Hlavní obsah

Vlevo dole: Babiš je zpátky plný síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Expremiér Babiš se po pauze vrací na scénu – tentokrát jako exponent konzervatismu.

Reklama

Článek

Andrej Babiš se vrací ze svého povolebního exilu. Šéf hnutí ANO, který se vzpamatovával z porážky v prezidentských volbách, spřádá plány, jak se sebou a svou stranou naložit do budoucna.

Tři měsíce ho bylo vidět jen sporadicky. Teď se ale Andrej Babiš vrhnul na mediální rozhovory a znovu začal neúnavně točit videa. Ve stranickém tisku vycházejí poznámky typu „chtěl se stáhnout, ale kvůli tomu, co předvádí vláda, to nejde“.

„A je to starý dobrý Babiš, plný energie. Napíná síly do toho, co umí nejlépe – kritizovat, v tomhle případě cokoli, co udělá vláda Petra Fialy,“ komentuje Václav Dolejší.

Babiš zřejmě využil měsíce v ústraní, kdy do popředí nastrčil Karla Havlíčka a Alenu Schillerovou, k plánování budoucnosti svého hnutí. Poté, co ANO dokončilo transformaci na levicové hnutí, chystá se teď nově profilovat jako konzervativní a národovecké.

„Je to chytře vymyšlené. Jeho cílovka už konzervativní je, té to spíše zalichotí. Na jedné straně to může přetáhnout některé voliče Tomia Okamury. A na straně druhé může zapůsobit na některé konzervativní voliče zklamané vládou pětikoalice,“ domnívá se Lucie Stuchlíková.

Že se pokouší přetáhnout jak voliče Okamury, tak vládních stran, především ODS, už ostatně členové hnutí pronášejí i veřejně. „Nevím, jestli to není už moc velký chaos, moc překombinované, a tedy těžko uvěřitelné,“ hodnotí Dolejší.

Poprvé si hnutí novou politiku může vyzkoušet na evropských volbách – ostatně tento týden se Babiš chystá vystoupit na konzervativní konferenci spolupořádané Viktorem Orbánem. Bude to ale asi chtít jiné kandidáty než protiorbánovské politiky, kteří nyní za ANO sedí v evropské liberální frakci.

Zbývá rozhodnout poslední věc – jestli se nová mise ANO odehraje s Babišem jako volebním lídrem v čele, nebo jestli ji bude řídit ze zákulisí, podle polského vzoru.

Neukouslo si tentokrát příliš velké sousto? Kdo z dvojice Schillerová-Havlíček si vytáhl krátkou sirku? A v čem Babišův TikTok připomíná Jiřího Paroubka?

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované