Hlavní obsah

Děti ve školách se budou znovu testovat, plánuje Vojtěch

Foto: vláda.cz

Plošné testy v populaci zatím podle Vojtěcha nejsou potřeba.

Reklama

Screeningové testování, podobně jako na začátku školního roku, bychom provedli v průběhu podzimu ještě dvakrát nebo třikrát. Testy k dispozici máme, uvedl ministr pro Blesk.

Článek

Pokud se epidemická situace nezhorší a nebude třeba testovat plošně, pak by žáky ve školách mělo během podzimu čekat další testování, jaké podstoupili na začátku školního roku, ještě dvakrát nebo třikrát. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro Blesk.

Jaká je aktuálně situace ohledně šíření koronaviru, se můžete podívat v unikátní mapě Seznam Zpráv ZDE.

„Zvažujeme nějakou podobnou variantu, komunikujeme o tom s hygieniky. Zvažujeme především to, že bychom podobné screeningové testování napříč všemi školami zopakovali. Ještě nemáme přesně termín, ale mělo by to být v průběhu podzimu. Řešíme, že by měla ještě dvě nebo tři kola proběhnout,“ řekl ministr Blesku s tím, že jednou z variant je období po podzimních prázdninách. Ty připadají na dny okolo 28. října, tedy až po volbách do Poslanecké sněmovny.

Plošné testy v populaci zatím podle Vojtěcha nejsou potřeba. Testování ve firmách by se podle něj mělo vracet ve chvíli, kdy by se situace rapidně zhoršila. „Kolegové mají za to, že by to mělo smysl při incidenci, která by byla 75 a výš nakažených na 100 tisíc obyvatel. Tam zatím nejsme,“ uvedl v rozhovoru.

Poslední údaje z ministerských statistik ukazují, že Česko je na hodnotě 52 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní. Za týden je to pak 28. Nad hodnotou 75 je v tuto chvíli jediný okres, a to Opava. (Podrobněji se můžete na koronavirovou situaci v regionech podívat ZDE.)

Reklama

Doporučované