Hlavní obsah

Odborářka zdravotníků vládě: „My za inflaci a schodek nemůžeme“

Foto: profimedia, Profimedia.cz

Zdravotnické odbory hrozí stávkou, vláda podle nich porušila dohody. Šéfka odborů Dagmar Žitníková.

Reklama

Zdravotnické odbory se ostře postavily proti vládnímu plánu na plošné škrty v resortu. „Zdravotníci nemohou za inflaci,“ říká Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče pro Seznam Zprávy.

Článek

Kvůli vládnímu plánu škrtat ve zdravotnictví a sociálních službách vyhlásily zdravotnické odbory stávkovou pohotovost. Nesouhlasí s odložením valorizace plateb za státní pojištěnce a také se snížením platů zaměstnanců ve veřejných službách.

Z prvního návrhu státního rozpočtu na rok 2024, který Ministerstvo financí umístilo do neveřejné vládní databáze, totiž vyplývá, že prostředky na platy ve státní sféře by měly poklesnout plošně o 16 miliard, tedy o čtyři, maximálně o pět procent.

„Vláda si počíná diktátorsky, překročila všechny demokratické hranice,“ říká šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková a vysvětluje, proč se odbory během noci dohodly na vyhlášení stávkové pohotovosti.

Vy jste věděli, jaké úspory vláda plánuje?

Vláda neprojednala standardní návrh státního rozpočtu na rok 2024. Materiál připravilo Ministerstvo financí, nachází se v neveřejné části eKLEPu (elektronická knihovna legislativního procesu, v níž se nacházejí projednávané normy, má veřejnou a neveřejnou část - pozn. red.) a bez připomínkového řízení má být předložený vládě. To je způsob projednání, který je podle nás nedemokratický.

A samotný obsah?

Návrh z našeho hlediska obsahuje velice závažné věci, které se týkají obou našich resortů, to znamená jak zdravotnictví, tak sociálních služeb. Například to, aby se příští rok nevalorizovaly platby za státní pojištěnce, hrozí snížení úhrad od zdravotních pojišťoven, což by mělo přímý dopad na kvalitu a dostupnost péče a třetí věc jsou zaměstnanci.

V době, kdy ve zdravotnictví chybí lékaři, sestry, ošetřovatelé, nejsou psychiatři, zubaři a dětští lékaři, vláda navrhne snížit o pět procent tarifní mzdy. Zaměstnanci sociálních služeb patří v žebříčku platového ohodnocení k nejhůře odměňovaným a průměr jejich mezd je pět tisíc pod celonárodním průměrem.

Je to od vlády mimořádně brutální podraz. Zdravotníci, lékaři, sestry ani pečovatelé opravdu nemohou za to, že máme druhou nejvyšší inflaci a tak obrovský schodek státního rozpočtu.

Ministr Válek se ale proti plánu odsunout valorizaci plateb za děti, důchodce a nezaměstnané ohradil hned ve čtvrtek odpoledne. Napsal, že jde o omyl a že valorizace bude podle dohody …

Já vycházím z toho, co vidíme černé na bílém v oficiální databázi dokumentů. Nicméně prohlášení pana ministra si cením a jsem ráda, že se za svůj resort postavil. Ale jak se říká, co je psáno, to je dáno, a nikdo to zatím nestáhl.

Co chystají odbory teď?

Měli jsme mimořádné jednání předsednictva. Vznikne stávkový výbor a vyzvali jsme také naše členy, aby začali vytvářet stávkové výbory ve svých organizacích.

Co si pod tím konkrétně představit?

Budeme teď obesílat naše členy, aby se připravili na to, že můžeme zareagovat formou stávky. Neříkám, že to bude zítra, ale musíme být připraveni. Když jsme organizovali stávku v roce 2008, tak jsme se připravovali dva měsíce.

Reklama

Doporučované