Hlavní obsah

Síkela: Firmy by neměly mít strop na ceny energií, ale dostanou podporu

Foto: Vláda ČR

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministr průmyslu Jozef Síkela na dnešním jednání vlády nebude navrhovat zastropování cen energií pro firmy, bude ale pro ně požadovat kompenzace. Přibližně 8 000 firem by tak mělo dostat asi 30 miliard korun.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes vládě navrhne vyčlenit 30 miliard korun na podporu firem. Návrh na podporu velkých firem kvůli vysokým cenám energií počítá s pomocí zhruba pro 8 000 podniků. Se stanovením maximálních cen energií pro firmy nepočítá, protože to neumožňuje evropská legislativa. Podpora bude formou kompenzací za ztráty, o kompenzace by si firmy mohly žádat ještě letos. Síkela to řekl novinářům před jednáním vlády.

Síkela chce pomoc pro odvětví, která mají zvýšenou energetickou náročnost, jako je například zpracovatelský nebo těžební průmysl. V případě těžebního průmyslu chce podporovat firmy, které nemají vysoké zisky, týká se to například těžby kaolinu. Podpory by se měla dočkat také zemědělská výroba, například i chovatelé, kteří mají vysokou spotřebu energií. „Pokud oni prokážou výrazný nárůst nákladů oproti minulému období, my využijeme dočasného rámce, abychom jim tyto náklady kompenzovali,“ řekl Síkela.

Podpora se má podle Síkely týkat firem, které jsou připojené na vedení vysokého a velmi vysokého napětí. Síkela řekl, že má předběžný souhlas předsedů koaličních stran, aby na tuto pomoc vláda uvolnila zhruba 30 miliard korun.

Vláda po pondělní mimořádné schůzi oznámila, že pro domácnosti, živnostníky, samosprávy či veřejné instituce stanoví maximální ceny silové elektřiny na šest korun včetně DPH za kilowatthodinu (kWh) a plyn bude stát maximálně tři koruny za kWh. Na řešení pro průmysl kabinet dál pracuje, představit ho chce po dnešním zasedání.

Česká vláda dlouho odmítala zavedení cenových stropů na energie i pro domácnosti, nicméně cenový šok z posledních týdnů a chystané celoevropské řešení její odpor zlomily a návrhy na strop pro domácnosti představila v pondělí večer.

Strop bude u elektřiny 6 Kč/kWh a u plynu 3 Kč/kWh včetně DPH za silovou složku ceny – tedy za samotnou energii. K tomu pak dodavatel připočítá regulovanou část ceny energie. V případě elektřiny by pak měla konečná cena včetně DPH činit 7 až 9 Kč/kWh.

Česká podoba nové daně se ruší, EU je přísnější

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na dnešním jednání ministrů zase nepředloží návrh daně z neočekávaných zisků, takzvanou windfall tax. Důvodem je to, že se u této daně chystá evropské řešení, které je přísnější než to, jež připravuje česká vláda. Například počítá se zdaněním zisků už za letošní rok. Stanjura to dnes řekl členům sněmovního rozpočtového výboru. Stanjura naopak předpokládá, že pokud dnes vláda schválí návrh na trvalé snížení spotřební daně na naftu, mohla by ho Sněmovna schvalovat ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze už v pátek. Snížení spotřební daně zatím platí do konce září.

Česká verze daně z nečekaného zisku se měla vztahovat na banky, energetické společnosti a rafinerie.

„Z těch parametrů, které jsme měli k dispozici včera (v úterý) večer, vyplývá, že je to přísnější než náš návrh. Tak nebudu dnes předkládat vládě návrh, a tím pádem se to nebude projednávat v pátek na té mimořádné schůzi v legislativní nouzi,“ řekl Stanjura. V pátek má Sněmovna zrychleně schvalovat novelu energetického zákona, jež umožní vládě v případě mimořádné tržní situace stanovit maximální ceny elektřiny a plynu.

Od ledna úsporný tarif jinak

Úsporný tarif by mohl do budoucna fungovat jako motivace k úsporám. Vláda by mohla finančně motivovat domácnosti, aby šetřily energie, řekl před jednáním vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Do konce letošního roku bude úsporný tarif fungovat v původní schválené podobě, domácnostem tak ušetří v průměru 4000 korun. V příštím roce ho nahradí schválené stanovení maximálních cen elektřiny a plynu, v zálohách za energie by se mělo zastropování projevit už od letošního listopadu.

Vláda se shodla na zavedení cenového stropu na elektřinu a plyn pro maloodběratele. Strop na silovou elektřinu bez nákladů na distribuci byl stanoven na 6000 korun za megawatthodinu (MWh). Koncový zákazník by spolu s distribucí měl za elektřinu platit zhruba 7000 až 9000 korun za MWh. U plynu by strop měl být stanoven na 3000 korun za MWh. Kromě stanovení maximální hranice cen energií vláda počítá také s plánovaným odpouštěním poplatku za obnovitelné zdroje energie (POZE), a to od letošního října po celý příští rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované