Hlavní obsah

Komunisté zúčtovali s Babišem. Ukončeme podporu vlády, chce většina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

aktualizováno •

Podle zdrojů Seznam Zpráv chce KSČM ukončit spolupráci s kabinetem Andreje Babiše. Vyjednávací týmy ANO a KSČM se sejdou ve středu.

Článek

U komunistů finišuje hlasování ústředního výboru o tom, zda vypoví podporu vládě Andreje Babiše. Rozhodnutí bude oznámeno až ve středu –⁠ avšak podle informovaného zdroje Seznam Zpráv se už většina straníků vyjádřila proti další podpoře kabinetu Andreje Babiše.

Vyjednávací tým komunistů tak ve středu na schůzku s premiérem půjde s tím, že už dál nemůže počítat s jejich hlasy při hlasování ve Sněmovně. „Máme mandát na to, abychom jednali o nesplněných věcech. Pokud nebudou splněny, tak to dohodovací řízení skončí vypovězením. Ale nevím, co (lídři ANO) předloží, znají naše podmínky,“ uvedl předseda strany Vojtěch Filip pro ČTK.

A celá situace může podle některých členů později zajít ještě dál –⁠ pokud by ve Sněmovně mělo dojít na hlasování o nedůvěře vládě, hlasy na Babišovu podporu by se mezi komunistickými poslanci hledaly jen těžce.

Seznam Zprávy oslovily několik komunistických poslanců s dotazem, zda jim Andrej Babiš může ještě na poslední chvíli nabídnout nějaké ústupky výměnou za zachování podpory. Například poslanec Jiří Valenta nepředpokládá, že k něčemu takovému dojde.

„S velkou pravděpodobností to dopadne tak, že tolerance vládě bude ukončena,“ popsal aktuální situaci ve straně Seznam Zprávám Valenta.

Skeptický ke splnění podmínek je i poslanec Jiří Dolejš. „Smlouva se přestává plnit. Já si myslím, že lidé budou spíš pro ukončení. Když tam půjde pan předseda s tvrdým mandátem, že strana to chce ukončit, tak změnit ten názor bude obtížné,“ řekl Seznam Zprávám.

Aktivita by teď podle Dolejše měla být na premiérovi a hnutí ANO. Seznam Zprávy oslovily i premiéra Babiše, ten ale na dotazy neodpověděl.

Nedůvěra vládě

Samotné vypovězení dohody o toleranci neznamená, že by kabinet nemohl fungovat dál. Pouze už nemůže počítat s hlasy komunistů ve Sněmovně a bude muset hledat podporu pro své návrhy jinde.

Zároveň ale může jít o příležitost, jak prosadit hlasování o nedůvěře vládě. Komunisté sami ho sice vyvolávat nechtějí, pokud by na něj ale došlo z popudu jiné strany, část poslanců by v takovém případě zřejmě zvedla ruce pro Babišův konec.

,,Kdyby to hlasování vyvolal někdo jiný, museli bychom se připojit do té řady nespokojených,“ uvedl poslanec Valenta. Že chce takové hlasování vyvolat, řekli již dříve předseda SPD Tomio Okamura.

Komunisté si dlouhodobě stěžují, že spolupráce s vládou premiéra Andreje Babiše nefunguje. Vláda podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa neplní dohody, na jejichž základě komunisté vládu ve Sněmovně podporují. Výkonný výbor strany proto ve čtvrtek pověřil předsedu Filipa, šéfa poslaneckého klubu Pavla Kováčika a poslance Stanislava Grospiče dohodovacím jednáním o toleranci vlády se zástupci hnutí ANO.

Schůzka týmů komunistů a ANO je naplánovaná během středečního jednání Poslanecké sněmovny. Minulý týden před Velikonoci šéf komunistů Filip oznámil, proč začne dohodovací řízení.

„Jsou neplněny některé body, které vedou k tomu, že KSČM ztrácí důvěru v hnutí ANO splnit tu dohodu,“ uvedl Filip ve čtvrtek po jednání ve Sněmovně.

Dohoda o toleranci

KSČM s hnutím ANO uzavřela dohodu o toleranci před třemi lety s důrazem na sedm priorit. Komunisté v ní žádali trvalý růst minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů „před zcizením do zahraničních rukou“, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou a zdanění církevních restitucí.

Dále měl menšinový kabinet, kterému zbývá do voleb půl roku, podle toleranční dohody zabránit dalšímu nárůstu cen bydlení a podpořit výstavbu obecních bytů a udržet kvalitní dostupnou zdravotní péči bez zvyšování spoluúčasti pacientů. Dohoda umožňuje komunistům přidat se v hlasování proti kabinetu ke stranám, které hlasování vyvolaly. Naplňování toleranční dohody komunisté s premiérem pravidelně hodnotí každý půlrok.

Komunisté mají výhrady například k navrácení deseti miliard korun do rozpočtu Ministerstva obrany z rozpočtové rezervy. Nelíbí se jim také kroky vlády v případě projektu dostavby jaderné elektrárny Dukovany. Podle šéfa komunistů Filipa dále vláda neplní podmínky dohodnuté s prodloužením nouzového stavu.

KSČM také vadí, že nebyly sloučeny Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra a Vojenská zdravotní pojišťovna.

Premiér Babiš věří, že jeho vláda vydrží až do podzimních sněmovních voleb. Pokud by komunisté přestali menšinový kabinet ANO a ČSSD tolerovat, byla by to podle něj škoda. Na dotaz Seznam Zpráv, zda stále věří ve spolupráci s komunisty, premiér Babiš neodpověděl.

Reklama

Doporučované