Hlavní obsah

Akademický senát VŠE doporučil odvolat děkana Ševčíka

Foto: Seznam Zprávy

Děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík na jednání akademického senátu VŠE.

Reklama

aktualizováno •

Miroslav Ševčík poškozuje dobré jméno Vysoké školy ekonomické, napsal do návrhu na souhlas s jeho odvoláním rektor Petr Dvořák.

Článek

Akademický senát Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze odsouhlasil, že rektor Petr Dvořák může odvolat Miroslava Ševčíka z pozice děkana Národohospodářské fakulty. Před samotným odvoláním rektor ještě potřebuje znát stanovisko akademického senátu Národohospodářské fakulty - to už ale není závazné.

Členové akademického senátu VŠE rozhodli v tajné volbě. Dvacet se vyjádřilo pro odvolání Ševčíka, šest bylo proti. Hlasování předcházela šestihodinová diskuze.

Děkan Ševčík po hlasování médiím řekl, že pokud ho rektor odvolá, obrátí se na právní kancelář.

„Budu používat právní kroky k tomu, abych ukázal, že celý ten proces je špatně ustanovený, že mě odvolávají v podstatě za to, že jsem pomohl zraněnému člověku,“ řekl Ševčík.

Ševčík dorazil na zasedání senátu vybaven tlustým svazkem dokumentů. „Štěstí přeje připraveným,“ prohlásil.

Rektor Dvořák na úvod řekl, že v žádném případě nejde o rozhodování o osobních politických názorech a společenských postojích docenta Ševčíka. Ale o způsob, jakým je prezentuje.

„Já jsem byl naopak ten, kdo hájil, aby mohl (Ševčík) říkat jakýkoliv názor a říkat ho i studentům, kteří jsou natolik vyspělí, aby si dokázali vytvořit vlastní názor,“ řekl Dvořák.

V návrhu na odvolání Dvořák napsal, že Ševčík poškozuje dobré jméno školy. A dokazuje to třeba tím, že nadnárodní poradenská společnost Ernst & Young ukončila se školou spolupráci.

„Mimo jiné vedení VŠE zaznamenalo i znepokojení a snížení ochoty externích partnerů o spolupráci s VŠE, respektive s Národohospodářskou fakultou, právě v souvislosti s vystupováním pana doc. Ing. Miroslava Ševčíka, CSc. Došlo například k ukončení spolupráce nadnárodní společnosti EY s Národohospodářkou fakultou VŠE,“ píše se v návrhu na odvolání, který má redakce k dispozici.

V návrhu Dvořák cituje některé Ševčíkovy výroky, například z jeho projevu na protivládní demonstraci na Václavském náměstí 3. září 2022, kde vystupoval z pozice děkana Národohospodářské fakulty VŠE:

„Bylo mně až líto profesora Fialy, když seděl na ‚hanbě‘ v evropském parlamentu a musel jako malý smrad poslouchat výblitky člena evropského parlamentu Guya Verhofstadta. Bohužel si je nechal líbit. Kdyby měl koule, tak by mu dal aspoň slovně po hubě za jeho nehorázné řeči,“ říkal davu Ševčík.

Návrh na odvolání podal Dvořák v březnu poté, co se Ševčík ocitl u konfliktu s policií, která zasahovala proti demonstrantům. Ti se snažili z budovy Národního muzea odstranit ukrajinskou vlajku. Ševčík tvrdil, že se u incidentu ocitl náhodou, když ho kolemjdoucí požádal o pomoc.

Stejnou argumentaci zopakoval i na zasedání senátu. „Pomohl jsem jednomu člověku, je to zde přítomný pan Kočí. Mírumilovně jsem odcházel, strčili do mě, a z toho je ta fotka, kolem které se to všechno rozjelo,“ řekl Ševčík.

Fakulta podpořila svého šéfa

Rozhodování akademického senátu předcházely nejasnosti o tom, zda vůbec může senát návrh projednávat. Ve středu 14. června totiž o stejném bodu jednal senát Ševčíkovy domovské Národohospodářské fakulty. Jednání ale přerušil. Ševčík to interpretuje tak, že dokud fakultní senát jednání nedokončí, nemůže akademický senát VŠE o jeho odvolání rozhodnout.

A k podobnému závěru dospěla také těsná většina členů legislativní komise, která se případem zabývala v pátek 23. června. Na pondělním jednání akademického senátu toto stanovisko tlumočil předseda akademického senátu.

+8

Rektor Dvořák přišel do akademického senátu požádat o souhlas s odvoláním děkana Ševčíka. Samotné odvolání má v pravomoci rektor, potřebuje k tomu ale dvě věci - souhlas akademického senátu školy a (jakékoliv) stanovisko akademického senátu fakulty.

Členové akademického senátu VŠE se tak přeli o to, jestli mohou o vydání souhlasu hlasovat, když ještě není známé stanovisko fakultního senátu.

Dvořák argumentoval tím, že souhlas jednoho senátu a stanovisko druhého senátu jsou dvě samostatné věci, které se vzájemně nepodmiňují. Ševčíka by odvolal až ve chvíli, kdy bude mít k dispozici obojí.

Místopředseda senátu Jan Vondráček, který působí na Národohospodářské fakultě, naopak tvrdil, že by případné rozhodnutí nemuselo obstát před soudem.

Konflikt mezi vysokou školou a její fakultou odráží i rozdílné vyjádření dvou komisí. Zatímco podle etické komise VŠE Ševčík porušil pravidla, etická komise „jeho“ Národohospodářské fakulty se za svého děkana postavila.

Demonstrace před budovou školy

Před budovou VŠE uspořádali Ševčíkovi političtí souputníci demonstraci na jeho podporu. Dorazila na ni asi stovka lidí a policejní antikonfliktní tým. Mezi řečníky se objevil Josef Skála (KSČM), Jiří Kobza (SPD) nebo Zuzana Majerová (Trikolóra).

„Jedenáctého března šel Mirek kolem muzea, demonstrace se neúčastnil. Přiběhl za ním člověk, kterého napadla policie. Jediné, co Mirek Ševčík udělal, je, že chtěl najít velitele policie, aby si s nim o tom promluvil. Bylo to zdokumentováno. Mirek Ševčík se ničeho nedopustil,“ řekla v proslovu Majerová.

Účast Ševčíka na demonstraci ale zachytila další účastnice demonstrace, Olivie Žižková. Na jejím živém přenosu je Ševčík vidět už v půl čtvrté odpoledne, tedy v době, kdy podle vlastního tvrzení měl ještě celé následující dvě hodiny být na rodinné oslavě.

Ševčíkovy kauzy

Jsou to více než dva roky, co se Seznam Zprávy začaly zabývat činností politika, ekonoma a pedagoga Miroslava Ševčíka.

Na začátku července 2021 jsme zveřejnili dokumenty z do té doby neznámé minulosti Ševčíka, kterého před revolucí lákala do svých řad komunistická vojenská rozvědka. Z listin vyplynulo, že Ševčík se v letech 1987 a 1988 scházel s vojenskou rozvědkou, která měla v plánu pozdějšího ekonomického experta hnutí Trikolora vyslat do zahraničí – konkrétně do Rakouska na Vídeňskou univerzitu, kam se Ševčík chystal na stáž z VŠE.

Ševčík, který do KSČ vstoupil v roce 1984, před dvěma lety odmítl odpovídat na dotazy v osobním rozhovoru. V písemných odpovědích plných osobních útoků jakýkoli záměr s rozvědkou spolupracovat odmítl.

Ševčík se v uplynulých letech netajil proruskými názory. Pozornost na sebe připoutal například vyjadřováním kolem útoku ruských agentů na sklady ve Vrběticích. Podobně jako bývalý prezident Miloš Zeman se tehdy pustil do kritiky ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Mimo jiné pronesl, že ruskému vládci Putinovi věří víc než šéfovi BIS.

Student VŠE Jakub Kuneš loni v dubnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak Ševčík uvádí před studenty dezinformace – ať už o covidu, či o válce na Ukrajině.

Loni na jaře se Ševčík ucházel o post děkana Národohospodářské fakulty VŠE, což se mu povedlo, a do čela fakulty nastoupil 1. července 2022. Když jsme se jej tehdy ptali, zda odsuzuje Putinovu agresi na Ukrajině či bere zpět svá slova o řediteli BIS Koudelkovi, neodpověděl.

Loni na podzim Ševčík vystoupil na protivládní demonstraci po boku několika figur spojených s tuzemskou dezinformační scénou coby podporovatel iniciativy Česká republika na 1. místě.

Ve spojitosti s dezinformátory se děkan pohyboval i nadále. Letos v lednu před druhým kolem prezidentských voleb poskytl rozhovor bývalému mluvčímu prezidenta Václava Klause Petru Hájkovi, kterého experti Ministerstva vnitra pro boj s dezinformacemi označili za „hlásnou troubu Kremlu“. Ševčík v rozhovoru popsal své voličské preference a nevybíravě se navezl do voličů. Přiznal, že Andrej Babiš je pro něho lepší kandidát než Petr Pavel. „Určitě je lepší, než je posluhovač NATO a válečných štváčů, pan generál,“ pronesl Ševčík.

V lednu se tehdejší ministr školství Vladimír Balaš (STAN) setkal s rektorem VŠE Petrem Dvořákem, aby řešili situaci kolem děkana Ševčíka. Ministr reagoval na žádost absolventů VŠE, kteří se na něho dopisem obrátili. A požádali ho, aby pověřil Správní radu VŠE – kterou ministr jmenuje a odvolává – prověřením dlouhodobého chování děkana Ševčíka. Vadilo jim, že vedení školy do té doby výrazněji nezasáhlo.

V březnu se Ševčík znovu vyskytl na protivládní demonstraci, při níž se ocitl v hloučku lidí, kteří útočili na budovu Národního muzea. Tímto už pomyslný pohár trpělivosti přetekl a rektor Dvořák Ševčíka vyzval, aby se postu děkana vzdal. Ševčík odstoupit odmítl, tvrdí, že u incidentu se ocitl náhodou, rektor ale už v březnu uvedl, že je připravený využít své zákonné pravomoci a Ševčíka z funkce děkana odvolat. Na konci června jej v tomto záměru podpořil Akademický senát VŠE.

Loni v prosinci rektor Ševčíka z vedení fakulty odvolal.

Reklama

Doporučované