Hlavní obsah

Odvolání Ševčíka uvázlo na mrtvém bodě

Foto: Martin Pavlík

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík na červnové demonstraci na jeho podporu.

Reklama

Odvolání Miroslava Ševčíka z čela Národohospodářské fakulty VŠE se zadrhlo. Fakulta válčí s vedením školy o to, kdo co říkal.

Článek

Už přes půl roku usiluje vedení Vysoké školy ekonomické (VŠE) o odvolání Miroslava Ševčíka z postu děkana Národohospodářské fakulty (NF).

Důvodem je porušení etického kodexu školy, jak ale zjistily Seznam Zprávy, proces uvázl na mrtvém bodě. Ševčíkův „břeh“ navíc vedení nařkl z účelových manipulací. Ale popořadě.

Na jedné straně o děkanovo odvolání usiluje od letošního března rektor Petr Dvořák. Pro tento krok získal podporu akademického senátu celé univerzity. Jelikož se ale chce vyvarovat potenciálním soudním sporům, postupuje opatrně a už více jak tři měsíce čeká na další postup Ševčíkovy fakulty.

Její akademický senát si v červnu vyžádal posouzení právních rizik odvolání děkana a přerušil své jednání.

„Minulý týden předseda Akademického senátu Národohospodářské fakulty VŠE panu rektorovi přislíbil vydání vyjádření do konce října,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová.

„I když pan rektor očekával, že jednání bude dokončeno v kratším čase, když bylo avizováno, že proběhne bezodkladně, jejich postup respektuje a vyčkává na vyjádření,“ dodala.

Oslavy s děkanem

Akademický senát NF VŠE je přesvědčený, že bez posouzení od právníků se v procesu odvolání děkana nemá pokračovat. A „Ševčíkovci“ se nikam nehrnou.

Dle svého vyjádření čekali, až jim celouniverzitní senát doručí zápis mimořádného jednání z konce června, na němž dali senátoři rektorovi zelenou pro odvolání Ševčíka.

„Momentálně předsednictvo fakultního senátu čeká na oficiální zápis z mimořádného zasedání Akademického senátu VŠE, který je z pochopitelných důvodů nezbytný pro zpracování výše zmíněné právní analýzy,“ řekl minulý týden pro Seznam Zprávy tiskový tajemník fakulty Daniel Váňa.

Zápis z červnového zasedání celouniverzitního senátu se následně objevil na webu školy.

Váňa jej označil za účelově sepsaný dokument, který podle něj manipuluje realitou. Stěžuje si, že nedostatečně zaznamenává průběh diskuze mezi senátory. „Vedle vystoupení rektora Dvořáka a předsedy Legislativní komise Biče, která uvádí v plném znění, vůbec nezmiňuje vystoupení dalších senátorů, včetně mého, ani fakta, která v rámci těchto vystoupení zazněla,“ uvedl.

„Za skandální považuji skutečnost, že v tomto zápise nejsou uvedeny faktické argumenty proti odvolání děkana NF VŠE, které senátorům ve svém vystoupení na daném zasedání AS VŠE veřejně sdělil děkan Ševčík,“ dodal s tím, že předsednictvo fakultního senátu se o dalším postupu teprve poradí.

Jednoznačný výsledek

Vedení školy takovou kritika zásadně odmítá. „Realitou je zcela jednoznačný výsledek hlasování Akademického senátu, jenž vyslovil souhlas dle § 28 odst. 3 zákona o vysokých školách umožňující rektorovi odvolat děkana. Obsah zveřejněného zápisu je zcela v souladu se zněním Jednacího řádu Akademického senátu VŠE (který je vnitřním předpisem školy dle zákona),“ sdělil Seznam Zprávám předseda celouniverzitního senátu Marek Stříteský.

Vysvětlil, že vyjádření rektora v zápisu figuruje z důvodu, že to byl šéf univerzity, kdo jednání senátorů nad odvoláním děkana Ševčíka inicioval. Plné znění průběhu jednání senátu je pak na webu dostupné v odkazu na konci dokumentu.

„Diskuze, ve které vystupovali členové senátu, děkan Ševčík, ale také rektor Dvořák, je především z důvodu svého rozsahu součástí přílohy zápisu, a to v přesném a nezkráceném znění,“ dodal Stříteský.

Pro vedení školy pak hra o zápis ze senátu není v rámci celého procesu odvolání Ševčíka stěžejní. „Jsme přesvědčeni, že pokračování zasedání Akademického senátu NF VŠE a vydání vyjádření k záměru rektora odvolat děkana nelze podmiňovat dostupností tohoto zápisu, protože zákon o vysokých školách žádnou takovou podmínku nestanoví,“ dodala mluvčí školy Pelouchová.

Dění kolem Ševčíka dlouhodobě jitří atmosféru na škole. Podle zdrojů blízkých vedení chtěl mít rektor problém s děkanem vyřešený před konáním jubilejních oslav 70 let od založení VŠE, které se uskuteční ve druhé polovině října.

Jenže průtahy v jednání akademického senátu fakulty mohou způsobit, že Ševčík se bude moct akce zúčastnit ještě jako jeden z děkanů. Spor by tak ovlivnil i tuto společenskou událost.

Ševčíkovy kauzy

Jsou to více než dva roky, co se Seznam Zprávy začaly zabývat činností politika, ekonoma a pedagoga Miroslava Ševčíka.

Na začátku července 2021 jsme zveřejnili dokumenty z do té doby neznámé minulosti Ševčíka, kterého před revolucí lákala do svých řad komunistická vojenská rozvědka. Z listin vyplynulo, že Ševčík se v letech 1987 a 1988 scházel s vojenskou rozvědkou, která měla v plánu pozdějšího ekonomického experta hnutí Trikolora vyslat do zahraničí – konkrétně do Rakouska na Vídeňskou univerzitu, kam se Ševčík chystal na stáž z VŠE.

Ševčík, který do KSČ vstoupil v roce 1984, před dvěma lety odmítl odpovídat na dotazy v osobním rozhovoru. V písemných odpovědích plných osobních útoků jakýkoli záměr s rozvědkou spolupracovat odmítl.

Ševčík se v uplynulých letech netajil proruskými názory. Pozornost na sebe připoutal například vyjadřováním kolem útoku ruských agentů na sklady ve Vrběticích. Podobně jako bývalý prezident Miloš Zeman se tehdy pustil do kritiky ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Mimo jiné pronesl, že ruskému vládci Putinovi věří víc než šéfovi BIS.

Student VŠE Jakub Kuneš loni v dubnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak Ševčík uvádí před studenty dezinformace – ať už o covidu, či o válce na Ukrajině.

Loni na jaře se Ševčík ucházel o post děkana Národohospodářské fakulty VŠE, což se mu povedlo, a do čela fakulty nastoupil 1. července 2022. Když jsme se jej tehdy ptali, zda odsuzuje Putinovu agresi na Ukrajině či bere zpět svá slova o řediteli BIS Koudelkovi, neodpověděl.

Loni na podzim Ševčík vystoupil na protivládní demonstraci po boku několika figur spojených s tuzemskou dezinformační scénou coby podporovatel iniciativy Česká republika na 1. místě.

Ve spojitosti s dezinformátory se děkan pohyboval i nadále. Letos v lednu před druhým kolem prezidentských voleb poskytl rozhovor bývalému mluvčímu prezidenta Václava Klause Petru Hájkovi, kterého experti Ministerstva vnitra pro boj s dezinformacemi označili za „hlásnou troubu Kremlu“. Ševčík v rozhovoru popsal své voličské preference a nevybíravě se navezl do voličů. Přiznal, že Andrej Babiš je pro něho lepší kandidát než Petr Pavel. „Určitě je lepší, než je posluhovač NATO a válečných štváčů, pan generál,“ pronesl Ševčík.

V lednu se tehdejší ministr školství Vladimír Balaš (STAN) setkal s rektorem VŠE Petrem Dvořákem, aby řešili situaci kolem děkana Ševčíka. Ministr reagoval na žádost absolventů VŠE, kteří se na něho dopisem obrátili. A požádali ho, aby pověřil Správní radu VŠE – kterou ministr jmenuje a odvolává – prověřením dlouhodobého chování děkana Ševčíka. Vadilo jim, že vedení školy do té doby výrazněji nezasáhlo.

V březnu se Ševčík znovu vyskytl na protivládní demonstraci, při níž se ocitl v hloučku lidí, kteří útočili na budovu Národního muzea. Tímto už pomyslný pohár trpělivosti přetekl a rektor Dvořák Ševčíka vyzval, aby se postu děkana vzdal. Ševčík odstoupit odmítl, tvrdí, že u incidentu se ocitl náhodou, rektor ale už v březnu uvedl, že je připravený využít své zákonné pravomoci a Ševčíka z funkce děkana odvolat. Na konci června jej v tomto záměru podpořil Akademický senát VŠE.

Loni v prosinci rektor Ševčíka z vedení fakulty odvolal.

Reklama

Doporučované