Hlavní obsah

Několik vět z posudku na Babiše jr.: Je nemocný, ale nyní v dobrém stavu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš mladší.

Reklama

Pražský městský soud dostal znalecké posudky, které zkoumají zdravotní stav Andreje Babiše mladšího. Ten v kauze Čapí hnízdo vypovídá proti svému otci – obžalovanému bývalému premiérovi Andreji Babišovi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pět dní před tím, než se bude pražský městský soud znovu zabývat kauzou Čapí hnízdo, unikly informace z jednoho ze znaleckých posudků, které si soud vyžádal na základě předchozích jednání.

Posudek se týká zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího, který je v kauze Čapí hnízdo důležitým svědkem. A to proto, že vypověděl, jak to bylo s akciemi Farmy Čapí hnízdo. O ní obžalovaný Babišův otec tvrdí, že to byla rodinná firma, avšak Babiš junior jako svědek řekl, že on akcie nikdy neměl a že na dokumentech, že je převzal, byl zfalšován jeho podpis.

Znalkyně Gabriela Leblová a Jindřiška Záhorská, jak napsal deník Právo bez uvedení zdrojů, došly k tomu, že Babiš mladší trpí paranoidní schizofrenií. V posudku, který soud dostal, však také konstatují, že v současné době situaci zvládá, protože je „aktuálně ve stavu dobré kompenzace“.

Na veřejnost tak unikly zatím jen dvě věty z mnohem obsáhlejší zprávy znalkyň. Co obsahuje zbytek dokumentu, není známo.

Co může znamenat závěr znalců o diagnóze Babiše mladšího pro kauzu Čapí hnízdo?

„Když znalkyně říká, že je v současné době zaléčený, tak to nebude mít vliv na jeho výpověď,“ odpovídá advokát Jiří Kučera, který jednání v případu pravidelně sleduje a komentuje.

Podle vedoucího Katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Tomáše Gřivny to, že znalkyně nemoc u Babiše mladšího potvrdily, pro soudce takzvaně znamená zdvižený prst. „Že si musíte dát pozor. Mělo by se zjistit, jaký vliv ta duševní porucha má na jeho schopnost zapamatovat, vnímat a reprodukovat. A jestli není spojena třeba s jeho otcem,“ doplnil Gřivna.

Kdo svědčil u Babiše:

Zdravotní stav Babiše mladšího zkoumala loni v létě také lékařka Džamila Stehlíková. Do své ambulantní zprávy z oboru psychiatrie mimo jiné napsala, že může vypovídat jako svědek v trestním řízení.

Nyní Stehlíková na dotaz Seznam Zpráv uvedla, že pokud podle názoru znalkyně svoji nemoc zvládá, neměla by být jeho výpověď u soudu zpochybňována.

„Mohu v obecné rovině dodat, že aktuálně nejevit známky duševního onemocnění v pravém smyslu tohoto slova znamená aktuálně nejevit známky psychózy. Obecně tedy ten člověk má veškerá práva a povinnosti v plném rozsahu, tedy měl by se zúčastnit soudního řízení – jako každý jiný spořádaný člověk s úctou k zákonu – a neměla by jeho tvrzení být nějak zpochybňována,“ uvedla Stehlíková.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Zpráva Džamily Stehlíkové.

Podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství, které kauzu Čapí hnízdo dozoruje, je v podobných případech pouze na soudci, jak věrohodnost svědka posoudí.

„Nutno v obecné rovině vysvětlit, že věrohodnost svědka u konkrétní výpovědi na základě zásady ústnosti a bezprostřednosti hodnotí i samotný soud a znalecké posudky jsou v tomto směru pomocným, nikoliv výhradním nástrojem,“ doplnil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Soudce Jan Šott přitom chtěl, aby se znalkyně vyjádřily k věrohodnosti Babiše mladšího jako svědka. K čemu v této souvislosti dospěla, ale není – až na několik vět ze zdrojů deníku Právo – zatím známo.

„K obsahu posudku se nad rámec sdělení, že znalkyně zkoumaly z odborného hlediska zdravotní stav svědka a jeho věrohodnost, soud nemůže nyní vyjadřovat,“ uvedl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Soud už má k dispozici také druhý posudek. Zpracoval ho Aleš Čulík, který od žalobce Jaroslava Šarocha dostal za úkol zkoumat podpisy na třech dokumentech – konkrétně potvrdit, či vyloučit možnost, že podpis Babiše mladšího vytvořil jeho nyní obžalovaný otec.

Jde konkrétně o smlouvy k převodu akcií z firmy ZZN Agro Pelhřimov, o protokol o předání a převzetí těchto akcií, jež jsou datovány 31. prosinec 2007. Třetím dokumentem je smlouva z 16. února 2008, podle níž byly převedeny akcie Farmy Čapí hnízdo z Andreje Babiše mladšího na bratra Babišovy manželky Martina Herodese.

Znalec už v této věci pro soud posudek vyhotovil, avšak závěry byly podle něho ovlivněny nedostatkem materiálů k porovnání písma. Když však požádal obžalovaného Babiše, aby mu potřebný materiál poskytl, setkal se se zdráhavou reakcí.

Proces s Andrejem Babišem 2022-23

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Čapí hnízdo u Olbramovic.

První týden

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Obžalovaná Jana Nagyová a její advokát.

Druhý týden

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš a jeho advokát.

Třetí týden:

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš přichází v předvánočním týdnu k soudu.

Čtvrtý týden:

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš u soudu 5. ledna. Zanedlouho pronese závěrečnou řeč.

Pátý týden:

Šestý týden:

Reklama

Doporučované