Hlavní obsah

Březina: Vláda má chránit lidi. Místo toho oznamuje podzimní topenářský masakr

Hostem Ptám se já byl miliardář a kandidát na prezidenta Tomáš Březina.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

V půlce června miliardář Tomáš Březina jako jeden z prvních oznámil, že nasbíral přes 50 tisíc podpisů, a splnil tak zásadní podmínku pro to, aby mohl kandidovat na prezidenta. Proč si myslí, že má šanci uspět?

Hostem Ptám se já byl bývalý majitel betonářského gigantu BEST a prezidentský kandidát Tomáš Březina.

Pětašedesátiletý Březina oznámil kandidaturu v dubnu. V minulosti už se přitom k politice krátce nachomýtl – v letech 1996–1998 byl poslancem za ODS, v roce 2013 pak měl být kandidátem za hnutí ANO, ze spolupráce ale po pár týdnech vycouval a Andreje Babiše i jeho politiku později velmi ostře kritizoval.

Březina, kterému se přezdívá betonový král, v 90. letech založil firmu Best na betonové stavební prvky. Loni ji prodal, částka nikdy nebyla upřesněna, ale pohybovala se mezi třemi až čtyřmi miliardami korun. K firmě má pořád blízko – svoji kampaň začal tím, že objíždí pobočky své bývalé firmy a diskutuje s jejími zaměstnanci.

Proč říká, že Česko má moc intelektuálů a málo těch, kteří vyrábí?

Jaká prezidentská pravomoc je pro něj nejzásadnější a čemu by se jako hlava státu chtěl věnovat?

A kde se v miliardářích bere přesvědčení, že patří do politiky?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co zaznělo v rozhovoru:

3:40 - (K rychlému nasbírání 50 tisíc podpisů) Měli jsme více než 400 petičních míst po celé republice, měli jsem několik set dobrovolníků a podporovatelů. 15 000 podpisů jsem dostal přímo, korespondenčně.

7:20 - (Proč se rozhodl kandidovat na prezidenta) Člověk musí mít dáno shůry, nějaké schopnosti, a pak na sobě člověk musí pracovat a mít touhu tu schopnosti přetavit a uplatnit v jistou užitečnosti pro společenství lidí.

10:25 - Snažím se nikoho nekritizovat, zejména v okamžiku, kdy jsem kandidát na prezidenta. Nerad o komkoliv jiném hovořím. Nežiju v miliardářských kruzích, nežiju jako bohatý člověk. Já jsem žil úplně jiný život.

14:27 - Já do prezidentské volby jdu samozřejmě proto, že chci tuto prezidentskou volbu vyhrát. Je to založeno na banálních záležitostech, které novináři, bohužel zřejmě i vašeho typu nejsou schopni pochopit. Že existuje člověk, který se chce věnovat obecně prospěšným věcem v zájmu národa. Věřte nevěřte, toto je moje hlavní motivace.

17:40 - Jak nahnat více lidí do výroby?

Já sem chci někdy přijít a mít vlídnější tazatelku. Nahnat je strašlivé slovo. Já jsem člověk věřící v dobro a v dobro laskavé blondýny. Ale člověk se holt někdy přepočítá. V tuto chvíli je Česká republika a to dlouho ve velmi problematické situaci. Musí vyřešit HDP na hlavu. Jsme v tom řádově třicátí ve světě a vytváříme 25 tisíc na osobu. Sousedé kolem nás to mají dvakrát víc, USA třikrát. Dokud se toto nezmění, tak je obří problém. Máme trvale klesající číslo lidí produktivně pracujících a naproti tomu trvale stoupající číslo lidí pracujících ve státu. Když se nezmění tento trend, tak to bude špatně. Česká republika je ekonomicky zkolonizovaná. Drtivá firem v České republice je v zahraničních rukách.

21:25 - Jak byste se jako prezident zachoval v případě ruského útoku na Ukrajinu? Jel byste jako politik do Kyjeva?

Opět bulvární otázka. Hodnotím tu situaci jen z médií, protože nemám jiná fakta. Tu realitu vy nebo jiná média zkreslují. Ale řeknu k tomu: Rusko je největší stát na světě, Rusko je jaderná velmoc, neznám historii vztahu Rusko Ukrajina, tím ale neříkám, že jsem proruský. Jen říkám, že to je nepochybně komplikovanější otázka, než si navléct červený svetr a na to sako a jet na deset minut do bunkru a potřást si rukou.

23:00 - A co byste dělal vy? Sedl byste si do knihovny a četl byste si o vztazích Ruska a Ukrajiny?

Já bych především musel veškeré znalosti, které nemám. Podle toho bych se zachoval. Ale v každém případě by ten závěr nebyl takový, že se stanu premiérem Ukrajiny a zastáncem. Já mám povinnost se starat o české lidi, řešit české problémy. Je úplně absurdní, aby Německo, Francie, jiné velké státy, s Ruskem jednaly, a měly bilaterální dohody na kritickou infrastrukturu a Česká republika tedy nemá nic. Ani dohody, ani vojenskou sílu, ani velikost. A přitom se stala lídrem protiruského odporu v zájmu Ukrajiny. To je prostě divné. To není jednání v zájmu českých lidí. Česká vláda má ochraňovat v co největší míře obyvatelstvo a to se podle mě neděje a místo toho lidem oznamuje, že na podzim vypukne topenářský masakr.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované