Hlavní obsah

Akademický senát o Ševčíkovi nerozhodl. Postup rektora VŠE prý neodpovídá zákonu

Foto: NF VŠE

Miroslav Ševčík.

Reklama

Miroslav Ševčík případ v úterý večer prezentoval jako osobní spor rektora s ním. Uváděl, že se ho zastali „všichni žijící bývalí prezidenti“, a navrhoval rektorovi, aby se dohodli, protože VŠE prý udělá ostudu jeho odvolání.

Článek

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (NF VŠE) se v úterý večer shodl na tom, že nemůže podat vyjádření k podnětu rektora školy k odvolání děkana fakulty Miroslava Ševčíka.

Rektor VŠE Petr Dvořák Ševčíkovi vytýká podle něj nevhodné vystupování na veřejnosti. Akademický senát celé vysoké školy s návrhem na odvolání Ševčíka souhlasil už v červnu.

Fakultní senát jednání o návrhu na odvolání v červnu přerušil, v úterý v něm pokračoval.

Předseda senátu Ján Pavlík citoval z právního rozboru advokátní kanceláře Nielsen Legal, podle níž rektorem vytýkané skutky nenaplňují podmínky pro odvolání děkana. Rektor se podle nich opírá o věci, které měl znát už v době nástupu děkana do funkce, což nelze uplatnit.

Advokátní kancelář také podle Pavlíka uvedla, že bude-li se děkan bránit u soudu, bude jeho odvolání zrušeno.

Pochybný postup?

„Vzhledem k tomu, že zmíněný postup rektora VŠE nelze označit za odpovídající zákonu, nechává Akademický senát NF VŠE podnět rektora Akademickému senátu NF VŠE k vyjádření k otázce odvolání děkana bez jakéhokoli vyjádření,“ uvedl senát NF v tiskovém prohlášení.

Doplnil, že se nehodlá žádným způsobem podílet „na pochybném postupu rektora VŠE při procesu odvolání děkana této fakulty“.

Senát NF VŠE se také shodl na tom, že fakt, že senát celé školy o návrhu na odvolání děkana rozhodl dříve než senát fakultní, může být právním rizikem.

Podle vysokoškolského zákona může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu po vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem celouniverzitního akademického senátu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

Ševčík: Budu se bránit soudně

Senát NF VŠE se v úterý několik hodin zabýval podobou zápisů z dřívějších jednání svých, senátu celé školy a etické komise školy. Podle místopředsedy velkého senátu Jana Vondráčka, který je právníkem a podporovatelem Miroslava Ševčíka, jsou zápisy zmanipulované proti Ševčíkovi. Uvedl, že u soudu by takové zápisy neuspěly.

Ševčík se obhajoval a případ prezentoval jako osobní spor rektora s ním, Dvořáka oslovoval před členy senátu a médii Peťulo. Uváděl, že se ho zastali „všichni žijící bývalí prezidenti“, a navrhoval rektorovi, aby se dohodli, protože VŠE podle něj nepoškozuje jeho vystupování na veřejnosti, ale že jí ostudu udělá jeho odvolání.

„Připomínám, že se musím bránit, když mě odvoláš, budu se bránit soudně,“ řekl. „Celou záležitost považuji za politicky motivovanou a diskriminační.“

Rektor řekl, že o osobní spor se Ševčíkem nejde, že s návrhem na jeho odvolání souhlasila většina Akademického senátu VŠE. Jednou z nepřijatelných věcí, která by podle Dvořáka neměla zaznít z úst děkana, je to, když eurokomisařku Věru Jourovou označil jako Joudovou, což Ševčík znovu zlehčoval jako vtip, stejně jako označení premiéra Petra Fialy (ODS) jako hňupa. Podle rektora to není svobodně vyjádřený názor, jak říká Ševčík, ale nepřijatelné znevažování veřejně činné osoby.

Rektor již dříve žádost o odvolání Ševčíka zdůvodňoval také třeba jeho účastí na protivládní demonstraci letos 11. března na pražském Václavském náměstí. U incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík tvrdí, že byl na místě proto, že pomáhal zraněnému.

Ševčíkovy kauzy

Jsou to více než dva roky, co se Seznam Zprávy začaly zabývat činností politika, ekonoma a pedagoga Miroslava Ševčíka.

Na začátku července 2021 jsme zveřejnili dokumenty z do té doby neznámé minulosti Ševčíka, kterého před revolucí lákala do svých řad komunistická vojenská rozvědka. Z listin vyplynulo, že Ševčík se v letech 1987 a 1988 scházel s vojenskou rozvědkou, která měla v plánu pozdějšího ekonomického experta hnutí Trikolora vyslat do zahraničí – konkrétně do Rakouska na Vídeňskou univerzitu, kam se Ševčík chystal na stáž z VŠE.

Ševčík, který do KSČ vstoupil v roce 1984, před dvěma lety odmítl odpovídat na dotazy v osobním rozhovoru. V písemných odpovědích plných osobních útoků jakýkoli záměr s rozvědkou spolupracovat odmítl.

Ševčík se v uplynulých letech netajil proruskými názory. Pozornost na sebe připoutal například vyjadřováním kolem útoku ruských agentů na sklady ve Vrběticích. Podobně jako bývalý prezident Miloš Zeman se tehdy pustil do kritiky ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Mimo jiné pronesl, že ruskému vládci Putinovi věří víc než šéfovi BIS.

Student VŠE Jakub Kuneš loni v dubnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak Ševčík uvádí před studenty dezinformace – ať už o covidu, či o válce na Ukrajině.

Loni na jaře se Ševčík ucházel o post děkana Národohospodářské fakulty VŠE, což se mu povedlo, a do čela fakulty nastoupil 1. července 2022. Když jsme se jej tehdy ptali, zda odsuzuje Putinovu agresi na Ukrajině či bere zpět svá slova o řediteli BIS Koudelkovi, neodpověděl.

Loni na podzim Ševčík vystoupil na protivládní demonstraci po boku několika figur spojených s tuzemskou dezinformační scénou coby podporovatel iniciativy Česká republika na 1. místě.

Ve spojitosti s dezinformátory se děkan pohyboval i nadále. Letos v lednu před druhým kolem prezidentských voleb poskytl rozhovor bývalému mluvčímu prezidenta Václava Klause Petru Hájkovi, kterého experti Ministerstva vnitra pro boj s dezinformacemi označili za „hlásnou troubu Kremlu“. Ševčík v rozhovoru popsal své voličské preference a nevybíravě se navezl do voličů. Přiznal, že Andrej Babiš je pro něho lepší kandidát než Petr Pavel. „Určitě je lepší, než je posluhovač NATO a válečných štváčů, pan generál,“ pronesl Ševčík.

V lednu se tehdejší ministr školství Vladimír Balaš (STAN) setkal s rektorem VŠE Petrem Dvořákem, aby řešili situaci kolem děkana Ševčíka. Ministr reagoval na žádost absolventů VŠE, kteří se na něho dopisem obrátili. A požádali ho, aby pověřil Správní radu VŠE – kterou ministr jmenuje a odvolává – prověřením dlouhodobého chování děkana Ševčíka. Vadilo jim, že vedení školy do té doby výrazněji nezasáhlo.

V březnu se Ševčík znovu vyskytl na protivládní demonstraci, při níž se ocitl v hloučku lidí, kteří útočili na budovu Národního muzea. Tímto už pomyslný pohár trpělivosti přetekl a rektor Dvořák Ševčíka vyzval, aby se postu děkana vzdal. Ševčík odstoupit odmítl, tvrdí, že u incidentu se ocitl náhodou, rektor ale už v březnu uvedl, že je připravený využít své zákonné pravomoci a Ševčíka z funkce děkana odvolat. Na konci června jej v tomto záměru podpořil Akademický senát VŠE.

Loni v prosinci rektor Ševčíka z vedení fakulty odvolal.

Reklama

Doporučované