Hlavní obsah

Video z ruských měst: Policie tvrdě zasáhla na protiválečných protestech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu: Ruská policie na protiválečných protestech zadržela 3 500 lidí, uvádí Moskva.Video: RFE/RL

 

Reklama

Policie v Rusku při demonstracích proti invazi na Ukrajinu zadržela okolo 3 500 lidí. Údaj s odvoláním na ministerstvo vnitra zveřejnila agentura TASS. Protestů se podle stejného zdroje mělo účastnit na 5 200 lidí po celé zemi.

Článek

Projekt OVD-Info, který monitoruje policejní zásahy, informoval o více než 4 600 zadržených v 65 ruských městech. K tomu, aby nemlčeli a šli protestovat, vyzval obyvatele Ruska ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„V podstatě jsme svědky vojenské cenzury… Zaznamenali jsme v neděli velké protesty, dokonce v sibiřských městech, kde jsme jen vzácně viděli tak vysoký počet zatčení,“ řekla mluvčí OVD-Info.

Poslední protesty podobného rozsahu se v Rusku konaly v lednu 2021, kdy lidé požadovali propuštění opozičního lídra Alexeje Navalného, připomněla agentura Reuters.

V Moskvě se nedělních demonstrací účastnilo okolo 2 500 lidí, 1 700 z nich policie zadržela; na petrohradském protestu jich bylo zadrženo 750 z 1 500, uvedlo ruské ministerstvo vnitra. V dalších oblastech manifestovalo celkem 1 200 lidí, 1 061 zatkla policie.

Portál 66.ru napsal, že policisté v Jekatěrinburgu zakročili hned několik minut po začátku shromáždění, do policejních autobusů podle něj přinutili nastoupit desítky lidí.

V Chabarovsku na Dálném východě podle videa zveřejněného na sociálních sítích jeden z demonstrantů křičel „Ne válce – že se nestydíte“, načež ho zadrželi dva policisté. Jejich kolegové prostřednictvím megafonů lidi upozorňovali, že jsou na nepovoleném shromáždění, a vyzývali je, aby se rozešli.

Ruské ministerstvo vnitra už v sobotu upozornilo, že pořádkové síly zabrání jakémukoliv nepovolenému shromáždění a že jejich pořadatelé za to budou pohnáni k odpovědnosti.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované