Hlavní obsah

První výsledek voleb v USA. Trump v tradičním předkole vede nad Clintonovou 32:25

 

Reklama

Hlasováním ve třech horských obcích ve východoamerickém státě New Hampshire začaly dnes ráno volby nového amerického prezidenta.

Článek

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump vede po hlasování ve třech malých horských obcích ve státě New Hampshire nad demokratickou uchazečkou Hillary Clintonovou poměrem 32 ku 25 hlasům. V osadách Dixville Notch, Hart's Location a Millsfield podle tradice volby začaly o půlnoci místního času (6:00 SEČ). Volební místnosti ve zbytku Spojených států se pak začnou otevírat od 06:00 místního času (12:00 SEČ) a uzavřou se do 20:00 místního času (středa 06:00 SEČ).

Sledujte volby v USA na Seznamu

Redakce Seznam Zprávy pro vás chystá živé studio z voleb v USA. Souboj mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou budeme sledovat v pořadu Americké svítání. Živě z USA se přihlásí náš zpravodaj Jindřich Šídlo, v pražském studiu vás volbami provedou moderátoři Zuzana Hodková a Martin Jonáš a jejich hosté.

První studio spustíme už dnes ve 23 hodin, sledujte nás celou noc, první studio s výsledky očekávejte kolem páté hodiny ráno.

Clintonová hned v úvodu boje o úřad prezidenta USA zaznamenala první vítězství v horské obci Dixville Notch, kde porazila Trumpa poměrem hlasů 4:2. Stejně tak Clintonová uspěla i v další horské vísce Hart's Location poměrem 17:14, Trump však naopak výrazně bodoval v Millsfieldu poměrem 16 ku 4 hlasům.

Libertariánský kandidát Gary Johnson si připsal celkem čtyři hlasy - tři z nich dostal v Hart’s Location a jeden v Dixville Notch, uvedl server CNN.

Někteří voliči odmítli hlasovat pro kteréhokoli z letošních kandidátů a na volební lístky dopsali jméno svého favorita, ať už to byl rival Clintonové z demokratických primárek Bernie Sanders, bývalý Trumpův soupeř z nominačního klání John Kasich či dokonce Mitt Romney, který do Bílého domu kandidoval za republikány v předchozích volbách v roce 2012.

Podle newhampshirských zákonů mohou obce tohoto státu s méně než 100 voliči získat povolení otevřít hlasovací místnosti o půlnoci a zavřít je, jakmile všichni registrovaní voliči vhodí do uren svůj hlas.

Se svou rozlohou 24 tisíc kilometrů čtverečních je New Hampshire pátým nejmenším státem USA a má jen 1,3 milionu obyvatel, ale volby nové hlavy státu ho vždy zviditelní. Je dlouholetou tradicí, že americké prezidentské volby startují v newhampshireských obcích Dixville Notch a Hart's Location.

Průzkumy veřejného mínění mírně favorizují demokratku Hillary Clintonovou, která by se stala první ženou v čele Bílého domu. Avšak ani republikán Donald Trump není bez šancí nahradit Baracka Obamu a stát se na čtyři roky nejmocnějším mužem planety.

První odhady z jednotlivých států lze očekávat po půlnoci na středu SEČ, jasno by mohlo být ve středu kolem páté ráno SEČ, pokud ovšem nenastanou průtahy při sčítání hlasů nebo pokud konečný výsledek nebude velmi těsný.

Pusťte si reportáž našeho zpravodaje Jindřicha Šídla přímo z New Yorku:

Reklama

Doporučované