Hlavní obsah

Poslední oběd u knížete. Dal si rajskou a varoval před návratem ruského vlivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Schwarzenberg na vrcholu politických sil coby ministr zahraničí vlády Mirka Topolánka s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv Karla Schwarzenberga navštívili v půlce srpna kvůli vzpomínkovému rozhovoru na téma české zahraniční politiky a jejího vývoje v posledních patnácti letech.

Článek

Byla půlka srpna, léto bylo na vrcholu a Karel Schwarzenberg odpočíval na svém zámečku Dřevíč u Berouna.

Ve společenské místnosti, jejíž atmosféru utváří historické obrazy bitev, jak se na šlechtice sluší a patří, ale i drobné řemeslné předměty s bohémským nádechem a dětské kresby, vzpomínal na časy, kdy byl ministrem zahraničí. A také na to, jak v uběhlé dekádě v Česku posiloval ruský vliv. Zatímco jeho celoživotním politickým posláním byl přesný opak - připoutat Česko k demokratickému Západu.

Pravděpodobně ve svém posledním politickém rozhovoru varoval před tím, aby Česko nikdy neztratilo obezřetnost vůči nepřátelskému vlivu z východu. „Teď (v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině - pozn. autorky) jsme z toho na nějaký čas vyléčení, ale nikdy to není navždy, pamatujte! Vždycky se to může vrátit,“ řekl v rozhovoru s redaktorkou Seznam Zpráv.

Kdy jsme se „posrali“

S oblibou říkal, že už si nic nepamatuje. „Mám špatnou paměť.“ Ale nebyla to tak úplně pravda. Podobně někdy „trval“ na své špatné výslovnosti, zejména když přišla řeč na nějaké křehké téma z domácí politiky.

Karel Schwarzenberg na Seznam Zprávách

Foto: Paměť národa / archiv Karla Schwarzenberga, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Příslušník slavného šlechtického rodu se narodil 10. prosince 1937 v Praze, notnou část života ale nedobrovolně strávil v exilu.

Po návratu po roce 1989 působil jako kancléř Václava Havla, byl senátorem i ministrem zahraničí. Zemřel 12. listopadu 2023 ve Vídni. Pohřeb se uskutečnil v sobotu v poledne zádušní mší v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Obřadu se zúčastnili z bezpečnostních a kapacitních důvodů vedle rodiny jen pozvaní hosté, mezi nimi například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, přední příslušníci evropské šlechty, diplomaté a politici. Po mši byly Schwarzenbergovy ostatky odvezeny na Orlík a uloženy do rodinné hrobky.

K pohřbu a rozloučení

„Kníže“, jak se mu vždycky v politických kruzích říkalo, i přes svou vznešenost, nasazení při službě zemi a obětavost nebyl člověkem, který se dal zadarmo. Byl hráč a politická hra ho očividně bavila. Když mu ale na něčem záleželo, řekl to velmi rázně. A nevznešeně. Například když vzpomínal na téma projektu amerického radaru.

„Tehdy jsme se s prominutím posrali a drželi se této linie déle,“ řekl také v létě při nahrávaném rozhovoru. Vláda Mirka Topolánka, jejíž byl Schwarzenberg členem, tehdy v roce 2008 dojednala smlouvy k umístění americké radarové základny v Brdech, ale nedokázala ji dotáhnout a prosadit. K projektu tehdy významně ochladla ale také nová demokratická administrativa v USA.

Z dnešního pohledu přitom byl tehdejší geopolitický odhad, že Rusko směřuje k agresivní politice a americká vojenská přítomnost ve střední Evropě jej může brzdit, správný. Byť oficiálním cílem radaru měl být hlavně Írán, přidaná bezpečnostní hodnota byla všem jasná.

„Na delší dobu to mělo velký vliv, že jsme už neusilovali o intenzivnější spojenectví s USA a evropskými mocnostmi,“ uvedl také Schwarzenberg.

Doneste mi drogu!

Bývalý dvojnásobný šéf české diplomacie trávil své poslední dny převážně právě na Dřevíči, půvabném středočeském zámečku obklopeném rozsáhlou oborou. Střídal jej s pobyty v Rakousku, kde byl blíž své rodině.

Reakce premiéra Petra Fialy

S hlubokým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o smrti Karla Schwarzenberga. Vážil jsem si ho mimo jiné za to, jak v době totality pomáhal českému disentu, a že se po roce 1989 rozhodl nezištně sloužit naší zemi v řadě funkcí. Bylo mi ctí s ním zasedat ve vládě.

Karel Schwarzenberg byl významnou osobností českého exilu a české politiky posledních desetiletí, pomáhal nám získávat respekt a dobré jméno v zahraničí. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět.

Před pár týdny jsem ho navštívil v nemocnici a slíbili jsme si, že se sejdeme brzy u něj doma. Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme…

Čest jeho památce a upřímnou soustrast jeho rodině.

Reportéry Seznam Zpráv tehdy v srpnu u příležitosti vzpomínkového rozhovoru pozval na oběd. Podávala se klasika: rajská omáčka s paprikovými lusky plněnými zvěřinou z místních zdrojů. Kníže, na jehož fyzickém stavu už byla znát únava životem, toho moc nesnědl, ale pochutnal si na dezertu - zmrzlině. Zároveň po své hospodyni důrazně žádal „drogu“ - na mysli měl kávu. Ostrý humor ho neopouštěl, stejně jako strategické myšlení.

Vrátil se i k prezidentské kampani v roce 2013. Svou volební porážku krátce před svou smrtí zhodnotil pragmaticky. „Hlavní důvod byl, že jsem vzešel z velmi nepopulární vlády, za druhé pro mě byli mladí lidé, ale pro Zemana důchodci, a těch je podstatně více než mladých lidí. Pak také sudetská karta hrála nějakou roli,“ uvedl.

Zároveň ale poukázal na nejasné finanční zdroje kampaně jeho rivala Miloše Zemana. „Zemana zřejmě finančně podpořili Rusové. Jak? Zeptejte se pana Nejedlého. Já jsem to nedělal. Pamatuji si ale, že v závěrečné fázi nám došly peníze, Zeman však měl očividně furt dostatek,“ podotkl.

Pohřeb Karla Schwarzenberga

Veřejné vystavení rakve

  • Veřejné poslední rozloučení od středy 6. 12. do pátku 8. 12. 2023, řádový kostel Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, Praha–Malá Strana, denně 12–22 hodin.
  • Vstup volný pro veřejnost, místo květin si Karel Schwarzenberg přál dary na obranu Ukrajiny. Organizátoři žádají, aby zde smuteční hosté nezapalovali svíčky.
  • Čestnou stráž u uzavřené rakve drží skauti a vojáci Hradní stráže.

Poslední rozloučení

  • Pohřeb se státními poctami – sobota 9. 12. 2023, katedrála svatého Víta, Pražský hrad, 12 hodin
  • Vstup jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny. Pro veřejnost bude přístupná část II. nádvoří, I. nádvoří a na Hradčanském náměstí bude možné celý obřad sledovat na velkoplošné obrazovce.

Uctění památky v Lucerně

  • V pražské Lucerně se v sobotu 9. 12. 2023 od 16 do 22 hodin koná akce Karel žije dál k uctění památky Karla Schwarzenberga, s koncertem, výstavou, promítáním fotografií a filmů a setkáním jeho přátel. Vstup do vnitřních prostor jen na omezené množství vstupenek, do pasáže s výstavou a přenosem koncertu na obrazovku je vstup volný.

Hrob

  • Ostatky Karla Schwarzenberga budou uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Zdroj: ČTK, pořadatelé

Reklama

Související témata:

Doporučované