Hlavní obsah

Sněmovna schválila novelu důchodového zákona, opozice hrozí Ústavním soudem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda opozičního ANO Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci ve třetím čtení projednali důchodového zákona, která zpřístní podmínky pro odchody do předčasných penzí. Na úvod schůze se znovu přeli poslanci koalice s těmi opozičními.

Článek

Vládní koalici došla trpělivost s opozičními obstrukcemi a projednávání novely důchodového zákona se rozhodla ukončit zařazením hlasování na pevný čas. Poslanci normu nakonec schválili krátce po 13. hodině.

Představitelé opozice už avizovali, že se obrátí na Ústavní soud. „Dosáhli jste svého, porušení jednacího řádu se pro vás stalo normou. Pokud zákon projde Senátem a podepíše ho prezident, hnutí ANO považuje za svoji povinnost se obrátit na Ústavní soud, protože důchodci nemají nikoho jiného, kdo by se jich zastal,“ řekla těsně po hlasování předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Předseda klubu SPD Radim Fiala uvedl, že pětikoalice právě obrala důchodce. „Potřebujete peníze na válku, Ukrajinu, zbrojení, tak to zaplatí čeští důchodci. Jsme připraveni se obrátit na Ústavní soud,“ potvrdil.

Jednací den začal skoro půlhodinovou hádkou mezi představiteli opozice a vládní koalice.

Poslanci si totiž schválili, že hlasovat budou půl hodiny po poledni. Opozice to ihned zkritizovala a její představitelé se pohádali s předsedající schůze Olgou Richterovou (Piráti).

„Nová doba, pětikoalice určuje opozici, jak dlouho má mluvit, o čem má mluvit a co je obstrukce a co není,“ rozčílila se předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Richterová ji několikrát napomenula, že protinávrh musí podávat stručně. Poté následovaly její dohady i s předsedou SPD Tomiem Okamurou, kterému několikrát vypnula mikrofon. Předseda klubu SPD Radim Fiala hned dal námitku proti jejímu postupu.

Přes 16 hodin obstrukcí

Zařazení pevného hlasování navrhl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, který to náležitě zdůvodnil tím, že spočítal hodiny, které se důchodové novele věnovaly. Včetně obstrukcí mu to vyšlo na 35 hodin a 10 minut.

„V prvním čtení jsme zaznamenali obstrukce v délce sedmi hodin 25 minut. Ve druhém čtení byly obstrukce před programem tři hodiny 45 minut, ve třetím čtení doposud obstrukce trvaly pět hodin,“ vypočítal. Obstrukce podle něj trvaly 16 hodin a 10 minut, projednávání tisku pak 19 hodin.

„Celkem proběhlo 258 vystoupení, v rámci jednotlivých čtení vystoupilo 112 různých poslanců. Argumenty se opakují, nezaznívá nic nového, co by v předchozích hodinách ještě nezaznělo,“ uvedl Jakob v sáhodlouhém odůvodnění, ve kterém citoval i jednací řád a také dřívější nález Ústavního soudu.

Připravil se tak na možné podání stížnosti na Ústavní soud, které v případě, že by vládní koalice třetí čtení takovýmto způsobem zkrátila, chtělo podat hnutí ANO.

Kdy máme mluvit, ptal se Babiš

Po zahájení schůze si vzal slovo předseda ANO Andrej Babiš, který řekl, že poslanci právě neslyšeli slovo boží, ale slovo totality. „My jako opozice, protože máme novou totalitu, kdy my vlastně máme mluvit?“ ptal se a současné vládní koalici vyčetl někdejší obstrukce u zavádění EET nebo projednávání dostavby Jaderné elektrárny Dukovany.

„Když jsme byli ve vládě, pan Stanjura nám nedovolil chodit ani na WC! To byly obstrukce,“ řekl Babiš.

Představitelé opozice už na tiskové konferenci před zahájením schůze uvedli, že chtějí za důchodovou reformu bojovat i během dovolených. Návrh obě opoziční hnutí označují za „okradení důchodců“. Novela zavádí především přísnější podmínky pro odchody do předčasných penzí.

Součástí návrhu je prodloužení minimální doby hrazení odvodů z 35 na 40 let. Předčasný důchod by měl být podle novely možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka by se pak měla krátit více než doposud. Do řádného termínu penze by se nevalorizovala zásluhová část důchodu.

Třetina růstu reálných mezd

Při pravidelných lednových valorizacích se penze nyní zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců. Započítávala by se třetina růstu reálných mezd.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, měli by důchodci stejně jako teď při mimořádné valorizaci dostat víc peněz, ovšem nejdříve od července kalendářního roku.

Pobírat by měli dočasný přídavek a zvednout by se jim měla i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně. O kolik procent by totiž zásluhový díl kvůli zdražování rostl, o tolik procent by pak bylo jeho běžné lednové navýšení nižší. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr mají podle novely odrážet 60 procent růstu cen.

Důchodová reforma přehledně

Změny v penzijním systému, úpravy výpočtu výše důchodů nebo odchod do důchodu. Čtěte v článku.

Reklama

Doporučované