Hlavní obsah

Dotace, benefity a daně. Svazy vládě vysvětlí, co je na úsporném balíčku špatně

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zrušení zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, škrty v dotacích nebo rušení daňových výjimek pro firmy v rámci konsolidačního balíčku. To vše bude předmětem úterního jednání vybraných svazů a zástupců vlády.

Článek

Pětikoalice bude v úterý odpoledne jednat mimo jiné se zástupci zaměstnavatelských svazů, přičemž hlavním tématem bude konsolidační balíček, který má pomoci zachránit veřejné finance. Vláda už dříve avizovala, že žádné podstatné změny ve svých návrzích dělat nechce.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) má k úspornému balíčku výhrady v několika oblastech. „Jednak tam jsou věci, na nichž se v zásadě shodneme. To je daň z příjmů právnických osob, ale pak tam jsou oblasti, u kterých bychom chtěli, aby se aspoň zpřesnily,“ popisuje prezident SP ČR Jan Rafaj.

Konsolidační balíček a důchodová reforma přehledně

  • Konsolidační balíček: Co obsahuje a čeho se dotkne? Podívejte se na přehled.
  • Důchodová reforma: Změny v penzijním systému, úpravy výpočtu výše důchodů nebo odchod do důchodu. Čtěte níže v článku.

Svaz například navrhuje úpravu některých textací navržených zákonů, které doposud nejsou zcela jasné. „Komplikace nám dělají věci ohledně Ukrajiny, tabákové náplně a správné vypočítávání daně stravného,“ říká Rafaj.

Na Úřadu vlády se má jednat také o některých opatřeních, která by znevýhodnila české firmy na evropském trhu. „Jde například o zrušení osvobození od daně ze zemního plynu,“ přiblížil Rafaj. Od tzv. ekologické daně byly doposud osvobozeny například metalurgické firmy. Pokud by daň od začátku příštího roku měla platit, znamenalo by to prý ztrátu jejich konkurenceschopnosti a náklady navíc.

Ještě nejsou známé všechny škrty. Jednali jsme už s Ministerstvem průmyslu a obchodu a víme, co je na stole. Stále ale nemáme jasno u Ministerstva financí, se kterým už máme sjednanou schůzku, ale také u Ministerstva zemědělství a Ministerstva dopravy.
Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy

Výtky Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů se týkají především změn ohledně daní, DPH, ale také zaměstnaneckých benefitů, jejichž podporu chce vláda v rámci úspor zrušit.

Podle konfederace je tento krok zbytečný. „Jsme proti němu. Nepřináší to žádný zisk pro rozpočet a benefity využívá skoro každý. Týkají se zdraví lidí, dětských táborů, cvičení, aby zaměstnanci byli v pohodě,“ říká prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner s tím, že na tomto opatření by tratila například i fitcentra.

Otazníky se objevují také v oblasti rušení dotací na půdě některých ministerstev. „Ještě nejsou známé všechny škrty. Jednali jsme už s Ministerstvem průmyslu a obchodu a víme, co je na stole. Stále ale nemáme jasno u Ministerstva financí, se kterým už máme sjednanou schůzku, ale také u Ministerstva zemědělství a Ministerstva dopravy,“ uvádí Rafaj.

Jsme přesvědčeni o tom, že bude muset dojít k větším úsporám na výdajové stránce veřejných rozpočtů, to máme jako zásadní tezi.
Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory

V případě Hospodářské komory jde o 30 stran připomínek. „Jsme přesvědčeni o tom, že bude muset dojít k větším úsporám na výdajové stránce veřejných rozpočtů, to máme jako zásadní tezi. Nakonec i poslední zveřejněné výsledky deficitu státního rozpočtu jen ukazují, že k úsporám na straně státního rozpočtu bude muset dojít ve větším rozsahu,“ říká prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Květnový deficit státního rozpočtu vzrostl z dubnových 200 miliard Kč na 271,4 miliardy Kč.

Podle něj by v tuto chvíli neměl být na podnikatele vyvíjen ještě větší tlak a šetřit by se mělo jinde. Konkrétní připomínky ke změnám, které vláda minulý měsíc oznámila, nechtěli zástupci SP ČR, Hospodářské komory a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů před jednáním se zástupci koaličních stran sdělovat.

Schůze ohledně konsolidačního balíčku, důchodové reformy a dalších aktuálních témat se kromě Zajíčka, Wiesnera a Rafaje zúčastní také premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Doporučované