravodajské služby pronikly hluboko do struktur ruského režimu. To jsou jen některá odhalení z utajovaných dokumentů amerického ministerstva obrany. Americké úřady už kvůli jejich zveřejnění zadržely a obvinily 21letého zaměstnance národní gardy státu Massachusetts Jacka Teixeiru.

Únik je označován za jednu z největších hrozeb pro národní bezpečnost USA za poslední dekádu. Dokumenty ukazují, že Američané špehovali své spojence, třeba Jižní Koreu nebo přímo ukrajinského prezidenta Zelenského. Co tedy může zveřejnění citlivých tajemství způsobit?

„Je to problém pro obraz Ameriky ve světě. Rivalové jako Rusko nebo Čína s tím samozřejmě budou pracovat,“ říká v rozhovoru pro podcast 5:59 diplomat a spolupracovník think tanku Atlantic Council Petr Tůma. Zmiňuje, že například Rusové se teď mohou snažit přesvědčit politiky v Soulu - ale nejen tam - aby byli vůči Spojeným státům opatrnější.

Foto: Profimedia.cz

Únik informací z Pentagonu nastínil i slabá místa ukrajinské armády. Na snímku ukrajinský premiér Denys Šmyhal (vlevo) s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem. (12. dubna 2023)

Celkově teď ale nejde o zásadní únik, dodává expert. Jak vysvětluje, většina dokumentů, o kterých se veřejnost dozvěděla, neobsahuje informace, které by byly zásadním překvapením pro odbornou veřejnost, natožpak pro ruské zpravodajské služby.

Moskva ale může díky uniklým materiálům zjistit, jakým způsobem Američané pronikli do ruských struktur, a následně podniknout protiopatření. Podle Tůmy to může narušit schopnost Američanů získávat v Rusku informace a tak i na nějaký čas oslabit západní podporu poskytovanou ve válce Ukrajincům.

Právě načasování úniku je z pohledu analytika zřejmě tím hlavním problémem. „Ruská válka proti Ukrajině je do značné míry válkou informační,“ zdůrazňuje s tím, že únik tajných informací teď oslabuje Spojené státy, jejich spojence a potenciálně i očekávanou ukrajinskou ofenzivu.

Západní jednota nenarušena

Na druhou stranu by ale Kyjev z důsledků kauzy mohl i těžit. Zveřejněné materiály totiž potvrzují to, co jsme podle experta „všichni nějakým způsobem tušili“ - že nedostatek zbraní a munice může Ukrajinu už brzy výrazně hendikepovat. „Spojence Ukrajiny, kteří ještě nedělají všechno, co by mohli, to může motivovat k posílení své podpory,“ myslí si Tůma.

Navíc je podle něj pozoruhodné, že nikdo z amerických spojenců zatím úniku nevyužil k tomu, aby například vyzval k jednání s Ruskem. „Svědčí to o tom, že koalice pomáhající Ukrajině je v tuto chvíli skutečně velmi stabilní,“ míní.

Další body si Kyjev může připsat za to, že překonal mnohé předpovědi, které se v uniklých materiálech nalézaly. Některé z nich například uváděly, že už v březnu Ukrajina efektivně přijde o protivzdušnou obranu. Jenže to se nenaplnilo - i díky dodávkám ze Západu nebo absenci silné ruské jarní ofenzivy. Podle Tůmy se tak ukazuje, že Ukrajina znovu předčila očekávání USA a zpravodajské komunity.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Diplomat a spolupracovník think tanku Atlantic Council Petr Tůma.

Nabízí se otázka, jak vůbec mohlo dojít k tak velkému úniku citlivých dokumentů, z nichž některé nesly i stupeň „přísně tajné“. Podle spolupracovníka think tanku Atlantic Council jde částečně o důsledek změn, které ve Spojených státech nastaly po útocích z 11. září 2001. Tehdy se projevilo nedostatečné sdílení poznatků mezi zpravodajskými službami a jedním z ponaučení proto byla i snaha rozšířit okruh lidí s přístupem k důležitým tajným informacím.

Reforma ale přinesla také větší riziko úniku, z čehož pramenily i kauzy jako WikiLeaks nebo aféra kolem Edwarda Snowdena. „Američané po nich říkali, že přijmou opatření, aby se kyvadlo (sdílení tajných informací, pozn. red.) vrátilo do rovnováhy. Tento únik ale vzbuzuje otázku, k jak velké nápravě došlo,“ říká Petr Tůma.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak a proč měl podezřelý americký gardista Teixeira vynést tajné informace nebo co materiály říkají o údajném špehování spojenců ze strany Washingtonu. Poslechněte si celý díl v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Matouš Hrdina, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, CNN Prima NEWS, TV Nova

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované