Hlavní obsah

Piráti chtějí, aby Pospíšil rezignoval na všechny magistrátní funkce

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Jiří Pospíšil.

Reklama

aktualizováno •

Zastupitelé Pirátské strany argumentují tím, že Pospíšil měl být v kontaktu s Michalem Redlem, jedním z aktérů kauzy kolem pražského dopravního podniku.

Článek

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval Jiřího Pospíšila z TOP 09 k okamžité rezignaci na všechny funkce na magistrátu. Informoval o tom zastupitelský klub Pirátů.

„Důvodem je zejména jeho přímé spojení s Michalem Redlem, hlavou trestně stíhané organizované skupiny z kauzy Dozimetr,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Narážejí tím na svědectví, jež získaly Seznam Zprávy. „Pamatuji se, že v období voleb v roce 2018 se v restauraci na Praze 1 uskutečnila schůzka, kterou uspořádal Jiří Fremr. Byl na ní Jiří Pospíšil a připojil se i Michal Redl. To si pamatuji,“ řekl redakci pod příslibem anonymity svědek, jenž je ochoten potvrdit svou výpověď případně u soudu.

Dodal, že má informace i o zahraniční dovolené, které se výše citovaní aktéři účastnili. „Bylo to v létě roku 2019. Pamatuji si, že vyprávěli o pobytu v Itálii. Byl tam Pospíšil, Fremr i Redl,“ dodal zdroj.

Pro připomenutí: lobbista Michal Redl je podle policie hlava organizované skupiny v kauze dopravního podniku, Jiří Fremr byl Pospíšilovým poradcem.

Podle Pirátů by měl Pospíšil vyvodit politickou odpovědnost. Ten zatím reagoval pouze na Twitteru.

Markéta Pekarová Adamová pro Seznam Zprávy uvedla, že předsednictvo TOP 09 už před týdnem vyzvalo k vyvození zodpovědnosti všechny členy, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na protiprávním jednání či o něm věděli a neoznámili ho policii. „To samozřejmě platí i pro Jiřího Pospíšila,“ řekla předsedkyně TOP 09.

„Pokud by se tedy jeho jméno objevilo v souvislosti s činností orgánů činných v trestním řízení či by vyšly najevo přímé kontakty s obviněnými, musel by politickou odpovědnost vyvodit, tak jako se to stalo v případě Marka Doležala a Jiřího Fremra,“ dodala.

„Potřebuji si to prvně nastudovat. Potřebuji se pozeptat pana Pospíšila. Jenom vím, že nějaký pán, nějaký zločinec, který se chce vyhnout vězení, tak vypovídal, ale víc nevím,“ řekla Seznam Zprávám pražská zastupitelka a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Aktualizace: doplnili jsme reakci předsedkyně TOP 09.

Reklama

Doporučované