Hlavní obsah

Soud rozhodne o čtvrté vazbě kolem Redla. Jeho přítel se přihlásil policii

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hlava údajného gangu Michal Redl. S Petrem Kosem byl v přátelských vztazích.

Reklama

Stíhaný podnikatel Petr Kos, který zmizel policii před zatýkáním v kauze kolem dopravního podniku, se v doprovodu advokáta o víkendu přihlásil. Podle zdrojů Seznam Zpráv odmítl vypovídat.

Článek

Sestava vazebně stíhaných obviněných v korupční kauze kolem pražského dopravního podniku by se mohla rozrůst o čtvrtého muže. U soudu se bude v úterý rozhodovat o vazbě pro podnikatele Pavla Kose.

Policejní dokumenty ho popisují jako jednu z předních postav skupiny kolem Michala Redla, jejíž členové jsou od minulého týdne stíháni. Pavel Kos je označován za Redlova blízkého přítele.

Jak už uvedly Seznam Zprávy, Pavel Kos v minulých dnech pobýval v zahraničí a policistům se původně nepodařilo mu doručit usnesení o zahájení trestního stíhání. To se změnilo o víkendu, kdy se Kos podle neoficiálních informací sám dobrovolně přihlásil policii. Informaci o jeho návratu jako první přinesl Radiožurnál.

Podle zdrojů Seznam Zpráv přišel Kos na policii v doprovodu svého obhájce Vlastimila Rampuly, odmítl však vypovídat.

Rampula pro Seznam Zprávy uvedl, že jeho klient se dostavil na policii (NCOZ) v sobotu. „Aktuálně ve vztahu k jeho osobě probíhají úkony trestního řízení,“ sdělil.

O Kosově další budoucnosti by podle zdrojů redakce měl už zítra rozhodnout soud na vazebním jednání u Obvodního soudu pro Prahu 9.

„Dnes byl na náš soud podán další návrh na vzetí do vazby v kauze dopravního podniku, přičemž o tomto návrhu se bude rozhodovat v úterý 21.června,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí soudu Barbora Chlostová.

Dozorující státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula se k průběhu případu nechce vyjadřovat a už vůbec ne k jednotlivých trestně stíhaným osobám.

„K vámi dotazované trestní věci nebudou aktuálně s ohledem na fázi trestního řízení Vrchním státním zastupitelstvím v Praze sdělovány žádné další podrobnosti,“ uvedl Borgula na dotaz redakce.

Kvůli korupční kauze kolem dopravního podniku už jsou ve vazbě tři lidé. Jde jednak o údajnou hlavu celé organizované skupiny, zlínského podnikatele Michala Redla. Ve vazbě skončil i někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, stejně tak podnikatel Zakaría Nemrah.

Podnikatel Kos by za mřížemi patrně skončil tak jako tak. Je totiž pravomocně odsouzený za daňové podvody. Nicméně výzvu k nástupu do vězení zatím nedostal.

„Spis je zatím stále na Vrchním soudu v Praze, respektive doposud nebyl zdejšímu soudu vrácen,“ uvedl ke Kosově daňové kauze mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Ve středu ráno, když policie zahájila razii, měl být Kos v Rakousku, kam údajně odjel už o den dříve na golfový turnaj. „Když viděl, co se v Praze odehrálo, tak v pátek zmizel i z Rakouska,“ řekl na konci minulého týdne bez dalších podrobností jeden z Kosových spolupracovníků.

Podle policie se Pavel Kos v aktuální kauze Dozimetr podílel na machinacích se zakázkami a byl také u rozdělování peněz z úplatků.

S přispěním Martiny Machové.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované