Hlavní obsah

Síla Seznam Zpráv: přehled afér, v nichž jsme pomohli k nápravě

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Scéna z jednání zastupitelstva Města Libavá, kde se občané postavili starostce Tiché (v červených šatech).

Reklama

Nebýt péče Seznam Zpráv, Ministerstvo obrany by utrácelo za předražený pronájem, učitelka by svým žákům vtloukala do hlavy dezinformace, ve státních lesích by kvetlo papalášství a nouzovou ropu by Česku dodávala schránková firma.

Článek

Nezávislá a nestranná novinařina s logem Seznam Zpráv dokázala letos pohnout ledy. Tady je výběr kauz, v nichž se podařilo investigativnímu týmu Seznam Zpráv dospět k nápravě věcí veřejných:

Pronájem, co se nevyplatil

To, co mělo původně zapadnout jako strohá, vlastně technická informace pro vládu, se pro ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) změnilo v nepříjemný skandál.

Stručně: Seznam Zprávy letos v září zjistily, že 800 úředníků chce obrana nastěhovat do budovy Tokovo – soukromého holešovického mrakodrapu. Roky tam sídlil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Jenže NKÚ se stěhoval do vlastního domu, a Černochová si proto chtěla Tokovo pronajmout na sedm let za víc než půlmiliardu korun. Tokovo mělo být totiž náhradním působištěm stovek úředníků během rekonstrukce administrativního komplexu v Bubenči.

Tyto informace předložila Černochová i na jednání vlády. Jenže pátrání Seznam Zpráv ukázalo, že rekonstrukce v Bubenči ještě zdaleka nebyla nachystaná – přesto obrana chtěla už od roku 2024 utrácet za nájem. Navíc by platila třikrát víc než NKÚ (a využívala by jen o něco větší plochu). Černochová po kritice v říjnu couvla a vyhlásila na nájem nové výběrové řízení.

Dezinformace za katedrou

Soudní dohru měl letos případ učitelky češtiny z pražské základní školy, která žákům během vyučování předávala dezinformace o válce na Ukrajině. Na případ jako první upozornily Seznam Zprávy v pořadu Terén.

Martina Bednářová dětem například v hodině slohu tvrdila, že „v Kyjevě se nic neděje“, a když namítaly, že ve zprávách v České televizi viděly, jak Kyjev hoří, kontrovala, že veřejnoprávní televize je zaujatá, protože patří „do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose“.

Ve škole dostala výpověď, kterou později napadla u soudu. Na sklonku roku ale tuto právní bitvu definitivně prohrála. Odvolací soud Městský soud v Praze uznal její vyhazov jako platný s tím, že šlo z její strany „o závažné porušení“ a že žákům sdělovala informace „manipulativním způsobem“.

V nadcházejícím roce bude ale ještě pokračovat trestní linka jejího případu. Učitelka Bednářová čelí obžalobě za popírání a ospravedlňování genocidy. V prvním kole ji sice soud osvobodil, odvolací senát ale kauzu vrátil zpět. Přičemž připomněl, že podle evropské judikatury lze na učitele pohlížet přísnější optikou, co se týče svobody projevu a jejího omezení.

Pořad Terén, který na dezinformátorku za katedrou upozornil. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

Na lovu paroháčů

Podařilo se nasvítit problematiku takzvaných bezpoplatkových lovů, o nichž zasvěcení hovoří mnohdy tak, že jde o legální formu korupce. Popsali jsme, jak probíhaly lovy zdarma v národních parcích, ve vojenských lesích či v prezidentské oboře.

Ministr životního prostředí Petr Hladík po našich článcích slíbil, že praxi těchto lovů upraví tak, že lovečtí hosté i zaměstnanci parků budou muset trofeje z ulovené zvěře povinně odevzdávat. Změny v armádních honitbách přislíbila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Miliardový policejní zásah

Invest & Property Consulting (IPC) se tvářila jako důvěryhodná společnost, která lidem zhodnotí jejich úspory o desítky procent ročně. A stovky Čechů tomu uvěřily. Firmě lidé svěřili více než miliardu korun.

Po sedmiměsíčním pátrání ale Seznam Zprávy odhalily pravou podstatu celého projektu. Založil a skrytě ho vedl odsouzený podvodník v exekucích Ladislav Vaněček.

Podařilo se získat desítky přímých svědectví a tisíce stran účetnictví a interních dokumentů, které svědčí o tom, že svěřené miliony vedení firmy vybíralo v hotovosti, utrácelo za luxus nebo posílalo příznivcům Vladimira Putina. Vydavatelství z těchto peněz financoval i exmluvčí bývalého prezidenta Václava Klause Petr Hájek, dnes šiřitel nejokatější ruské propagandy.

Policie na investigaci zareagovala a provedla ve firmě razii. Zbylý majetek ve firmě obstavila, takže klienti mají nyní šanci, že alespoň část svých peněz dostanou zpět.

Kyperská schránka na nouzovou ropu

Vláda Petra Fialy se chlubí, jak tvrdě čelí ruské agresi na Ukrajině. Seznam Zprávy ale zjistily, že státní správa hmotných rezerv nakoupila nouzové zásoby ropy od kyperské schránkové firmy, za níž stojí lidé blízcí Vladimiru Putinovi. Od společnosti jsou dohledatelné i linky k poradci Miloše Zemana Martinu Nejedlému, který dlouhodobě zastupoval Putinovy zájmy v Česku.

Stát se oháněl tím, že papíroví vlastníci firmy jsou v pořádku. Jeden z nich – kyperský právník – ale nakonec reportérům přiznal, že je fakticky jen bílým koněm. Vláda se však spokojila s ujištěním správy rezerv, že je vše dle zákona, a zjištění ignorovala. Zakázku ale začala prověřovat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Stát vs. obchodník se strachem

Ladislav Vrabel loni dokázal dostat na náměstí na 70 tisíc nespokojených lidí. Ti mu věřili, že chce bojovat proti vládním nepravostem. Reportéři ale odhalili, že sám dluží téměř tři miliony korun, splácení se i přes sliby soudu vyhýbá a majetek píše na manželku.

Zareagovaly na to českobudějovické soudy. Vrabelovi nejprve kvůli nepoctivému záměru zrušily oddlužení, které by mu umožnilo splatit jen zlomek dluhů. Následně mu nařídily poslat na dluhy zlaté slitky, které za nejasných okolností nakoupil. A ve finále soud zatím nepravomocně rozhodl o tom, že na dluhy půjde i více než milion korun, který Vrabel od fanoušků nasbíral na účet své ženy ve snaze vyhnout se věřitelům.

A připojila se i policie. Ta prověřuje okolnosti, za jakých odpůrce covidových opatření Vrabel získal miliony z – covidových – dotací. Stalo se tak po tom, co Seznam Zprávy napsaly, že je kasíroval i na načerno postavený stánek u Vltavy.

Zločin ve Městě Libavá

Úsilím reportéra Vojtěcha Blažka skončila letos ve funkci starostka Města Libavá Štěpánka Tichá, která zpronevěřila 400 tisíc. Od soudu ji zachránilo přiznání a úhrada škody, za což žalobkyně případ podmíněně zastavila. I poté, co se její provinění provalilo, odmítala starostka opustit funkci.

Když jsme se v létě na její prohřešky ptali, zapřela je. „To se pletete, nic takového tady nemáme. To bychom tady museli vědět,“ reagovala tehdy.

Trvalo další dva měsíce, než se nám podařilo získat rozhodnutí, kterým státní zástupkyně starostčino stíhání v červenci zastavila. Zrychlený justiční postup vytvořil prostor pro nebývalou absurditu: Tichá sice ukradené peníze vrátila, dál ale zůstávala starostkou. Držela ji pohodlná většina v tamním zastupitelstvu.

Teprve po sérii článků Seznam Zpráv, kdy se Tichá stala jednou z nejznámějších starostek v Česku, rezignovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované