Hlavní obsah

Největší a nejdražší rubín na světě. V aukci se prodal za 764 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Největší a nejdražší rubín na světě – Estrela de Fura.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Až dosud se ty nejkvalitnější a největší rudé drahokamy těžily v Barmě. To se však loni změnilo, když těžařská firma v Mosambiku našla svoji „hvězdu“. Ta se teď vydražila za rekordní sumu.

Článek

Dražba položky s pořadovým číslem 59 byla rychlá. Rubín zvaný Estrela de Fura šel do newyorské dražební síně s vyvolávací cenou rovných 30 milionů dolarů, tedy přibližně 660 milionů korun. Nakonec se prodal za 34,8 milionu dolarů, tedy 764 milionů korun.

V úvodní videoreportáži tohoto článku se můžete podívat na tento největší a nejdražší opracovaný skvost. Váha rudého drahokamu činí 55,22 karátu (cca 11 g), a jako takový unikát až donedávna také cestoval po celé planetě.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Loni v dubnu rekordmana poprvé odhalili v Hong Kongu, odkud letěl na výstavu do Tchaj-peje, Singapuru, Ženevy a Dubaje a teď zamířil i do New Yorku a dražební síně aukčního domu Sotheby’s.

„Ve zkratce je to největší rubín s kvalitami drahokamu, který se kdy dostal na trh. Je to unikátní přírodní poklad. Rubíny skutečně nepřicházejí nikdy v takové velikosti. Dokonce i cokoliv nad pět karátů je vzácnost. Ale 55 karátů je skoro jako objev, který přijde jednou za život. A pak mít takový, který je tak neuvěřitelně sytě rudý, překypující barvou a výjimečnou průzračností. Dosud tu nic takového nebylo,“ popisuje v reportáži SZ Byznys dražebník Quig Bruning.

Jednou tak velký než předchozí nejdražší rubín

Za 30,3 milionu dolarů přitom aukční dům Sotheby’s v květnu 2015 vydražil barmský kámen Sunrise Ruby. Ten sice přišel o titul nejdražšího rubínu, ale zároveň si jedno prvenství podržel – s poloviční hmotností 25,59 karátu stojí jediný jeho karát 1,185 milionu dolarů – a tato meta zůstala nepokořena.

Nový rekordman co do velikosti i celkové hodnoty je unikátní i v jiném směru, což napovídá jméno drahokamu – Estrela de Fura, v překladu z portugalštiny Hvězda Fury. Fura je totiž název těžařské firmy, která ho v červenci 2022 našla v rubínovém dole v africkém Mosambiku. Surový měl 101 karátů. Rudé drahokamy takové kvality totiž obvykle pocházejí z Myanmaru (Barmy), jako právě Sunrise Ruby.

„Když jsem se ho poprvé dotkl, řekl jsem jen: ‚Wau.‘ Pracuji v tomto oboru 14 let a vytěžil jsem jedny z nejlepších rubínů na světě. A když jsem držel něco takového, moje ruka se třásla, protože jsem si říkal: ‚Vidím to vůbec doopravdy?‘ Každý drahokam má svůj příběh a tenhle rubín k vám promlouvá,“ odhaluje své první dojmy v reportáži i Dev Shetty, šéf a zakladatel Fura Gems.

Dvojitý posudek, žádný podvod

Mosambický rubín Estrela de Fura hodnotily dvě laboratoře – Švýcarský gemologický institut (SSEF) a newyorská Gubelin Gem Lab – a obě potvrdily jak původ, tak i to, že nebyl vypalován kvůli zvýraznění barvy. Velikost i kvalita drahokamu je podle expertů doslova „skoro nepředstavitelná“.

„V této červnové aukci Magnificent Jewels je to nejvyšší cenový odhad, který jsme na jakýkoli prodej šperků v New Yorku kdy měli. A vedle rubínu Estrela de Fura tu taktéž máme diamant Eternal Pink, který má 10,5 karátu a je sytě fialovorůžový. Dřív jsme prodali hodně diamantů. Ale nikdy jsme neprodali žádný tak úžasně sytý. Skoro jako rubín. Je to ten druh kamene, na který se jednou podíváte a prostě září,“ dodává dražebník Quig Bruning z aukčního domu Sotheby’s.

Reklama

Doporučované